Pronken met Hortensia’s van Pico Bello!

Op bezoek gaan bij een Hortensia kweker is een echt feestje! Waarom? De blije bollen zijn een intense kleurenexplosie voor het oog, zijn door de gigantische vorm hét pronkstuk in ieder bloemwerk en ze zijn ook nog eens oerrrrr sterk! De kas van Pico Bello Hortensia staat overvol met deze magnifieke bloemen, je kijkt werkelijk je ogen uit! Geloof je ons niet? Nou, kijk dan maar verder!

Actie

De komende 2 weken staan in het teken van de enorme eyecatchers van Snijhortensia’s. In samenwerking met Pico Bello zullen er van zaterdag 23 april t/m vrijdag 6 mei 2022 diverse Snijhortensia’s te verkrijgen zijn tegen een leuk actieprijsje. Bekijk het actuele aanbod in onze Bloomer webshop. Wedden dat je bijna niet kan kiezen?!

Bestel Pico Bello Hortensia’s in de webshop

De Hortensia in het algemeen

Voor een Hortensia hoef je het niet ver te zoeken, want zo’n 95% van alle Hortensia’s zijn gewoon afkomstig uit ons eigen kikkerlandje. Nederland mogen we dus wel het land van de Hortensiateelt noemen. En het is ook nog eens één van de duurzaamste teelten ook. Zo kan een plant meerdere teeltrondes meegaan en is het gebruik van o.a. energie en voedingsstoffen gering.

We kunnen bijna jaarrond genieten van de Hortensia, dit maakt haar één van de meest speciale bloemen uit ons totaalassortiment. Maar nog veel specialer is haar schitterende kleurenpalet. Uit één ras zijn er verschillende heldere kleuren te telen. De normale kleuren als rood, roze, paars en wit zie je gebruikelijk in het eerste deel van het jaar. In het tweede gedeelte van het jaar zie je meer doorgekleurde bloemen. Dit ontstaat doordat de kweker de bloemen laat door ontwikkelen in de kas, waardoor er een andere kleur ontstaat.

Oorsprong van de Hortensia

De Hortensia komt oorspronkelijk uit Azië en bestaat al eeuwenlang. Uit fossiele resten blijkt namelijk dat deze bolvormige plant al 140 miljoen jaar geleden bestond. In China en Japan werd de Hortensia dankzij haar romantische uitstraling en sterke gelaat altijd al gezien als een geliefde sfeermaker in tuinen. Pas in 1735 maakte Europa kennis met de magisch mooie bollen.

De Latijnse naam, Hydrangea, is bedacht door de plantkundige Grovonius. De fascinerende vorm deed hem denken aan een waterkruik, waardoor hij de woorden hydro (water) en angeion (kruik) samenvoegde. Daarnaast matcht de Latijnse naam er perfect bij omdat de plant veel water nodig heeft, vooral als deze in bloei staan.

De naam Hortensia is echter verzonnen door de Franse Philibert Commerson. Men vermoedt dat hij de plant naar een vrouw vernoemde, wellicht zijn minnares. Maar wie de werkelijke naamgeefster was is en blijft een mysterie…

Kwekerij Pico Bello Hortensia

Pico Bello Hortensia is een echt familiebedrijf, welke wordt gerund door Paul en zijn drie zoons. Het is zoonlief Bob die de rondleiding door de kwekerij geeft en alle ins en outs vertelt over de volumineuze blikvangers. “We kweken hier in Bleiswijk en in onze andere vestiging in Berkel en Roodenrijs in totaal 34 soorten. Het is ons doel om de allerbeste kwaliteit snijhortensia leverancier te zijn”, zegt Bob. Het geheim? Dat zit ‘m in de toevoeging van Aluminiumsulfaat. “Door bij diverse soorten een minimale hoeveelheid aan de voeding van de plant toe te voegen ontstaat er een rijkelijke, felle kleur.” En dat maakt de Hortensia’s van Pico Bello extra speciaal, want stuk voor stuk schitteren ze hierdoor nog meer, wauw!

Pico Bello beschikt als eerste hortensiakwekerij over een volautomatische sorteer- en bosmachine. “Hiermee worden alle soorten bloemen gesorteerd op bolgrootte en lengte. Aan het einde van de machine ontstaan er uniforme bossen van 5 stelen. Dankzij deze investering besparen we veel handenarbeid en is de kwaliteit van het product enorm omhoog gegaan.” Hoeveel bloemen er per dag verwerkt worden? Op een drukke dag staat de teller soms wel op 20.000 stelen. Wow!

Teelt van de toverballen: it’s magic!

Wanneer er bij Pico Bello net nieuwe planten zijn neergezet duurt het gemiddeld 1,5 jaar voordat de eerste bloemen geknipt kunnen worden. Hierna gaat de plant nog zo’n 7 jaar mee, waarbij de Hortensia 1x per jaar bloemen geeft.

Waar ze bij Pico Bello hoge ogen scoren is het doorkleuren van de bloemen. “Gedurende de bloei veranderen de bloemen tot 5x van kleur. Zo wordt de oorspronkelijke kleur vermengd met een groene tint en kleuren ze door tot bijv. donkerrood of zelfs zwart. Dit maakt de doorgekleurde Hortensia, die we ook wel Classic noemen, écht uniek”, vertelt Bob. Deze versie is hierna ook gemakkelijk te drogen.

Symboliek van de Hortensia

De Hortensia staat symbool voor dankbaarheid, gratie, oprechtheid en schoonheid.

Duurzaamheid

Naast het kweken van de allermooiste snijhortensia’s houdt de organisatie zich ook bezig met denken aan de wereld. “Op dit moment zijn we bezig met het plaatsen van 1200 zonnepanelen bij beide locaties, hiermee voorzien we onszelf van voldoende stroom. Volledig biologisch telen is helaas nog niet haalbaar. Qua bestrijding zetten we slechts één keer per jaar natuurlijke vijanden uit om trips te bestrijden en we zijn continu bezig met testen ter verbetering. Ook hebben we hier geen waterverspilling. Alle potten staan op goten, waardoor we water op kunnen vangen, hierna ontsmetten en weer kunnen hergebruiken”, aldus Bob. Pico Bello heeft als enige hortensiakwekerij het keurmerk ‘On my way to planet proof’ en is MPS A+ gecertificeerd. Deze keurmerken zien wij graag bij onze kwekers!

Oh nee, de bloemen hangen slap. Wat nu?

Hortensia’s gaan wekenlang mee. Maar ojee, wat als de bloemen slap gaan hangen? Daar hebben we een oplossing voor! Houd de slaphangende bloembol ongeveer een half uurtje in een badje met vers water. Let op: we hebben het echt over de bloembol en niet de steel. Haal de hortensia uit het water en snijd 5 centimeter van de onderkant van de steel schuin af. Zet de steel vervolgens weer in vers water en geniet wederom van de blije bol!

Wist je dat…

…de Hortensia tot de familie van de steenbreekachtigen behoort? Het zijn sterke planten die met hun wortels stenen kunnen breken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

Nog geen eigen account?

Heb je nog geen Bloomer account? Ben je een bloemist of stylist, vraag hem dan snel aan. Let op: wij verstrekken geen automatische accounts. Je krijgt eerst een telefoontje van ons, we maken kort telefonisch kennis en leggen ons concept even uit en versturen daarna de inloggegevens.

Account aanvragen
Account aanvragen

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS