Olijfblad

Olijfblad

Olea Europaea

 • Afkomst
  Zuid-Europa

 • Beschikbare periode
  Jaarrond

 • Familie van
  Oleaceae

Olijfblad is een natuurlijke sfeermaker! De charmante takken geven een botanische en mediterrane allure in elk bloemwerk. De prachtige olijf is ontzettend populair vanwege de natuurlijke looks en ook omdat hij ontzettend sterk is.

Scroll naar beneden
voor meer informatie

Oorsprong Olijf

We gaan ver terug in de tijd, want de Olijf bestaat al duizenden jaren. Het is één van de oudste cultuurgewassen en vindt zijn oorsprong in de warmere landen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. De olijfboom wierf voornamelijk bekendheid vanwege de eetbare vruchten en de waardevolle olijfolie die uit deze vruchten werd geperst.

De vrucht van de Olea

De bekende vrucht olijf heet ook wel olivo olea Europaea. Deze kunnen hard of zacht zijn en groen, paars of zwart van kleur. Olijven behoren tot steenvruchten. Je kunt ze los eten en in gerechten verwerken.

Wist je dat…

je onbewerkte olijven beter niet meteen kan eten? Ze worden eerst maanden in een zoutwaterbad gelegd om de bittere smaak te verwijderen.

Soorten en kleuren Olijfblad

Olijfblad kenmerkt zich door het lange, smalle en leerachtige blad met een levendige zilvergroene kleur. De bloemen van de olijfboom zijn wit en bloeien midden in de zomer. De Olea telt ongeveer twintig soorten. Naast de traditionele olijfboom zijn er nog andere unieke variëteiten, zoals:

 • Olea Europaea Bonsai
 • Olea Europaea PomPom
 • Olea Europaea Toscane

Symbool

In Griekenland heeft de olijfboom een culturele en symbolische betekenis. Volgens de Griekse mythologie schonk de godin Athena de eerste olijfboom aan Athene, de hoofdstad van Griekenland. Dit gaf ze als een geschenk van vrede en welvaart. Sindsdien is de olijf een wereldwijd symbool van vrede, kracht, wijsheid, overwinning en trouw.