Arcadia Chrysanten: dé marktleider in pluischrysanten

Arcadia Chrysanten: special flowers for special people. Met deze catchy lijfspreuk heb je ons al te pakken. Nou, wacht maar totdat je deze ‘speciale’ chrysanten in levende lijve aanschouwt en ermee mag werken. Het zijn ontzettend fraaie en lang houdbare bloemen, waarbij de één bijzonder is, de ander nóg specialer en dat ene soort wat écht uniek is. Bij Arcadia Chrysanten produceren ze specifiek pluischrysanten en dagen zichzelf daarbij uit om continu op zoek te zijn naar vernieuwende soorten. Lekker bezig!

Actie!

Nog niet bekend met de bloemen van Arcadia? Ze zijn absoluut de moeite waard om in te kopen om je klanten met iets schitterends verrassen. Van 25 oktober t/m 5 november 2021 bieden wij in onze Bloomershop Arcadia chrysanten aan tegen een stralend mooie actieprijs. Shopse!

De organisatie

Het zijn ondernemers Bert, Ronald, Bart, René en Steef die de zaken bij Arcadia goed draaiende houden, samen met zo’n 120 medewerkers. De organisatie is in 2008 opgericht en beschikt inmiddels over 5 teeltlocaties, waarvan 4 vestigingen in De Lier en 1 in De Kwakel. In totaal bezit Arcadia 25 hectare aan grond, waarop jaarlijks 55 miljoen stelen worden geproduceerd en dat van de allerbeste kwaliteit. Het brede assortiment telt 35 soorten, uiteenlopend in kleuren, vormen en grootte. Hun best verkochte product? “Dat is natuurlijk de Magnum White. Kenmerkend aan deze fraaie bloem is de grootte van de bol die een diameter van 18 cm heeft”, vertelt Roy Ton, commercieel manager van Arcadia.

Duurzaamheid

Alhoewel een chrysant van oorsprong een herfstproduct is, levert het vooruitstrevende bedrijf jaarrond en dat alles gebeurt met het oog op duurzaamheid. “Onze kas is voorzien van verschillende technische snufjes, waardoor we energiezuinig kunnen telen én een optimale productie hebben. Dit doen we onder andere door middel van een luchtbehandelingssysteem, waarbij het vocht in de kas wordt beheerst. Het systeem maakt gebruik van droge buitenlucht en bijverwarming, welke in beweging wordt gebracht voor hét perfecte klimaat”, zegt Roy. “Qua belichting maken we gebruik van LED lampen om energie te besparen, maar we hebben ook verduisterende scherminstallaties in de kas hangen om licht te hinderen wanneer dit nodig is.”

Vóór elke nieuwe teeltronde wordt de grond bij elke locatie op 100 graden gestoomd ter ontsmetting. “Nieuwe plantjes worden via een speciale machine geplant. In de zomer kunnen we ze dichter op elkaar planten en in de winter verder van elkaar. Dit kunnen we geheel via de ‘inplantrobot’ inregelen. Ook bekijken we welke gewasbescherming we kunnen inzetten voor het behoud van de beste kwaliteit van onze bloemen. We proberen dit zoveel mogelijk biologisch te doen en onze uitdaging is om dit voor 100% te kunnen”, aldus Roy.

Arcadia heeft de certificeringen Global GAP en MPS-A op zak. Daarnaast wordt de hoogste kwaliteit chrysanten in Decorum label geleverd en dat is maar liefst 70% van hun teelt. Doen ze goed!

Assortiment en teelt

Het assortiment van Arcadia wisselt per seizoen. Hiermee spelen ze in op de wisselende markttrends en de actualiteit. De kwekerij teelt enkel pluischrysanten in o.a. de volgende bloemtypen: de grillige spin, de vrolijke pompom en de bijzondere deco. De grootte van de knop varieert tussen de 7 en 20 centimeter en qua tinten is het een bont kleurenpalet. Van wit, groen en geel naar roze, paars en oranje. “Om telkens vernieuwend bezig te zijn en klanten te blijven inspireren, werken we samen met gerenommeerde veredelingsbedrijven. Zo kunnen we actief op zoek gaan naar nieuwe kleuren en soorten om onze afnemers optimaal te bedienen en te ontzorgen”, vertelt Roy. Een teeltronde duurt gemiddeld 9 tot 11 weken, waarna de stelen geoogst worden en door de bosmachine worden geleid. Hierbij worden de bloemen op een aanvoerband geplaatst, waarna de machine de stelen één voor één oppakt. “Nu wordt er een röntgen scan gemaakt, waarbij de grootte van de bloemknop, de steellengte en het gewicht wordt beoordeeld. Hierna wordt de bloemsteel gesorteerd bij het bosstation. Aan het einde van het station worden de bloemen machinaal verpakt tot uniforme bossen”, vertelt Roy trots. Door dit automatische proces gaat de verwerking van bloemen een stuk sneller.

Prestigieuze prijzen

Het uitbrengen van nieuwe soorten op de markt heeft geresulteerd dat Arcadia al drie keer de Glazen Tulp Award heeft bemachtigd, welke door Royal FloraHolland wordt uitgereikt. Sombrella, Anastasia Star Pink en Capriool wonnen de prestigieuze prijs in de categorie Snijbloemen. Het Westlandse bedrijf is in 2016 ook in de prijzen gevallen, ze wonnen toen de International Grower of the Year Award. De internationale jury oordeelde dat Arcadia in de categorie Snijbloemen het beste scoorde vanwege de sterke visie op marketing en de wijze waarop het bedrijf zich in een moeilijke markt onderscheidt met een uitstekende kwaliteit. Toe maar!

Toekomstplannen

Arcadia is al voorloper in Het Nieuwe Telen én marktleider in pluischrysanten. Toch willen ze meer. “We krijgen binnenkort een uitbreiding van 3,5 hectare grond. Daarnaast willen we nieuwe soorten introduceren, maar voordat deze op de markt komen worden ze eerst grondig onderzocht door de veredelaar. We willen de uiteindelijke consument natuurlijk wel blij maken met een zo lang mogelijk vaasleven. Voor het grootste deel is onze bestrijding al biologisch, maar het blijft een droom om over te gaan op 100% biologische bestrijding”, aldus Roy. Met steeds meer innovaties in het vooruitzicht moet dit vast gaan lukken!

Wist je dat…

de chrysant symbool staat voor geluk, eerlijkheid, vriendschap en gezondheid?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS