Viburnum

We kennen de fraaie Viburnum allemaal wel als vrolijke tuinplant dankzij haar bolvormige bloemen, maar ook in parken en openbare ruimten is de levendige ‘Sneeuwbal’ een geliefde plant. Als snijbloem brengt de Viburnum een frisse en speelse uitstraling in ieder bloemstuk. Gebruik jij deze ‘bouncy balls’ al in jouw eigen creaties?

Actie!

De Viburnum Opulus Roseum staat ook wel bekend als Gelderse Roos. Wanneer je deze blije bollen koopt zijn ze groen, maar op den duur worden ze bij de klant thuis op de vaas langzaam wit. Hoe leuk, een bloem met een verwonderend effect! Van 12 t/m 25 maart 2022 vind je de Viburnum in de actie in onze Bloomershop.

Bestel de Viburnum in onze Bloomershop

Geschiedenis en familie van de Virburnum

De Viburnum is een geslacht uit de Muskuskruidfamilie (Adoxaceae) en groeit in het wild in Azië, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Europa. In de oertijd werden de rechte houtachtige stelen gebruikt als pijlschacht om op dieren te jagen of ter verdediging. Zo werden ze o.a. gevonden bij Ötzi, de ijsmummie uit de Kopertijd. Gelukkig is dit verleden tijd en wordt de plant allang niet meer gebruikt om schade aan te richten. Enkel om vreugde en kleur te geven in tuinen en ruimtes. Kijk, daar worden we blij van!

Symboliek

Lange stelen en sierlijke bloemetjes in een bolvorm, het is niet gek dat de Viburnum ook wel Sneeuwbal wordt genoemd. Door het uiterlijk staat ze symbool voor fierheid, wat voor ‘trotsheid’ staat.

In Oekraïne is de Viburnum Kalyna een nationaal symbool. De Kalyna soort staat bekend om haar opvallende rode bessen. Deze symboliseren schoonheid, liefde, moederschap, bloed, onsterfelijkheidsfamilie, vuur, nationale heropleving, leven en de liefde voor het moederland.

Virburnum soorten

Er zijn ongeveer 200 Viburnum soorten, met daarnaast 125 hybriden en 300 cultivars. Als we kijken naar de planten bestaan er wintergroene soorten, maar ook halfwintergroene of bladverliezende categorieën. We zetten er een aantal op een rij:

 • Viburnum Opulus
 • Viburnum Lantana
 • Viburnum Plicatum
 • Viburnum Burkwooddi
 • Viburnum Bodnantense
 • Viburnum Sargentii
 • Viburnum Davidii
 • Viburnum Japonicum
 • Viburnum Rhytidophyllum
 • Viburnum Betulifolium
 • Viburnum Veitchii

Teelt

De vreugdevolle Viburnum is van origine een heester en de teelt duurt zo’n 2 jaar. In het eerste jaar wordt de hoofdtak en de zijtakken gevormd. In het tweede jaar komen de takken voor de eerste keer tot bloei. In combinatie met de juiste voeding, bestrijdingsmiddelen, belichting en verzorging gaat de teelt periodiek op de volgende manier:

Vanaf oktober begint het blad te vallen en gaat de struik in ‘winterrust’. In december gaat de temperatuur in de kas omhoog, zodat de heesters in voorjaarsstemming worden gebracht en ze gaan bloeien. In principe zijn de bloemtakken na 4 á 5 weken weken al oogstbaar. De bloemtakken die de juiste rijpte hebben bereikt worden tussen januari en april geoogst. Hierna worden ze volgens strenge wijze gesorteerd en verkoop klaar gemaakt.

Viburnum in boeketten

Door de frisgroene kleur wordt de Viburnum steeds vaker gebruikt in boeketten. Je kunt haar combineren met alle kleuren. De combi zorgt er juist voor dat de kleuren in het boeket juist meer gaan spreken. De Sneeuwbal zal naarmate van tijd verkleuren van frisgroen naar wit, waardoor het boeket er elke dag anders uitziet en het je blijft verrassen.

De Sneeuwbal staat niet alleen geweldig in gemixte bloemcreaties, maar ook als mono bos is het een ware blikvanger. Hoe gaaf is het een enkele lange takken met van die vrolijke, beweeglijke bollen in een grote vaas te hebben staan! De Viburnum heeft stelen van 30 tot maar liefst 150 cm lang, dus je kunt er letterlijk alle kanten mee op.

Verzorging

Heeft jouw klant mooie Viburnums bij jou gescoord? Geef dan de volgende tips mee:

·      Snijd de takken schuin af en snijd ze daarna ook nog een stukje in. Dit is dé manier om het water het beste op te nemen.

·         Zet de takken in lauwwarm water. Wanneer je de Viburnum namelijk meteen in koud water (brrrrr…) zet heb je de kans dat de bollen slap gaan hangen. En dat willen we niet.

·         Voeg snijbloemvoeding toe aan het lauwwarme water.

·         Zet de Viburnum niet in direct zonlicht, want dan is de magie van de kleurveranderende ballen snel voorbij. Halfschaduw, daar houden ze van.

Viburnum specialist: kwekerij H. Bruinen

In het Limburgse Venlo vinden we een enthousiaste kweker die zich specialiseert in de teelt van de Viburnum. Hans Bruinen produceert per jaar tussen de 300.000 en 400.000 Sneeuwbal stelen die als snijbloem worden verkocht. “We werken hier met een team van 12 man. In de kas hebben we 0,5 hectare grond en buiten 1,3 hectare”, vertelt Hans. “We telen 1 variëteit van de Viburnum: de Opulus Roseum. Daarnaast richten we ons ook op het kweken van rozen en dit is goed met elkaar te combineren. Zo gebruiken we de warmte die rozen nodig hebben om te groeien ook voor de kweek van de Viburnum. Hoe rijper we de Sneeuwbal snijden, hoe beter houdbaar ze is”, aldus de kweker.

Wist je dat…

… een Viburnum een zachte lichtzoete geur verspreid? Mmmmm!!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

Nog geen eigen account?

Heb je nog geen Bloomer account? Ben je een bloemist of stylist, vraag hem dan snel aan. Let op: wij verstrekken geen automatische accounts. Je krijgt eerst een telefoontje van ons, we maken kort telefonisch kennis en leggen ons concept even uit en versturen daarna de inloggegevens.

Account aanvragen
Account aanvragen

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS