Alliums
Amaryllidaceae
Met haar lange, rechte steel en enorme paarse bol steekt de Allium met kop en schouders boven elk boeket uit. De stijlvolle sierui met fijne sprietjes is er in talloze varianten en komt in veel meer kleuren dan alleen violet. Alles weten over deze feestelijke bal? Dan zit je hier goed.
Geschiedenis Allium
Terug in de tijd. Oorspronkelijk komt de Allium uit gebieden rond het noordelijk halfrond. De plant heeft ook roots in Chili, Brazilië en Afrika. Ze groeien vooral op rotsen, in gebergtes of droge gebieden. Gelukkig hoeven we het tegenwoordig niet meer ver te zoeken, want ze groeien gewoon op de Nederlandse bloembollenvelden en zijn daarna te vinden bij ons in de Bloomer webshop. Hier vind je een uitgebreid assortiment onder het merk Linea Natura, waardoor je zeker bent van de beste kwaliteit.
Een grote, gezellige familie
Het moge duidelijk zijn dat de Allium familie is van ui. Wanneer je de steel schuin afsnijdt of beschadigt, ruik je het sap van de bloem en die ruikt naar… precies: ui! Het bolgewas komt uit de Lookfamilie (Alliaceae) en heeft wereldwijd zo’n 800 soorten. Producten zoals bieslook, sjalot en prei vallen onder dezelfde grote, gezellige familie.
Symboliek
De Allium heeft een hoge bijgeloofwaarde. De sterk geurende soorten werden vroeger ingezet om het huis te beschermen tegen onheil, heksen en ziekten. Volgens de Victoriaanse geschiedenis staan Alliums symbool voor geluk en voorspoed. En bij de Egyptenaren werden de sieruien op graven afgebeeld, omdat de lagen van de ui, oftewel de rokken, werden gezien als het symbool van de eeuwigheid.
Wist je dat…
…je de ergste uiengeur kunt voorkomen door de stelen kort in ijskoud water te zetten?
Soorten Allium
We onderscheiden de pluizige Allium in drie verschillende variëteiten:
Grote variëteiten
Met een grootbloemige Allium heb je gigantische blikvanger te pakken. Bekende namen binnen deze variëteit zijn de Gladiator en de Red Bomber. Met maar liefst 20 á 25 centimeter doorsnede zijn de reusachtige Giganteum en de Globemaster de allergrootste Alliums. Met deze maak je zeker weten een statement!
Middelgrote variëteiten
Alhoewel deze categorie in formaat iets kleiner is, is deze zeker niet minder indrukwekkend. Wat dacht je van de Allium Schubertii met haar vrolijke, dansende sprieten?
Kleine variëteiten
De kleinbloemige Allium is ontzettend goed te stylen in bloemwerk. Denk hierbij aan de elegante Sphaerocephal of de sierlijke Nectaroscordum Siculum Bulgar.
Afhankelijk van de soort zijn de meeste Alliums beschikbaar tussen april en september.
TIP
De meeste Alliums staan tien dagen of langer op de vaas. Wil je ‘m een handje helpen? Vervang het water iedere drie dagen en snijdt hierbij een klein stukje van de steel af. Zo kan de bloem optimaal blijven drinken en kun jij optimaal van de bloem genieten!