Anjer Salamandra

Anjer

Dianthus

 • Afkomst
  Europa / Azië

 • Beschikbare periode
  Jaarrond

 • Familie van
  Caryophyllaceae

De Anjer geeft dankzij haar feestelijke bloemenvorm en intense kleurtjes een en al vrolijkheid in een vaas. De groengrijze steeltjes zien er op het oog misschien fragiel uit, maar als de bloemen eenmaal op de vaas staan, dan zijn ze ontzettend sterk en heb je er lang plezier van!

Scroll naar beneden
voor meer informatie

Oorsprong Anjer

Anjers komen van oorsprong uit Europa en Azië. In de tijd van de Romeinen en Grieken werden de bloemen gebruikt in hoofdkransen. De naam Dianthus is waarschijnlijk bedacht door de Griekse plantkundige Theophrastus. Het is afgeleid van het Griekse woord Dios (God) en Anthos (bloem).

Tegenwoordig komt het grootste deel van de gekweekte Anjer uit Nederland, Spanje, Ethiopië en Kenia. Trosanjers komen voornamelijk uit Nederland, Spanje, Italië en Turkije.

Anjer Antigua-2
Anjer Caramel

Soorten en kleuren Anjers

Er bestaan meer dan 600 soorten Anjers met verschillende groeiwijzen en kleuren. Je komt ze tegen met enkelvormige bloemen, met gevulde dubbele bloemen en in trosvorm (trosanjers). De bloemblaadjes kunnen zowel rond, gekarteld of gefranjerd zijn. Anjers zijn verkrijgbaar in een bont kleurenpalet, zowel effen als met diverse sprookjesachtige patronen.

De meest bekende Anjers zijn:

 • Duizendschoon (Dianthus Barbatus);
 • Steenanjer;
 • Chinese Anjer.

Symbool Anjer

De Anjer heeft meerdere symbolische betekenissen. In de middeleeuwen stond de rode Anjer symbool voor Maria. De rode Anjer is in de iconografie het symbool van verloving en in Portugal staat het voor de Anjerrevolutie. De groene Anjer staat daarentegen in Ierland voor St. Patrick’s Day.

In Nederland staat de witte Anjer in nauw verband met het Nederlands Koningshuis. Vanwege de betekenis toewijding en doorzettingsvermogen droeg Prins Bernhard de bloem als symbool van het verzet. De ‘vrijwilligersbloem’ wordt nu gezien als respect en waardering voor veteranen en is blijvend verbonden aan Veteranendag.

Anjer Salamandra
Dianthus Solomio Brownies

Anjerkwekers

Bloomer werkt nauw samen met diverse Anjerkwekers. In onze webshop verkopen wij Anjers van o.a. Funza, J.P. Hogewoning en M. vd Togt.