Spring is Coming! Aan het weer is dit nog niet te zien, maar het assortiment zomerbloemen begint zich langzaamaan uit te breiden. Onlangs is zo ook het seizoen van de Ranonkels begonnen. Wist je dat de Ranonkel symbool staat voor charme? Gaf je in de Victoriaanse tijd een bos Ranonkels, dan zei je: “Ik vind je rijk aan aantrekkelijkheden”. Wat waren dat nog eens tijden. Maar vergis je niet, ook nu nog maak je mensen blij met een bos Ranonkels.

Oorspronkelijk komt de Ranonkel uit Midden-Azië. Via allerlei omwegen belandde de bloem uiteindelijk in Europa, waar zij de naam Ranunculus kreeg. De vertaling hiervan is ‘kikkertje’. Niet zo gek, want de bloem komt in het wild voor in drassige gebieden. Gelukkig is deze bloem dan ook te vinden in ons eigen koude kikkerlandje en worden ze gewoon in de Westlandse kassen geteeld. Bijvoorbeeld bij een van onze kwekers, Kuiper Flowers.

De kwekerij

Kuiper Flowers is gevestigd in ’s Gravenzande. Met ruim 40 jaar ervaring zit het telersvak in het bloed van de broers Erik en Rene Kuiper. Zij zijn begonnen als sla-telers, maar vanwege Fusarium in de grond zijn zij noodgedwongen overgestapt naar de bloementeelt. Voor ons niet erg, want hierdoor kunnen wij jaarlijks over een topproduct beschikken!

Met een assortiment bestaande uit Ranonkels, Violieren, Leeuwebekken en Carthamus vullen de gebroeders Kuiper zo’n 1,5 hectare kas. Bij Bloomer vind je voornamelijk de Ranonkels grond terug en wel in 9 verschillende variëteiten. Samen met 2 vaste werknemers en 3 uitzendkrachten produceren de broers, in de volle grond, wel 450.000 stelen Ranonkels per jaar.

Ondanks dat de Ranonkels bekend staan als echte zomerbloeiers, zijn ze dol op koude temperaturen. De teelt loopt niet voor niets van week 42 tot ongeveer week 21. In de kas wordt ook bijna niet gestookt, alleen om de kas ’s ochtends op temperatuur te brengen wanneer het te koud wordt. Daarnaast laten Erik en Rene de kas krijten, zodat het niet te warm wordt in de kas.

Wist je dat…

De Ranonkel ’s ochtends vroeg geoogst moet worden, zodat de bloemknop nog dicht zit? Natuurlijk is dit weersafhankelijk, maar over het algemeen sluit de bloem ’s nachts en komt hij overdags weer open. De bloem wordt pas geoogst zodra de bloem 2 keer open gekomen is. Hierdoor kan Kuipers grote knoppen aanbieden en door de dichte knop ogen de bloemen enorm fris.

“Zomerbloemen telen is een vak apart, maar dat maakt het des te leuker om kwalitatief goede handel neer te zetten”

En dat is waar de broers hard mee bezig zijn! Dag in, dag uit kwalitatief goede bloemen produceren. De bloemen worden voornamelijk aangeboden op de veilingklok van Flora Holland, waardoor de directe handel beperkt blijft. Voorraad houden is met zomerbloemen geen optie, waardoor het aanbod pas aan het einde van de dag bekend is. Gelukkig is Bloomer één van de partijen die onder deze directe lijnen valt en daardoor gemakkelijk over deze toppers kan beschikken!

Duurzaamheid

Om die redenen liggen de prioriteiten van de gebroeders Kuiper ergens anders. Kwalitatief moeten de bloemen in een hoog segment staan, waarbij er gelet wordt op de duurzaamheid van de bloemen. Kuiper Flowers beschikt dan ook over een Global Gap certificaat.

Helemaal biologisch telen lukt niet bij de Ranonkels, omdat het een korte en snelle teelt is. Er wordt alleen aan het begin van de teelt gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen, zodat er daarna alleen incidenteel ingegrepen wordt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

Something is wrong.
Instagram token error.
Volg @bloomer.flowers
Volg @bloomer.flowers

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS