Celosia’s van Kwekerij Bosbloemen

Een bloeiend juweel in ieder boeket… Hij is zó opvallend, dat je zou denken dat het een kunstbloem is… Met wat fantasie kun je er ook wel hersenen in zien… Je kunt deze bloem dan ook wel omschrijven als een schoonheid met hersenen. We hebben het natuurlijk over de Celosia Cristata, oftewel een Hanenkam.

Met felle opvallende kleuren als groen, geel, oranje, roze en roodpaars is het een blikvanger waar je aan wilt voelen of ze echt zijn. De Celosia heeft meerdere gezichten, maar de hanenkam springt hier toch wel het meest bovenuit. Tijd om deze kammen vol fluwelen kronkels eens uit te lichten!

Actie!

Dat gaan we als volgt doen: De komende twee weken hebben we, speciaal voor Moederdag, weer de korte variant. Waar ze normaal rond de 70-75 cm zijn, hebben wij ze nu ook weer als 60 cm. Twee weken staan ze per 30 stelen op de Moederdag pre-order lijst tegen een enorm scherpe prijs. Met als klap op de vuurpijl bieden we de oranje Celosia ook nog eens goedkoper aan dan de rest. Dat doen we natuurlijk niet zonder reden.

Maak jij in de komende weken een foto van de Celosia, plaats je die op instagram en tag je ons? Dan maak je kans op de felbegeerde Bloomer actietas!! Een tas vol met inspiratiemateriaal en het exclusieve Bloomer bloemenmes, speciaal gemaakt voor de bloemist.

Kwekerij Bosbloemen

De Celosia is lid van de Amarantenfamilie en groeit oorspronkelijk in tropische delen. Je kunt ze dus gerust tegenkomen in delen van Afrika, Azië, Indonesië en Zuid- Amerika. Daarnaast kun je dit exclusieve product ook gewoon in het Westland vinden, namelijk bij kwekerij Bosbloemen. En exclusief is dit product wel, want met 3 hectare Celosia neemt Bosbloemen zo’n 33% van het marktaandeel voor zijn rekening. Dat betekent dat er maar 9 hectare aan Celosia’s in Nederland geteeld wordt.

In 1981 is Kees Bos begonnen met het telen van Chrysanten. Ja, je leest het goed, we kennen kwekerij Bosbloemen ook van de chrysant Space Age en Barolo. In 2005 is het huidige bedrijf, met 3.5 hectare, gevestigd in ’s-Gravenzande. Sinds 2016 is zoon Philip ook bij het bedrijf gekomen, waardoor een nieuwe generatie aan het roer komt te staan. Met behulp van de modernste technieken proberen zij een hoogwaardig product te telen. Dit uit zich in een MPS A keurmerk en een zo goed als biologische teelt, waardoor er een steengoed product staat.

Teelt en duurzaamheid

Celosia’s zijn niet bepaald makkelijk te telen. Het lage aantal hectare Celosia’s in Nederland heeft dan ook een reden. De Celosiateelt kent zo’n 20 tot 30 procent uitval, waar je als teler zijnde wel tegen moet kunnen. “Maar als zo’n teelt dan lukt en de uitval is minimaal, is het de mooiste teelt die er is”, aldus Philip Bos. Door het gebruik van geïntegreerde gewasbescherming heeft Bosbloemen er een mooie uitdaging bij. De afgelopen jaren hebben zij echter bewezen dat dit geen invloed hoeft te hebben op de productie.

Door veel te scouten en fel op de geïntegreerde gewasbescherming te letten, heeft Philip de teelt goed onder controle. “De vraag naar een duurzaam product is enorm hoog en we proberen zo goed mogelijk mee te gaan met de markt, dan is biologisch telen ook een van de dingen waar we naar moeten kijken”. Biologisch telen is niet het enige waar Bosbloemen naar kijkt. Zo zijn ze ook bezig aan een proef met Ledverlichting i.p.v. SONT lampen. Hierdoor kan het energieverbruik gereduceerd worden en de productie per vierkante meter omhoog gaan.

De bloem

Je zou het niet zeggen, maar de mooie pluimen of hanenkammen zijn samengestelde bloemen. De hanenkam is een vergroeid deel van de stengel, die aan de zijkanten bedolven is onder een grote hoeveelheid dicht op elkaar staande kleine bloemetjes. Deze mooie, samengestelde bloem kan vervolgens zo’n 8 weken bloeien. De bloeitijd kun je nog verlengen als je de uitgebloeide bloempjes er tussenuit haalt.

De Celosia is veelzijdig te gebruiken. Hij staat symbool voor stoutmoedigheid, waardoor hij enorm stoer naar voren komt in een boeket. Naast het gebruik in een boeket kun je de Celosia ook drogen. Om ze te drogen, hang je eenvoudig de stengel ondersteboven aan een dwarsbalk. Er is slechts één toepassing die minder succesvol is; de Celosia doet het slecht op oase. Het is daarom niet aan te raden om bloemstukjes te maken met deze mooie bloem. Hij zal helaas niet lang meegaan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!