Skimmia: fonkelende besjes en diepgroene bladeren

Skimmia is een ontzettend populaire en geliefde plant in de Nederlandse achtertuin. Niet alleen omdat deze winterhard en groenblijvend is, maar ook vanwege de waanzinnige transformatie van de fonkelende bloeiknopjes die elk seizoen plaatsvindt. Rond de koudste maanden van het jaar doet de snijbloem variant het juist erg goed in winterboeketten en kerststukken. Zowel puur natuur als gedipt in een rijkelijk fancy kleurtje.

Actie!

Wat een beauty hè, die Skimmia? In onze Bloomershop bieden wij verschillende soorten en kleuren aan en daarom willen wij graag een mooie Skimmia actie met je delen. Van 6 t/m 11 december 2021 zijn o.a. de Red Rubella en Kew Green in de actie. Wil je liever over the top? Ga dan voor de actie in de week van 11 t/m 18 december 2021 met o.a. metallic gedompelde bloemetjes. Wauwie! Wees er wel snel bij, want OP = OP.

Geschiedenis Skimmia

We stappen in de auto van Back To The Future en flitsen naar het jaar 1784 waar de Japanse term Skimmia is afgeleid van de Latijnse naam ‘Miyama Skikimi’. De plant met de subtiele besjes is ontdekt in de bossen van o.a. China, Japan en de Himalaya en groeit daar hedendaags nog steeds in het wild. De tuinversie van Skimmia is echter in het jaar 1838 ontstaan in ons eigen koude kikkerlandje en is inmiddels niet meer weg te denken als prachtige heester in de tuin én als ware blikvanger op de vaas.

Gezellige familie

Skimmia heeft een Oost-Aziatische roots en komt uit de gezellige Wijnruitfamilie (Rutaceae), waar ook de citrusplant deel van uitmaakt. Deze connectie is vooral op te merken aan de leerachtige bladeren van de plant. Wanneer je deze kneust, ruik je een heerlijke subtiele, zoete citrusgeur. Mmmm!

Soorten Skimmia

Skimmia’s staan bekend als stevige struiken met fraaie, sierlijke bloempluimen en glanzende diepgroene bladeren die lancetvormig zijn. In de plantengids tellen we 9 soorten Skimmia’s in de kleuren rood, roze, wit en groen. De meest bekende soorten zijn:

  • Japonica
  • Laureola
  • Confusa

De meest verkochte cultivar is de Skimmia Japonica Rubella met haar blinkende rode bolletjes. Andere roodkleurige variëteiten zijn o.a. Rubesta en Rubinetta. Bekende groen-witte variëteiten zijn Finchy, White Dwarf en Fragrant Cloud.

Alle soorten hebben sowieso één ding met elkaar gemeen: ze zijn langbloeiend en groenblijvend. Oja, en ook allemaal even schitterend!

Wist je dat…

Skimmia de winterse kou omarmt? Waar wij bij het vriespunt al hard lopen te bibberen, kan de plant met gemak tegen -10 graden Celsius.

Popie Jopie met Kerst

Vanwege de twinkelende knopjes/besjes is Skimmia erg populair rond de Kersttijd. Enkele takken geven een boeket ontzettend veel sierwaarde, maar de takken zijn ook makkelijk in Oase te steken. Richting de feestdagen is er daarom extra veel vraag naar de geverfde versies van deze schoonheid. Van een Skimmia productie wordt zo’n 30% in verschillende kleuren gedoopt. Denk aan goud, zilver, koper, platinum, rood en champagnekleurig. Laten wij die nou net allemaal in onze Bloomershop hebben! En mocht je echt van gekke kleurtjes houden, ga dan voor cerise, blauw of paars. Lekker gedurfd!

Kwekerij Vlasveld

Ronald, eigenaar van kwekerij Vlasveld uit Boskoop, is al sinds 1984 Skimmia teler. Waar het begon met slechts 2 hectare aan grond beheert hij nu maar liefst 5 locaties. “De Skimmia Japonica Rubella is het mooiste kerstproduct”, vindt Ronald. En juist daarom specialiseert hij zich enkel op deze geliefde variëteit. En dat doet hij zeer goed, want per jaar verkoopt hij 200.000 bossen!

Benieuwd naar het teeltproces van Skimmia? Dat gaat zo: “De mooiste stekjes met het mooiste donkergroene blad worden van de moederplanten gehaald die in kuipen op de kwekerij staan. Deze worden gepoot en met liefde verzorgd”, vertelt Ronald. Uiteraard worden er bestrijdingsmiddelen ingezet die maar liefst 98% biologisch zijn. “Na 2 jaar is er een mooie, volle Skimmia plant die geknipt wordt tot snij Skimmia. Deze takken worden vervolgens gesorteerd op lengte, aantal knoppen en kleur”, aldus Ronald.

Kwekerij Vlasveld kweekt naast Skimmia ook kerstgroen en Hydrangea’s. Zijn nieuwste product? Dat is de Eucalyptus Gunnii Azura, die bekend staat om haar kenmerkende azuurblauwe bladeren en frisse mentholgeur.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS