Op bezoek bij rozenkwekerij Marjoland

Bedrijf: Marjoland
Gevestigd in:
Waddinxveen
Opgericht in:
1978
Certificeringen: MPS A & Global Gap
Eigenaar:
Familie van den Nouweland
Assortiment:
Rozen

Rozen zijn en blijven de grote favoriet onder consumenten. De koningin der bloemen is wereldwijd de meest verkochte bloem en we hoeven je vast niet te vertellen waarom 😉 Naast de pracht en praal is topkwaliteit uiteraard van groot belang. En daar hoef je bij rozenkwekerij Marjoland niet aan te twijfelen. We nemen je mee achter de schermen, lees en kijk je mee?

Achtergrond Marjoland

Marjoland is een echt familiebedrijf met Joop en Mariola van den Nouweland als hoofdeigenaren. Zoon, dochter, 3 ooms, een tante en een neef bevinden zich ook op diverse posities binnen het bedrijf. Gezellig om elke dag ondersteund te worden door je familie! Daarnaast heeft de rozenkwekerij ook slim ingezet om andere hulpkrachten te werven middels hun eigen uitzendbureau, Marjo Job. Het gehele Marjoland-team werkt met liefde en passie aan een betrouwbaar product van de allerbeste kwaliteit. Dit wordt gedaan op een oppervlakte van 20 hectare en met het streven om zo milieuvriendelijk mogelijk te telen. Dit doen ze door de inzet van groene middelen, biologie, plantversterkers en meststoffen.

De rozenkwekerij maakt sinds 2020 deels gebruik van een hybride belichtingsinstallatie. Dit heeft destijds geleid tot een betere kwaliteit van het blad, grootte van de knop en betere lengte en dikte van de steel. Door deze conclusie heeft Marjoland in de afgelopen maanden flink geïnvesteerd in meer LED belichting.en is deze overgang in 2024 klaar.  En dat levert dus nóg meer kwaliteitsrozen op!

Assortiment rozen

Marjoland kweekt een vast assortiment, bestaande negen soorten. Binnenkort zelfs tien. Welke is jouw favoriet?

  • Bellini
  • Delphine
  • Dolomiti
  • Sweet Dolomiti
  • Jumilia
  • Mariola
  • Nayeli
  • Red Naomi
  • Penny Lane

Naast de MarjoGold lijn (A1 rozen) biedt de kwekerij ook MarjoSilver (A2 rozen) en MarjoDeluxe (XL rozen). Ook verzorgt het bedrijf de logistieke afhandeling van de fantastische WANS roses.

Teelt: van plantje tot rozenstruik

Vanaf het moment dat een rozenplantje in de grond wordt geplant, is deze zo goed als zeker van een 8 tot 10 jarig leven in de kas bij Marjoland. De precieze duur is afhankelijk van continue controle en verzorging van het gewas en daarom wordt er binnen het bedrijf heel veel aandacht aan besteed. Diverse specialisten zijn elke dag bezig om het klimaat binnen de kas te optimaliseren. Zo kan het niveau van CO2, luchtvochtigheid, licht en temperatuur per kas worden geregeld, zodat de rozenplant zich ten alle tijden goed en gezond voelt en dus mede voor de beste en mooiste kwaliteit rozen zorgt.

Is de roos rijp genoeg om te oogsten? Dan wordt de steel geknipt en gaan de rozen de koelcel in waar het slechts 4 graden is, brrr… Daarna wordt elke roos handmatig gekeurd en gaat deze door de sorteermachine heen. Nadat ze in een mooi hoesje zijn gehezen, worden de rozen op water gezet en zijn ze klaar voor transport om de wijde wereld in te gaan.

Wist je dat…

…fruit zoals de aardbei, framboos, peer, appel en pruim ook tot de rozenfamilie behoren? De rozenfamilie, Rosaceae, is een plantenfamilie met circa 2950 soorten binnen 91 geslachten.