Meet & Greet
Chrywijk en Waalzicht

Begin 2022 deden wij bij Bloomer onderzoek onder klanten met de vraag of er interesse is om een kijkje te nemen bij bloemenkwekers in de kas. Meer dan 77% van de respondenten antwoordde ‘ja’! Whoehoe, ontzettend waardevol voor ons om te weten dat we vooral door moeten gaan met het organiseren van toekomstige Meet & Greets!

In samenwerking met veredelaar Royal van Zanten regelden we voor eind mei een Meet & Greet bij Kwekerij Chrywijk en Waalzicht. Hierna volgde de aankondiging richting onze community van bloemisten. Nou, animo was er zeker weten! Want op maandag 30 mei 2022 gingen we met maar liefst 22 bloemenliefhebbers op pad. Hoe dat eraan toe ging, lees je in dit verslag. Veel plezier met lezen!

“Wij hebben super genoten van deze dag

Wij kwamen ogen tekort om alles gezien te hebben – zoveel prachtige bloemen
Wij doen onze job met hart en ziel maar zonder de kwekers – telers kunnen we niet veel
Alles begint bij hun – en leuk om te weten wat er aan vooraf gaat voor de bloem in onze winkel staat”

Sandra – Florande Pure Fleur

10:00 uur – Verzamelen bij Kwekerij Chrywijk

Om en nabij 10:00 uur druppelden de bloemisten één voor één naar binnen bij Kwekerij Chrywijk in het altijd gezellige Brabantse Brakel. Wat ontzettend leuk om de gezichten achter het bedrijf te leren kennen. Terwijl de ene bloemist vanuit Zuid-Limburg kwam aangereden, de ander uit het Franstalige gedeelte van België, was het voor een andere bloemist een buurtbezoekje. Met een koffie in de ene hand en een overheerlijke aardbeienslof in de andere hand konden de bloemenlovers babbelen over hun liefde voor bloemen. Want niets is leuker om ervaringen en kennis uit hetzelfde mooie vakgebied met elkaar te delen!

10:30 – Presentatie

Waar we onze Meet & Greets normaal gesproken bij Bloomer op kantoor starten, zodat iedereen kan zien waar en hoe wij werken, was dit vandaag niet het geval. Vandaar dat we een mooie presentatie in elkaar hadden gezet om te vertellen over de achtergrond van Bloomer en onze toekomstige projecten. Nadat men kennis had gemaakt met het gehele Bloomer team was het de eer aan de aanwezige bloemisten om zich voor te stellen. Erg mooi om van ieder persoonlijk te horen hoeveel jullie van bloemen houden en dat jullie je grote passie uitoefenen: het werken met de allermooiste producten om de allermooiste bloemcreaties te maken voor klanten!

“Ik vond de Meet & Greet erg interessant en ben vooral de Bouvardia sinds die dag gaan waarderen. Graag zal ik een volgende keer weer naar de Meet & Greet toe willen gaan. Wat mij interessant lijkt is hoe het bij jullie gaat, hoe jullie bedrijf er uit ziet en hoe alles in zijn werk gaat. Bedankt voor de leerzame gezellige dag.”

Martijn – Lohuis Bloemen

11:00 uur – Rondleiding Kwekerij Chrywijk

Het is de hoogste tijd voor de rondleiding door de kas vol met Bouvardia’s en wie kan dit beter doen dan de eigenaar zelf. Lies van Wijk gaf de grand tour door zijn bedrijf en dat begon bij het poten van de stekjes via een geautomatiseerde ‘robotarm’. En dat ziet er zo uit:

De stekjes in paperpots komen vervolgens terecht in een daglichtloze opkweekruimte. Een combinatie van LED-belichting en beneveling zorgen ervoor dat de babyplantjes gestaag groeien, waarna ze in de verwarmde kas terechtkomen. Hier worden de plantjes via een pootmachine in de volle grond gezet. Na 10 weken kunnen de Bouvardiastelen geoogst worden. Kwekerij Chrywijk heeft een constante jaarrond productie met wekelijks 700.000 takken die van de band af rollen. Bekende soorten zijn o.a. Naomi, Roza Pink, Salmon en Sparkles.

Alsof dat nog niet genoeg is kweekt de Brabantse organisatie ook nog Santini’s in diverse kleuren. Wat dacht je van de gele Aurinko, de paarse Pimpel, de rode Adora of de witte Bouncer. In de kas was het een groot kleurenspektakel, schitterend om te ervaren!

