Jaaaa! Het is eindelijk zo ver. Die bijzondere dag in maart is weer aangebroken, de lente is begonnen! De bomen worden langzaam weer groen en overal bloeien prachtige lentebloemen. Ook Saskia had de lentekriebels te pakken en heeft weer een prachtig boeket samengesteld. Door gebruik te maken van speelse vaasjes en frisse kleuren, haal je heel gemakkelijk dat echte lentegevoel in huis.

 

Narcis Dick Wilden
De oorsprong van de Narcis ligt in West- Europa. Bij het zien van Narcissen weet je één ding zeker, de lente is in aantocht! Naast de bekende gele Narcis, bestaan er ook variaties met roze en witte kleuren. Ook geurt de ene soort veel meer dan de andere. Narcissen staan symbool voor een nieuw begin. Erg toepasselijk, aangezien ze ook de start van een nieuw seizoen aankondigen. Deze vrolijke lentebloem staat ontzettend vrolijk in ons boeket.

    

Craspedia
Craspedia’ s worden in de volksmond ook wel trommelstokjes genoemd. Deze leuke gele bolletjes komen oorspronkelijk uit Australië en Nieuw- Zeeland, waar ze in veel verschillende soorten voorkomen. Tegenwoordig worden deze vrolijke bloemen in veel landen gekweekt en worden ze voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo zijn ze bijvoorbeeld erg populair in bruidsboeketten, maar ook gewoon als bos in een vaas doen ze het erg goed. Ze zijn ook uitermate geschikt om te drogen;  zo heb je er nog tijden plezier van.

 

Iris White Magic
De Iris, soms ook wel de Lis genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid- Europa en Noord- Afrika. Ze dankt haar naam aan de Griekse Godin van de regenboog. Deze naam past erg goed, aangezien deze bloem in een groot kleurenpalet te verkrijgen is. Als de knop nog dicht zit is deze bloem nog een beetje nietszeggend, maar zodra ze gaat bloeien wacht een mooie verrassing. De 3 bloembladen klappen volledig open, waardoor het vaak geel gekleurde hart mooi zichtbaar wordt. Deze `Regenboogbloem´ geeft echt dat ultieme lentegevoel.

Chamelaucium Luna
De Chamelaucium wordt ook wel de Waxflower genoemd. Deze naam is zo ontstaan omdat het lijkt alsof de bloemetjes zijn voorzien van een waslaagje. Deze lieve bloemetjes komen oorspronkelijk uit West- Australië, waar ze goed groeien in het warme klimaat. Saskia heeft voor ons boeket de Luna uitgekozen. Deze is mooi wit van kleur en dient een beetje als neutrale basis, zodat het boeket qua kleuren niet te druk wordt.

Chrysant Santini Solange
Naast de bekende Pluischrysant hebben we natuurlijk ook de Santini Chrysant. Deze klein-bloemige Chrysant kenmerkt zich doordat er aan elke tak meerdere kleine bloemen groeien. Dit in tegenstelling tot de Pluischrysant, waarvan elke tak over maar 1 bloem beschikt. In Azië is deze bloem al eeuwenlang erg geliefd. Hier gebruiken ze de blaadjes om te verwerken in gerechten of om thee van te trekken. Voor ons boeket heeft Saskia de Solange uitgekozen. Deze heeft een fris groen hart met allemaal witte blaadjes. Echte lentekleuren dus!

 

Trosroos Snowflake
De Roos is toch wel de meest bekende bloem van allemaal. Ze worden al duizenden jaren geteeld over heel de wereld en sinds de 16de eeuw  ook in Nederland gekweekt. Er bestaan honderden verschillende soorten en elk jaar komen er weer nieuwe soorten en kleuren bij. Elke kleur Roos heeft haar eigen betekenis. Zo staat rood vooral voor liefde en respect en staat bijvoorbeeld geel voor vriendschap en verbondenheid. Zo heeft elke gelegenheid zijn eigen Roos. Trosrozen hebben aan elke steel meerdere bloemen zitten. De frisse witte kleur van de Snowflake staat mooi in ons boeket.

Voor dit boeket gebruikt Saskia blauwe en neutraal gekleurde glazen vaasjes. Het is de bedoeling dat in elk vaasje een groepje bloemen komt te staan. Er mag best gevarieerd worden zodat niet elk vaasje hetzelfde wordt. Ze begint met de Waxflowers. Ze schikt deze op maat en steekt ze per steel in de vaas. Deze bloemen dienen een beetje als basis aangezien ze vrij neutraal van kleur zijn. ‘Pas wel op dat je er niet teveel gebruikt, anders loop je de kans dat je boeket te druk wordt’, vertelt Saskia.  Als de Waxflowers goed op hun plekje staan gaat ze verder met de Trosrozen en Chrysanten. Ze schikt deze niet te hoog zodat ze net boven de rand van de vaasjes uitsteken. Dit doet ze omdat ze de Irissen en Narcissen er straks leuk bovenuit wil laten steken. Ze steekt de Roosjes en Chrysanten verspreid over de vaasjes; in de één een Roos en in de ander een Chrysant. Zo voorkom je dat het geheel te rommelig wordt.  Als ook de Rozen en Chrysanten goed staan zijn de Craspedia’ s, Narcissen en Irissen aan de beurt. ‘De Narcissen en Irissen gaan nog flink bloeien, dus het is belangrijk dat je die goed de ruimte geeft’, vertelt Saskia. Ze steekt verspreid over de vaasjes wat stelen van de 3 verschillende bloemen. Door het toevoegen van deze kleurrijke bloemen, begint het geheel al echt lenteachtig te worden. ‘Ik word er nu al vrolijk van’, glimlacht Saskia.

Als de laatste stelen in de vaasjes zijn gezet, haalt Saskia een vierkant dienblad tevoorschijn waar ze de vaasjes op zet. Dit dienblad zorgt er echt voor dat het één geheel wordt. ‘Klaar?’, vraag ik haar. ‘Bijna’, zegt ze, terwijl ze een zakje groene steentjes tevoorschijn haalt. Ze verspreidt de steentjes rond de vaasjes zodat het hele dienblad bedekt is. ‘Dit geeft net dat beetje extra’, vertelt ze. Ik ben het helemaal met haar eens. Zo iets simpels, maar toch echt een leuke toevoeging. Saskia kan weer trots op zichzelf zijn:  ze heeft er weer een prachtig geheel van gemaakt.