Op bezoek bij de kweker:
Iriskwekerij Veco

Bedrijf: Veco
Gevestigd in:
Maasdijk en Portugal
Opgericht in:
1973
Certificeringen: MPS Gap
Eigenaren:
Peter Veenman
Assortiment:
Iris

Met haar flamboyante bloemen lijkt de Iris wel een kruising tussen een lelie en een orchidee. Toch is de Iris, ook wel Zwaardlelie genoemd, uniek in haar soort dankzij haar lange steel, zes zwaardvormige bloembladen en veelzijdigheid in kleuren. Zo bloeit de bloem in alle kleuren van de regenboog, behalve zuiver rood. Een opvallende verschijning die Iris! Veco is één van de belangrijkste spelers in Nederland als het gaat om het kweken van Irissen, waaronder een aantal zeer exclusieve soorten. Wij gingen op bezoek bij de eigenaar van Veco en doen uitgebreid verslag. Leuk om te weten waar jouw bestelde Irissen vandaan komen, toch?

Actie!

Het is altijd gaaf om bijzondere soorten te presenteren in de winkel. Daarom bieden wij van 17 januari tot en met 28 januari een aantal exclusieve Irissen aan in onze Bloomershop. Ga jij voor de meerderkleurige Miss Saigon, de felle Blue Magic of de lieflijke Apollo?

Achtergrond Veco

Veco stamt al uit 1973 en is in bijna 50 jaar tijd flink gegroeid en zelfs geëmigreerd naar het zonnige zuidwesten van Europa. Waar eigenaar Peter Veenman begon in Maasdijk, uitbreidde met een locatie in Naaldwijk, zit de kwekerij van Veco nu helemaal niet meer niet meer gevestigd op Hollandse bodem. “13 jaar geleden gingen mijn schoonzoon en ik naar Portugal. Hij met de intentie om daar radijs te gaan telen en ik plantte uit nieuwsgierigheid wat Irisbollen in de grond. De Iris kwam zodanig goed uit dat we hier maar zijn gebleven”, vertelt Peter aan ons. En de radijs? “Dat werkte niet, dus schoonzoonlief zit alsnog in het koude Nederland”, zegt hij lachend.

Teelt van de Iris in Portugal

Aan de kust van de Atlantische Oceaan wordt er met man en macht gewerkt aan de teelt van de prachtige Iris. Elke 2 weken komt de Portugese oogst in Nederland aan bij de hoofdlocatie van Veco in Maasdijk. Peter heeft bewust gekozen om de elegante bloemetjes met franjes in Portugal te telen, gezien het vele voordelen oplevert. “Het warmere klimaat zorgt voor een zwaarder en sterker product en daarnaast is de bloem 50% groter en de kwaliteit een stuk beter ten opzichte van de Hollandse Iris”, vertelt de kweker. “De bollen worden handmatig in de volle grond gepoot en na 10 weken kunnen we oogsten. Dan ondergaan de bloemen een noodzakelijke voorbehandeling en transporteren we de bloemen via een gekoelde vrachtwagen naar Nederland. We vervoeren uitsluitend droog, want dit zorgt voor kwaliteitsbehoud. Het garandeert dat de knoppen mooi uitbloeien en de Iris een goed vaasleven heeft.”

Wist je dat…

er meer dan 300 verschillende soorten Irissen zijn? De meeste groeien uit bollen en knollen, anderen uit wortelstokken.

Exclusieve soorten Iris

Veco teelt jaarrond 1,2 miljoen stelen. Hier zitten zeer exclusieve soorten tussen die in samenwerking met een veredelaar op de markt zijn gebracht. Peter is dan ook maar wat trots op zijn unieke assortiment aan Irissen. Enkele soorten die van zijn hand komen zijn:

Valentina: paars met een geel hart
Casablanca: wit met een geel hart
Apollo: geel en wit
Shanghai: blauw/paars
Bangkok: intens paars met een geel hart
Miss Saigon: blauw, lavendel en geel

Iris herkomst en symboliek

In de Griekse mythologie is de godin Iris de godin van de regenboog. Jaja, dit verwijst dan weer naar de diversiteit aan kleuren die de bloemen hebben. De godin was de bode van de goden en de regenboog was de brug tussen de hemel en aarde. Wanneer iemand een bos Irissen krijgt heeft dit dus als betekenis: ‘Ik heb een boodschap voor jou’. Aan de gever te bepalen met welk mooi verhaal hij/zij vervolgens aan komt zetten aan de ontvanger… ????

Wist je dat…

er verschillende bekende kunstenaars zijn die de Iris in hun kunstwerk hebben verwerkt? Hugo van der Goes schilderde in de 15e eeuw de blauwe Iris Germanica. Ook prijkt het welbekende schilderij ‘Vaas met Irissen’ van Vincent van Gogh op menig keukenmuur.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS