Pioenen

Het pioenenseizoen is losgebarsten en dat mag gevierd worden! Het seizoen is wat later opgang gekomen door het koudere voorjaarsweer, maar is nu volop bezig. Wekelijks komen er karren vol van het veld af en kunnen we genieten van de mooiste soorten. Hoog tijd om eens wat meer over deze topper te weten te komen.

We doen het eigenlijk al een tijdje, maar om de Pioen extra onder de aandacht te brengen, staan de mooiste soorten nu ook per vol fust op de webshop. En dat tegen enorm scherpe prijzen! Uiteraard kun je de Pioenen ook gewoon per bos kopen.

De pioen

De Pioen is vanaf eind mei tot half juli volop verkrijgbaar. Dan oogsten de Nederlandse kwekers karrenvrachten pioenen van het veld. Met tunnelkassen wordt het seizoen nog iets vervroegd, maar zodra de kwekers buiten hun pioenen kunnen oogsten, beginnen écht de hoogtijdagen.

De pioen in de knop is eigenlijk maar een lelijk eendje. Zodra de bloei begint, is het alsof er een explosie plaatsvindt: binnen een mum van tijd komen er een ongelofelijke hoeveelheid delicate blaadjes tevoorschijn.

Oftewel: van lelijk eendje, naar mooie zwaan! Misschien is dit wel de reden dat de pioenroos wordt beschouwd als teken van liefde, geluk, gezondheid, voorspoed en bloeiende romantiek.

Ondanks dat de naam het suggereert is de pioenroos géén familie van de roos, maar van de Paeoniaceae-familie. De pioen komt van oorsprong uit China. Daar werd de bloem vooral voor haar wortels geteeld. Deze zouden een koortsverlagende en bloedstelpende werking hebben. Tegenwoordig is het niet meer aan te raden om de wortels van de gekweekte pioen te eten.

Sarah Bernhardt

Iedereen kent de klassieker Paeonia ‘Sarah Bernhardt’ wel. Het is dan ook nog altijd de meest geteelde variëteit. Wist je dat de Sarah Bernhardt al in 1906 werd geïntroduceerd?

Duchesse de Nemours

Er zijn Pioenen die nog verder teruggaan in de tijd, zoals ‘Duchesse de Nemours’ uit 1856. Deze witte, heerlijk geurende Pioen is ook nu nog heel geliefd. Veredelaars voegen steeds nieuwe soorten toe aan het gevarieerde assortiment, waardoor er steeds meer te kiezen valt.

De verschillende soorten

Het kleurenpalet van de Pioen kent veel variatie: van sprankelend wit tot mysterieus donkerrood. Extra aandacht verdienen de doorkleurende soorten (het zogenoemde toverbaleffect). Afgelopen weken hebben we dit zelf ook getest op het Bloomerkantoor. Wat was dat gaaf!! Heb jij de resultaten al gezien op onze socials?

Wat veel mensen niet weten is dat de Pioen ook heel veel verschillende bloemvormen kent: van enkelbloemig tot gevuld bolvormig. En de geurende Pioenen ruiken ook allemaal weer net even anders. Des te meer redenen om de wonderen van de Pioen met jouw klanten te delen!

Tips!

Het kan zijn dat de Pioen een beetje moeite heeft met bloeien. De knoppen van de pioenroos bevatten een kleverig suikerlaagje. Hierdoor hebben ze soms een beetje moeite met bloeien, omdat hun blaadjes vastgeplakt zitten. Gelukkig is daar een heel handig trucje voor. Help je pioenroos een handje door de dichte knop even onze een zachte straal lauwwarm water te houden. Doe dit met de knop naar beneden, zodat het water niet tussen de blaadjes stroomt. Wedden dat je bloem binnen drie dagen in volle bloei staat?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!