Het is inmiddels alweer maart en op de bloemenkalender staan volop voorjaarsbloemen. Helaas doet het weer nog niet helemaal denken aan het voorjaar, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Saskia heeft deze week weer een vrolijk boeket samengesteld, dat het slechte weer helemaal doet vergeten. Want zeg nou zelf; wie wordt er nou niet blij van een boeket met Anemonen en Blauwe Druifjes?
Het Kransboeket
Saskia heeft voor dit boeket de volgende bloemen geselecteerd:
Eryngium supernova Questar
Eryngium, ook wel Kruisdistel genoemd, vindt haar oorsprong in Zuid- Amerika. Er zijn ongeveer 230 soorten bekend, waarvan de grootste variëteit te vinden is in Mexico. Voor ons boeket heeft Saskia de Supernova Questar uitgekozen. Deze is blauw van kleur met een groen hart: perfect voor het voorjaar dus.
Dianthus Barbatus Aldo Guicine
De Dianthus Barbatus wordt in de volksmond ook wel Duizendschoon genoemd. Deze Anjersoort komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is in een enorme verscheidenheid aan kleuren te verkrijgen. Het is een echte zomerbloem, die erg leuk staat in veel verschillende boeketten. De naam Dianthus komt voort uit de Griekse woorden Dios, wat God betekent en Anthos, wat bloem betekent. Het is dus echt een Goddelijke bloem. De Aldo Guicine is licht paars/ roze van kleur en geeft een vrolijke tint aan ons boeket.
Muscari Carola
De Muscari wordt ook wel Druifhyacint of het Blauwe Druifje genoemd. De naam Muscari komt van het Griekse woord Móschos (musk). Dit verwijst naar de geur van deze vrolijke bloemensoort. Het Blauwe Druifje staat symbool voor bescheidenheid, aangezien ze zo laag bij de grond groeien dat je door je knieën moet om ze te bekijken. Dit speelse voorjaarsbloemetje staat prachtig in ons boeket.
Anemoon Marianne
De Anemoon komt oorspronkelijk uit Zuid- Europa en Azië. Deze bloem heeft haar naam te danken aan het woord Anemos, wat in het Grieks wind betekent. Dit omdat de pluizige zaadjes van deze bloem door de wind worden verspreid. Deze gekleurde bloemetjes hebben een zwart hart en blaadjes in tal van verschillende kleuren. Voor ons boeket heeft Saskia een mooie gemengde bos gekozen met verschillende voorjaarskleuren.
Viburnum Roseum
Deze Viburnum is groen van kleur en heeft aan haar takken een soort bollen hangen die uit allemaal kleine bloemetjes bestaan. De takken van deze plant hangen vaak een beetje kris kras door elkaar heen, waardoor het een boeket erg speels maakt. Ook komen door het frisse groen de felle kleuren van de andere bloemen goed tot hun recht.
Heidelbeer takken
Saskia heeft in dit boeket gebruik gemaakt van Heidelbeer takjes als basis. Iedereen kent de vrucht van deze plant wel; dat is namelijk de blauwe bes. Als de bladeren van de takjes zijn gevallen zijn ze heel goed te gebruiken in bloemstukken en boeketten. Deze plant groeit met name in loofbossen en wordt veel in Duitsland gekweekt.
Aangezien we gaan werken met Blauwe Druifjes die natuurlijk vrij kort zijn, wordt dit boeket wat compacter en lager vergeleken met veel andere boeketten. Saskia gebruikt hiervoor een lage glazen vaas waar ze een krans van houten blokjes omheen legt. Door het gebruik van deze krans, creëert ze op een vrij simpele manier toch iets heel leuks. Het maakt het net weer even anders dan anders. Ze begint met de Viburnum. Deze schikt ze in korte lengtes en steekt ze dan aan de buitenkant van de vaas. Vervolgens knipt ze de Heidelbeer takjes in korte stukjes en steekt deze tussen de takjes Viburnum. Deze twee soorten vormen samen de basis van het boeket. ‘Het lijkt nu nog niet veel, maar je zult straks zien dat het echt een leuk geheel wordt’, vertelt Saskia. Daarna is de Eryngium aan de beurt. Ook deze schikt ze vrij kort en steekt ze in een ring tegen de Viburnum en Heidelbeer aan. Veel mensen denken er niet snel aan om Eryngium in een boeket te verwerken, maar het geeft juist een onwijs leuk effect. Het geeft een boeket net een wat stoerdere uitstraling. Pas wel op als je ze vastpakt, ze prikken namelijk een beetje.
Als de laatste Eryngium in de vaas staat, is het tijd voor het gekleurde gedeelte van ons boeket. Saskia schikt de Duizendschoon in korte steeltjes en steekt ze in de vaas. Door de toevoeging van deze paars/ roze bloemetjes komt het boeket al veel meer tot leven. Daarna pakt Saskia de Anemonen erbij. ‘Het is belangrijk dat je de Anemonen niet te lang laat, deze groeien namelijk nog een flink stuk door in de vaas. Schik ze net iets korter als de andere bloemen. Je zult zien dat als ze nog een stukje gaan groeien ze perfect in het geheel passen’, vertelt Saskia. Na de Anemonen zijn als laatste de Blauwe Druifjes aan de beurt. Deze steekt ze her en der door het boeket heen. Deze schattige bloemetjes geven echt het gevoel van voorjaar en maken het boeket helemaal af. Ik zie Saskia nog een laatste kritische blik werpen op haar creatie.
‘Je hebt er weer echt een kunstwerk van gemaakt’, vertel ik haar. ‘Dankjewel’, glimlacht Saskia. ‘Ik vind het zelf ook weer heel leuk geworden.’
Heeft u na het lezen van dit artikel ook de voorjaarskriebels te pakken? Kijkt u dan rond in onze webshop waar u deze prachtige voorjaarsbloemen kunt bestellen!