Antirrhinum Costa Apricot

Leeuwenbek

Antirrhinum

  • Afkomst
    Zuidwest Europa

  • Beschikbare periode
    Mei t/m oktober

  • Familie van
    Plantaginaceae / Weegbreefamilie

Geopende bloemen van de majestueuze Leeuwenbek doen met enige verbeelding denken aan de enorme snuit van een leeuw. Vandaar de toepasselijke naam. Roaaarr! Gelukkig is de kleurrijke bloeier alles behalve gevaarlijk. Sterker nog, de Leeuwenbek is een zachtaardig en behoorlijk knap typetje. We vertellen je er graag alles over. Lees je mee?

Scroll naar beneden
voor meer informatie

Geschiedenis en oorsprong

De Leeuwenbek is een kruidachtige plant uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae) en komt oorspronkelijk uit Zuidwest Europa. De botanische naam is Antirrhinum. De plant groeit vooral op open, zonnige en droge plekken, voornamelijk op kalkrijke bodems. Maar je vindt ze ook op oude muren en in steengroeven. Hier in Nederland groeit de Antirrhinum Majus soort ook in het wild. Heb je haar weleens puur natuur zien groeien?

Symboliek

Deze charmante bloem heeft meerdere symbolische betekenissen. Heb je een groot geheim die je deelt met iemand anders? Geef hem of haar dan een Leeuwenbek, want de bloemsoort staat voor het bewaren van diepste geheimen. Daarnaast staat de zomerse schoonheid ook voor kracht, welvarendheid, puurheid, maar ook voor liefde in de wetenschap.

Vormen en kleuren

De bloem van een Leeuwenbek bestaat uit een bovenste en onderste lip. Zoals eerder beschreven heeft deze hierdoor de fantasievolle gelijkenis met de muil van een leeuw. Wanneer je de bloem aan weerszijden een beetje dichtdrukt met je vingers lijkt deze op een bekje, dat open en dicht gaat. HAP!

De bloemstengel, welke bovenaan ietwat behaard is, kan wel tot 90 cm lang worden. De blaadjes zijn lancetvormig en verspreid over de totale lengte van de steel. De opvallende, weelderige bloemen bloeien heel uitbundig. Werkelijk fantastisch! En ze zijn er in de mooiste en meest feestelijke kleuren. Van vlammend rood, ijzig wit tot knallend oranje en diep paars. Ook zachte tinten komen aan bod: zachtgeel, abrikoos, lichtroze en lieflijk lila. De Leeuwenbek is van alle markten thuis!

Verzorging: altijd schuin afsnijden

Leeuwenbekken zijn altijd zeer decoratieve elementen in springerige veldboeketten. De royale bloem is niet alleen een kleurrijke versiering, maar wordt ook veel gebruikt om hoogte aan te brengen in een bloemstuk. Het is altijd van belang om de stelen aan de onderkant schuin af te snijden. Dit zorgt ervoor dat de steel voldoende water op kan nemen zodat ook de bovenste bloemen aan de top mooi gaan openbloeien.

Explosie van kleur in de tuin

Behalve in de vaas zijn Leeuwenbekken als planten echte eyecatchers voor in de tuin. Ze geven een explosie van kleur in iedere plantenborder waar niet alleen wij gek op zijn. Ook vlinders, hommels en bijen zijn dol op de lichtgeurende bloemen. Door de dichte vorm van de bloem moeten hommels extra hun best doen om bij de nectar te komen. Hier hebben ze een slim idee voor bedacht. Ze bijten een klein gaatje in de kroonbuis om zo de zoetige nectar op te kunnen zuigen.

Van de Leeuwenbek heb je extra lang plezier: ze bloeien van juni tot oktober. Bloempracht waarvan je de gehele zomer van kan genieten!