Oorsprong Olijf
We gaan ver terug in de tijd, want de Olijf bestaat al duizenden jaren. Het is één van de oudste cultuurgewassen en vindt zijn oorsprong in de warmere landen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. De olijfboom wierf voornamelijk bekendheid vanwege de eetbare vruchten en de waardevolle olijfolie die uit deze vruchten werd geperst.
De vrucht van de Olea
De bekende vrucht olijf heet ook wel olivo olea Europaea. Deze kunnen hard of zacht zijn en groen, paars of zwart van kleur. Olijven behoren tot steenvruchten. Je kunt ze los eten en in gerechten verwerken.
Wist je dat…
je onbewerkte olijven beter niet meteen kan eten? Ze worden eerst maanden in een zoutwaterbad gelegd om de bittere smaak te verwijderen.
Soorten en kleuren Olijfblad
Olijfblad kenmerkt zich door het lange, smalle en leerachtige blad met een levendige zilvergroene kleur. De bloemen van de olijfboom zijn wit en bloeien midden in de zomer. De Olea telt ongeveer twintig soorten. Naast de traditionele olijfboom zijn er nog andere unieke variëteiten, zoals:
- Olea Europaea Bonsai
- Olea Europaea PomPom
- Olea Europaea Toscane
Symbool
In Griekenland heeft de olijfboom een culturele en symbolische betekenis. Volgens de Griekse mythologie schonk de godin Athena de eerste olijfboom aan Athene, de hoofdstad van Griekenland. Dit gaf ze als een geschenk van vrede en welvaart. Sindsdien is de olijf een wereldwijd symbool van vrede, kracht, wijsheid, overwinning en trouw.