De gladiool: het elegante zwaard onder de bloemen

Ben je op zoek naar een echte eyecatcher voor in een boeket, dan is de gladiool een echte held onder de bloemen. Dankzij haar lange steel en dubbele rij aan prachtige bloemen is de gladiool onmiskenbaar en uniek in haar soort. Bij J.M. van Berkel in Hillegom kunnen we de gladiool, oftewel de ‘heldhaftige strijder’, vinden en speciaal voor jou hebben we daarom een mooie actie opgezet.

J.M. van Berkel kweekt zijn gladiolen in fantastische kleuren en dit wilt hij maar wat graag delen met jou. Vandaar dat je van 17 juli t/m 30 juli 2021 in onze webshop een speciale actie aantreft met extra grote bos van maar liefst 30 gladiolen. Welke kleuren je kunt verwachten? Rood, wit en een schitterende verrassingskleur. Suprise suprise…!

Kweker: J.M. van Berkel

Bij aanvang aan de kwekerij worden we met een grote glimlach ontvangen door eigenaar Sjaak van Berkel. Met 45 miljoen (!) gekweekte bloemen per jaar maakt Sjaak zijn enorme drive waar om overal met 100% voor te gaan. Met die instelling runt Sjaak al jaren met zijn broer het gezamenlijke familiebedrijf, welke stamt uit 1957. Echter gebeurt dit niet op één locatie… Sjaak heeft maar liefst 120 hectare onder zijn hoede in Nederland en zijn broer nog eens 30 hectare in het zonnige Spanje. Zo zijn er het hele jaar rond gladiolen verkrijgbaar: in de lente en zomer uit Nederland en in de herfst en winter als importbloemen uit Spanje.

Het kweken van gladiolen is echter niet de enige bezigheid van J.M. van Berkel. “We houden de markt al jaren in de gaten en spelen in op de wensen en behoeften van de consument”, vertelt Sjaak. Zo teelt het bedrijf een rijke collectie aan snijbloemen en bolbloemen, waaronder Alliums, Tulpen, Chasmanthium, Bupleurum en Ornithogalum. Een behoorlijke variëteit waar het gehele bedrijf elke dag keihard voor werkt. Uiteraard met een enorme bloemenpassie en dat is bijzonder mooi om te zien.

Duurzaamheid

Bij J.M. van Berkel wordt er veel waarde gehecht aan duurzaamheid, veiligheid, traceerbaarheid en hygiëne. “We leggen de lat hoog en pakken elke uitdaging aan om ons te blijven verbeteren”, aldus Sjaak. Dit doet het bedrijf door middel van jaarlijkse interne en externe audits om te kunnen blijven voldoen aan de laatste normen. Zo zijn ze bij J.M. van Berkel onwijs trots op diverse onderscheidingen, waaronder hun Global GAP Chain of Custody certificaat en MPS-A+ certificering.

Geschiedenis en symboliek van de gladiool

We noemden de gladiool eerder al de held onder de bloemen en dat is niet voor niets. De bloem heeft een heroïsche betekenis en is afgeleid van het Latijnse woord ‘Gladius’, wat staat voor zwaard. Een gladiool staat ook voor overwinning, kracht en trotsheid, wat dan ook perfect past bij de uitstraling van de bloem. Als we teruggaan naar de Romeinse tijd vochten de gladiatoren in de arena letterlijk om de dood óf de gladiolen. De dappere held die de strijd overleefde werd bij zijn overwinning bedolven onder de kleurrijke gladiolen.

Ook nu wordt de gladiool veelvuldig ingezet bij een grote overwinning, zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Op de dag van de finish, wanneer de wandelaars hun laatste meters afleggen, worden ze overladen met gladiolen, wat natuurlijk past bij de symboliek van de bloem. In 1983 kreeg het evenement zelfs een eigen gekweekte variant: The Walk of the World- gladiool. Deze oranjerode bloem is korter en lichter. Ideaal dus, want dit maakt het voor de Vierdaagse sportievelingen makkelijker om ze te dragen tot het einde van de finish

Wist je dat…

gladiolen vroeger werden gegeten als medicijn tegen hoofdpijn. De hedendaagse gladiolen zijn niet meer eetbaar.

Kenmerken van de gladiool

We kunnen wel zeggen dat de zwaardvormige gladiool een grootse, meeslepende en opvallende bloem is. Ze zijn indrukwekkend lang en kunnen wel tot 150 cm lang worden. De statige stengels, die keurig netjes recht naar boven groeien, hebben mooie groene aren met elegante bloemen. De gladiool is een echte zomerbloeier en is in verschillende kleuren beschikbaar, zoals wit, geel, roze, paars en oranje. Daarnaast zijn er ook varianten met meerdere tinten per bloem. Gladiolen staan daarom fantastisch per mono bos in een hoge vaas of zijn uitermate goed te combineren in een wild gekleurd boeket. Een groots gebaar maakt de gladiool zeker!

De perfecte verzorging

Door de unieke lengte is het extra belangrijk om de gladiool te voorzien van een hoge en stevige vaas, zodat de bloem niet kan omvallen of omknakken. Snijd de gladiolen aan de onderkant 3 tot 5 cm schuin af en verwijder het blad aan de onderkant, zodat deze niet onder water komt te staan. Ververs het water elke twee dagen en dan zouden de stelen zo’n 10 dagen mooi in bloei moeten staan.

Wist je dat…

veel mensen denken dat het goed is om de top van de gladiool eruit te trekken? Zo zou de bloem gelijkmatiger open komen en nog langer doorgroeien. Waar deze informatie vandaan komt is een raadsel, want het is totaal onwaar. Laat de gladiool zoals deze puur is. Want wat is nu een zwaard zonder een punt? Precies…

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!