Vrouwenmantel

Alchemilla

  • Afkomst
    Europa, Noord-Amerika en Azië

  • Beschikbare periode
    april tot september

  • Familie van
    Saxifragaceae

Alchemilla, de perfecte bodembedekker en de ideale boeketvuller. Dankzij de groengele kleur, het stervormig blad en de neutrale bloeiwijze is de veelzijdige Vrouwenmantel een echte alleskunner. Kom er meer over te weten!

Scroll naar beneden
voor meer informatie

Geschiedenis Alchemilla

Alchemilla komt van oorsprong uit de vochtige bergen van Europa, Noord-Amerika en Azië. De kruidachtige plant is bijzonder bekend om haar geneeskrachtige eigenschappen. In de Middeleeuwen werd het voornamelijk gebruikt bij vrouwelijke kwaaltjes, zoals menstruatieproblemen. Daarnaast werd de plant geprezen om de genezende kwaliteiten ter bestrijding van o.a. darm- en maagklachten, diarree en eczeem.

Tegenwoordig wordt de krachtige Alchemilla nog steeds gebruikt in de kruidengeneeskunde. We zien het voornamelijk in theesoorten en werkt overigens uitstekend bij diverse klachten.

Wist je dat…

Alchemilla diverse namen heeft: Vrouwenmantel, Leeuwenklauw, Leeuwenpoot, Mantel van Freya en Sinauw.

Kenmerken Alchemilla

Alchemilla herken je aan de typische stervormige groene bladeren en kleine, delicate bloemetjes die geelgroen van kleur zijn. Doordat de mini bloemen in bloemschermen verschijnen zijn ze vaak onopvallend, maar dragen ontzettend bij aan de sierwaarde.

Typerend zijn de dauw- of regendruppels die als parels op de decoratieve bladeren blijven liggen wanneer het vochtig is geweest.

Soorten Alchemilla

Het geslacht Alchemilla telt meer dan 1000 soorten. De meest bekende zijn:

  • Alchemilla Mollis
  • Alchemilla Vulgaris
  • Alchemilla Epipsila
  • Alchemilla Erythropoda
  • Alchemilla Alpina

Symboliek

Alchemilla staat symbool voor schoonheid, mysterie en haar helende eigenschappen.

Alchemilla kwekers

Bloomer werkt nauw samen met diverse Alchemilla kwekers. Enkel de beste kwaliteit wordt toegevoegd aan ons label Linea Natura en wordt verkocht in de Bloomer webshop.