Op bezoek bij de kweker: De Campanula van J.P. Kouwenhoven

Bedrijf: J.P. Kouwenhoven
Gevestigd in:
Kwintsheul
Opgericht in:
2000
Certificeringen:
Eigenaar:
Johan Kouwenhoven
Assortiment:
Campanula, Lisianthus en Freesia

De Campanula is een rijkbloeiende zomerbloem met een frisse en speelse uitstraling. De gangbare bijnaam Klokjesbloem heeft ze te danken aan haar sierlijke, klokvormige bloemen. Kwekerij J.P. Kouwenhoven weet als geen ander hoe je mooie en sterke Campanula’s kan kweken en dat is een bezoekje waard!

Actie

De Campanula brengt een portie vrolijkheid en sfeer in elk boeket. Met een vaasleven van bijna 2 weken zijn het uitstekende bloemen om mee te werken én om naar te kijken. Van 27 augustus tot en met 9 september staat de Campanula in de schijnwerpers en vind je in onze Bloomer webshop diverse prijsacties onder de tag ‘Aanbiedingen’.

Kwekerij J.P. Kouwenhoven

In het Westlandse Kwintsheul vinden we kwekerij J.P. Kouwenhoven, waar Johan de eigenaar is. Sinds het jaar 2000 runt hij zijn bedrijf en nu na 22 jaar doet hij dit nog steeds met veel passie. In de kas van 2 hectare groot werkt Johan voornamelijk op zich zelf, maar ook zijn zoon wordt het vak van het kweken met de paplepel ingegoten. Zo nu en dan lopen er seizoensmedewerkers en wat scholieren rond die helpen bij de teelt van de prachtige Campanula.

Het Campanula assortiment van J.P. Kouwenhoven bestaat uit:

  • Medium Blue
  • Medium Lavender
  • Medium Pink
  • Medium White

In de zomer groeien er naast Campanula’s ook Lisianthus in de kas van Johan. In de winter richt hij zich compleet op de groei van Freesia’s.

Teelt Campanula

In het voorjaar start Johan met de teelt van de Campanula. Handmatig worden de stekjes in de grond gepoot. Na ongeveer 8 á 9 weken, wanneer de bovenste bloemen zich laten zien, kan er geoogst worden. “In de zomermaanden gaat de teelt door de hoge temperaturen nog harder. Dan kan er na 7 weken al geoogst worden”, vertelt Johan. “Van de vier kleuren die we telen, gaat de blauwe Campanula het hardst qua groei. Die kunnen we als eerste plukken, waarna de overige kleuren na enkele dagen volgen.”

Na de oogst worden de bloemstelen met de hand gesorteerd en geplaatst op de transportband. Een machine snijdt de stelen op de correcte lengte en bindt de bos samen. Handmatig worden de bossen in een verpakking gehezen, in emmers geplaatst en naar de koelruimte verplaatst. Klaar om de wijde wereld in te gaan!

Campanula tip van de kweker

“Staan je bloemen slap? Snijd dan niet een ministukje af van de onderkant, maar haal er in ieder geval 2 centimeter af. Zet ze neer in vers water en dan doen de bloemen het weer”, aldus Johan.

Toekomstbeeld

In de kas is een klein stukje ingericht als zogenoemde ‘proeftuin’, waar we diverse nieuwe kleurtinten van de Campanula kunnen aanschouwen. “Of deze op de markt komen moet nog blijken uit de test, want er gelden strenge regels aan bloemen”, zegt Johan. “Wel kan ik verklappen dat er in mei 2023 een nieuwe soort wordt opgenomen in ons assortiment. De Campanula Medium Evergreen Blue is dubbelbloemig en schitterend van kleur. De bloemen zijn lichtgroen en voorzien van lilakleurige strepen. Het is altijd leuk om weer nieuwe dingen te proberen!”

Wist je dat…

Het sprookje Raponsje van de gebroeders Grimm naar het Rapunzelklokje (Rapunculus) is genoemd?

Campanula soorten

De Campanula is niet bepaald eenzaam, want ze komt uit de grote klokjesfamilie Campanulaceae die uit 300 soorten bestaat. In het wild kom je ze vaak tegen op het noordelijk halfrond, waarbij de grootste diversiteit in het Middellandse Zeegebied voorkomt. Het bereik strekt zich ook uit tot in de hoge bergen in de tropische regio’s van Azië en Afrika.

De soorten omvatten eenjarige, tweejaarlijkse en meerjarige planten. Qua grootte varieert het ontzettend. Dwergsoorten zijn niet hoger dan 5 centimeter, maar de grassoorten kunnen wel tot 2 meter hoog worden.

De bekendste Campanula soorten zijn:

  • Medium
  • Rotundifolia
  • Glomerata
  • Rapunculus

Symboliek

Wil je iemand bedanken? Middels de Campanula kan je waardering en dankbaarheid naar hem of haar uitspreken.

Wist je dat…

diverse soorten van de Campanula eetbaar zijn? Het heeft een lichtzoete, zachte Radijs smaak. Dankzij haar opvallende kleur staat het prachtig als topping op een salade of kruidenboter.