Bloomer neemt met SKAL-certificering de volgende stap in duurzaamheidsavontuur!

Precies een jaar geleden ging Bloomer als eerste voor CO2-neutraal transport. Tot op de dag van vandaag trad niemand in hun voetsporen. Met partner Trees for All dragen ze bij aan het behoud van het Kibale National Park in Oeganda en rijden ze de bestellingen van bloemisten klimaatneutraal uit. Nu, een jaar later zetten ze de volgende stap in hun duurzaamheidsavontuur: een SKAL-certificering voor bloemistenleverancier.

Vanaf de start is Bloomer voorloper geweest met een duidelijke duurzame visie: de bloemist op de meest duurzame wijze, voorzien van de mooiste bloemen en beste service, om bloemisten succesvol te laten zijn. Duurzaamheid gaat verder dan een certificaat of een recyclebare verpakking. Door vorig jaar 2 leverdagen bewust te schrappen, is het aantal verkeersbewegingen en de CO2 uitstoot bijna gehalveerd. Met alle stappen samen, maak je pas écht impact.

Bloomer:

‘Bloemisten schrokken van de keuze om 2 leverdagen te schrappen. Ze dachten, daar gaat de service en flexibiliteit van Bloomer. Toen we op basis van cijfers bloemisten lieten zien dat ze gemiddeld 3 dagen per week verse bloemen bestelden, zagen ze in dat het eigenlijk veel logischer en milieuvriendelijker was. Het is écht niet nodig om 5 dagen in de week te leveren. Je moet het alleen wel durven’, zegt Cor de Mooij van Bloomer.

Marketing collega Youri Grootscholten vult hem aan: ‘Bio is boeiend. Naast ons volledige biologisch afbreekbare Oasis-pakket, wat een enorme groei doormaakt, verkochten we de afgelopen twee jaar al veel biologisch geteelde bloemen van SKAL gecertificeerde kwekers. Het nam een enorme vlucht. Er was meer vraag dan aanbod. De kwekers vonden ons en wij vonden hen, omdat onze duurzaamheidsvisie zo mooi aansluit op hun teeltwijze. Dat we nog geen SKAL-certificering hadden was geen drempel, het ging beide partijen om de intrinsieke motivatie en de prachtige kwaliteit van de bloemen. Als snelgroeiend bedrijf willen we blijven professionaliseren, dus was het tijd voor de officiële certificering. We hebben het afgelopen jaar dan ook flink geïnvesteerd in duurzaamheid en onze logistieke operatie. De meest zuinige en milieuvriendelijkste Euro6 bussen, andere koeling, duurzame verpakkingen, omschakeling naar ledverlichting en borging op het bio-product, zodat dit gescheiden blijft van gangbaar geteelde producten. Op dat moment waren we helemaal klaar voor deze certificering. Met trots hebben we nu een transparante én gecertificeerde keten’.

De SKAL-certificering is weer een stapje op de lange duurzaamheidsroute die Bloomer aan het bewandelen is. Nu deze officieel binnen is, kan de volgende stap worden genomen: namelijk het lanceren van het eigen nieuwe merk “Linea Natura Organic”. Met dit merk voor kwekers aan de inkoopkant en bloemisten aan de verkoopkant, kan het bedrijf als echte impactversneller dienstdoen op het duurzaamheidsvlak.

Dagelijks toont de webshop het totale aandeel duurzame producten van het assortiment. Momenteel zijn ze daarin uniek in de bloemenwereld. Geen andere aanbieder durft het aan dit openbaar te maken. ‘Veel leveranciers schreeuwen heel hard dat ze duurzaam zijn, maar als je het uitpluist, blijkt het vooral veel bravoure, maar weinig inhoud te hebben. Bij Bloomer zijn we daarom open en eerlijk, gemiddeld zitten wij dagelijks aan 70% gecertificeerd duurzaam product. Als je wat roept moet je het bewijzen ook. We hebben niets te verbergen, daarom zijn al onze prijzen voor iedereen gelijk en krijgen bloemisten allemaal dezelfde voorwaarden.

Wat de volgende stap gaat zijn, blijft nog even geheim, maar speculeren doen ze bij het Westlandse bedrijf al wel. ‘Volledig elektrisch rijden, volledig CO2-neutraal opereren en zelfs circulair ondernemen zijn thema’s waar we graag over fantaseren’, sluit de Mooij af. Dat Bloomer voorlopig vol duurzame energie door ontwikkelt, moge duidelijk zijn.

Fleurige groet,
Team Bloomer

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!