De stekjes in paperpots komen vervolgens terecht in een daglichtloze opkweekruimte. Een combinatie van LED-belichting en beneveling zorgen ervoor dat de babyplantjes gestaag groeien, waarna ze in de verwarmde kas terechtkomen. Hier worden de plantjes via een pootmachine in de volle grond gezet. Na 10 weken kunnen de Bouvardiastelen geoogst worden. Kwekerij Chrywijk heeft een constante jaarrond productie met wekelijks 700.000 takken die van de band af rollen. Bekende soorten zijn o.a. Naomi, Roza Pink, Salmon en Sparkles.

Alsof dat nog niet genoeg is kweekt de Brabantse organisatie ook nog Santini’s in diverse kleuren. Wat dacht je van de gele Aurinko, de paarse Pimpel, de rode Adora of de witte Bouncer. In de kas was het een groot kleurenspektakel, schitterend om te ervaren!

Het was een geweldige dag! De kassen vol met Bouvardia’s, Santini’s en Lisianthus waren spectaculair om te zien en zeker de moeite waard. Wandelen tussen duizenden bloemen, kennis opdoen en gepassioneerde mensen uit het vak ontmoeten was enorm verrijkend! Het is erg belangrijk om te weten dat kwekers monsterlijk veel werk doen en veel tijd besteden om de gewassen zo mooi mogelijk te laten groeien.

Alan Verelst – FlowerAddict

12:30 – Lunch time

Na een heleboel mooie en interessante dingen te hebben gezien, begonnen sommige maagjes te knorren. Honger! Aagje en Wouter van Royal van Zanten hadden gelukkig een overheerlijke lunch geregeld met o.a. gehaktballetjes, kipsaté en verse sapjes. Jammie! Aan tafel waren alle bloemisten druk in gesprek over het innovatieve teeltproces en werden ervaringen en verhalen over en weer gewisseld tussen de concullega’s.

13:15 – Rondleiding Kwekerij Waalzicht

Na een korte rit van 5 minuten kwamen we met de gehele groep aan bij Kwekerij Waalzicht in Poederoijen. Hier werden we opgewacht door eigenaar Jan van Wijk. En dat is geen vreemde, want dat is de broer van Lies van Wijk. Echter richt Jan zich op een totaal andere bloemsoort: Lisianthus. Na een korte presentatie stond de groep te trappelen om de gefranjerde beauties met eigen ogen te aanschouwen. Jasje uit, want in de kas van 8,5 hectare groot was het met 27 graden Celsius behoorlijk aan de warme kant. Die warmte is nodig om hoogstaande kwaliteit Lisianthus te produceren en dat willen we natuurlijk allemaal! Bij het zien van de bloemenzee keek iedereen zijn en haar ogen uit. Er werden volop foto’s gemaakt van de fraaie bloemetjes en ook Jan stak zijn handen uit de mouwen om ter plekke een aantal Lisianthus stelen uit de grond te plukken en uit te delen. Verser kan het niet!

Jan gaf ons een primeur en showde diverse soorten Lisianthus die over 2 á 3 jaar in de markt worden geïntroduceerd. Heel speciaal en goed om op te slaan voor later. Ook de huidige soortjes zijn absoluut beeldschoon te noemen en werden door menig bloemist gefotografeerd. Waar de Alissa Light Apricot door haar lichte kleur werd geroemd voor bruidswerk, werden ogen steeds groter bij het zien van de meerkleurige Excalibur Blue Picotee. Wauw! Ook de mooie Rosita Pink en Falda Salmon vielen zeer in de smaak.

Het was superleuk, gezellig en leerzaam. Helemaal top! Bedankt voor de geweldige dag!

Arnanda van Dijk – Bloemsierkunst ’t Schakeltje

15:15 – Einde

Na een groepsfoto en een verkoelend drankje bedankten we alle bloemisten voor hun komst. Een groot applaus volgde, echt superleuk! Uiteraard ging niemand met lege handen naar huis. Iedereen kreeg een bos Bouvardia’s, Lisianthus en een Bloomer Goodiebag mee als herinnering.

Wat hebben we een informatieve, inspirerende en vooral gezellige dag gehad met elkaar! Bedankt Royal van Zanten, Kwekerij Chrywijk en Kwekerij Waalzicht voor de samenwerking. Het was een topdag!

En nu…? Op naar de volgende Meet & Greet!

De volgende Meet & Greet…

Bij Bloomer vinden we het erg belangrijk dat bloemisten feeling houden met het bloemenvak én met hun passie voor groen. Door een kijkje in de kas te geven en het verhaal achter de kweker te horen wordt het voor bloemisten een stuk interessanter om de achtergrond te weten van de desbetreffende bloem of plant. Een Meet & Greet is daarom dé ultieme inspiratiedag voor elke bloemist.

Er zullen meer Meet & Greets bij kwekerijen volgen. Houd onze social media pagina’s en onze website daarom goed in de gaten. Wie weet ben jij de volgende die mag genieten van een dag vol inspiratie!