Op bezoek bij de kweker:
Monarch Flowers – Ranonkels

Bedrijf: Monarch Flowers
Gevestigd in:
’s-Gravenzande en Hoek van Holland
Opgericht in:
2016
Certificeringen:
MPS A+
Eigenaar:
Ron van Adrichem
Assortiment:
Ranonkels (Romance en Butterfly)

Ranonkels, wat zijn ze toch oogverblindend mooi! Het is bijna niet te geloven dat zo’n kleine bloemknop kan uitgroeien tot zo’n grote, prachtige en uitbundige bloem. Kwekerij Monarch Flowers teelt de Ranunculus in drie verschillende kassen in ’s-Gravenzande en één in Hoek van Holland. Beste business! Kom snel meer te weten over dit bedrijf en uiteraard de prachtige Ranonkel!

Actie

De komende twee weken staan in het teken van Ranonkels. In onze Bloomer webshop bieden wij meer dan 30 varianten, zoals de Maillane, Nimes, Hydra, Ariadne en Lycia. Oftewel, een breed kleurenpalet waar je jouw klanten ontzettend mee kan verblijden.

Kwekerij: Monarch Flowers

Met een achtergrond in het telen van komkommers, gooide Ron van Adrichem in 2016 het roer volledig om. Vanuit Green Works is Ron het bedrijf Monarch Flowers begonnen, waar hij de Ranunculus Romance en Butterfly ging kweken. Deze laatste soort is behoorlijk uniek, want deze schitterende bloemvariatie wordt in Nederland als enige door Monarch Flowers gekweekt. Daarnaast zien we de Butterfly in enkele tuinderskassen in Italië en Portugal terug.

“Ik ben bijna 6 jaar geleden begonnen met de Butterfly en dat was destijds een behoorlijke uitdaging. Dit was toen een vrijwel nieuw product op de markt, dus er was nog weinig over bekend. Ik heb toen veel getest en inmiddels hebben we 15 soorten Butterflies. Sinds 3 jaar teelt ik daar ook de Romance bij en daar hebben we er op dit moment 20 soorten van”, vertelt Ron. En al deze varianten staan allemaal per bed gesorteerd in de kleurrijke showtuin van Ron. Een ware bloemenzee om te zien met de ene bloem nog groter dan de ander. Behoorlijk indrukwekkend!

Soort Butterfly

De Ranunculus Butterfly is een bloem die is ontstaan in Japan door veredelaar Aya Engei. Deze soort is enkelbladig, waarbij slechts één steel maar liefst 7 tot 15 bloemen draagt. Hierdoor is deze Ranonkel heel goed te gebruiken in veldboeketten. De bloemblaadjes zijn voorzien van een klein laagje wax, waardoor ze een mooie glans hebben. Het vaasleven? Butterflies blijven sowieso twee weken lang mooi staan. Monarch kweekt diverse kleuren, zoals geel (Artemis), donkerzalm (Theseus), oranje (Minoan) en rood (Hades). Ze zijn beschikbaar in de lengte van 50 tot en met 70 centimeter.

Soort Romance

De Ranunculus Romance is een lijn die ook afkomstig is van de Japanse Aya Engei. Het is een zeer grootbloemige snijbloem met een lange, sterke steel en heeft een romantische uitstraling. Vandaar de benaming. De Romance collectie bestaat uit verscheidene kleuren, zoals wit (Grenoble), paars (Loubeyres), geel (Libros), roze (Rosy Cheeks) en zalm (Nimes).

Teelt Ranunculus

De teelt van de Ranunculus begint in de herfst en duurt gedurende de koude perioden. “In oktober worden de plantjes gepoot vanuit weefselkweek. Het doel is om de plant rustig op te kweken waardoor de kwaliteit optimaal is”, vertelt Ron. “Tussen februari en half mei kunnen we de rijpe bloemen snijden. Hierna wordt de temperatuur in de kas te hoog en komt er teveel daglicht binnen. Dat is dé tijd om de planten te rooien en te laten rusten en we de grond daarna stomen en freesen. In oktober begint het proces weer van voren af aan.”

Wist je dat…

de Butterfly Hera van Monarch Flowers 2x een finaleplaats behaalde tijdens de Glazen Tulps Awards 2017 en 2020 in de categorie Snijbloem? Wat ons betreft een winnaar!

Het verschil tussen Ranonkels en Pioenrozen

Is het een Pioenroos? Of een Dahlia? Nee, het is een Ranonkel! Ze lijken verrassend veel op elkaar, maar de bloemenkenners onder ons zien wel degelijk het verschil tussen de Ranonkel en de Pioenroos. Het onderscheid zit ‘m bij een Ranonkel in een zee van dubbele bloemblaadjes in diverse lagen die stuk voor stuk openen, zodat er steeds meer van het hart tevoorschijn komt. De bloeiperiode is hierbij wat kleiner en de blaadjes hebben een plattere vorm. En de bloem voelt zo teder en zacht aan. Een hoog aaibaarheidsgehalte dus!

RanonkelPioenroos

Herkomst Ranonkel

Midden-Azië is het thuisadres van de Ranonkel. Via allerlei omwegen belandde de bijzonder volle bloem in Europa, waar zij haar officiële naam kreeg: Ranunculus. Dit is het Latijnse woord voor kikkertje. Niet zo gek als je je bedenkt dat de Ranonkel in het wild voorkomt in drassige gebieden. Inmiddels bestaan er wereldwijd ongeveer 400 soorten Ranonkels.

Symboliek

Wanneer je iemand een bos Ranonkels geeft is de boodschap: ik vind je aantrekkelijk. Oeh la la! De symbolische betekenis van de bloem is dan ook charme.

Wist je dat…

…de Ranonkel de hoofdrol speelt in een Iraanse saga? Het verhaal gaat over een prins die zijn hart verloor aan een nimf. Hij was zo verlegen dat hij zijn liefde niet durfde te verklaren aan het mytische wezen en stierf hierdoor aan een gebroken hart. De prins veranderde hierna in een Ranonkel die zijn geheim verborgen hield in de bloemblaadjes.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

Nog geen eigen account?

Heb je nog geen Bloomer account? Ben je een bloemist of stylist, vraag hem dan snel aan. Let op: wij verstrekken geen automatische accounts. Je krijgt eerst een telefoontje van ons, we maken kort telefonisch kennis en leggen ons concept even uit en versturen daarna de inloggegevens.

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS