Mooren Roses-15

Bloemist in de Spotlight

GroenAtelierMarian

  • Naam bloemist
    Marian Mooren
  • Naam bloemenwinkel
    GroenAtelierMarian

  • Opgericht in
    2017
  • Gevestigd in
    Meerlo
  • Ons team bestaat uit
    1 persoon, Marian
  • Lievelingsbloem
    Lisianthus

“Mensen blij maken, zelfs in moeilijke tijden, dat is wat het vak voor mij zo bijzonder maakt.”

Mooren Roses-2
Mooren Roses-13
Mooren Roses-10

Vertel, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Marian Mooren. Ik heb altijd genoten van het leven tussen de bloemen, iets wat me met de paplepel is ingegoten. Ik ben opgegroeid tussen de bloemen; mijn ouders hadden een tuincentrum en een rozenkwekerij.

Na vier jaar tuinschool ben ik direct begonnen in verschillende bloemenwinkels. Ook hielp ik mijn man in zijn bedrijf en samen kregen we twee kinderen. Toen de kinderen naar de basisschool gingen, startte ik met het geven van bloemenworkshops. Hier stopte ik mee toen het te druk werd met twee pubers in huis. Ik bleef mijn man bijstaan op kantoor, maar als creatief persoon vond ik dat vreselijk. Nadat ik bij een groot tuincentrum in Zuid-Limburg aan grote shows had meegewerkt, wilde ik weer iets voor mezelf beginnen. Nadat de kinderen uit huis waren en met de aanmoediging van mijn man startte ik opnieuw mijn eigen bedrijf. Dit keer met workshops en bestellingen.

De coronapandemie dwong me helaas te stoppen met de fysieke workshops, maar de vraag naar workshoppakketjes en bestellingen bleef groot. Hierdoor kwam mijn bloemenwinkel echt tot leven. Nu doe ik nog steeds workshoppakketjes voor Kerst en Pasen, maar door tijdgebrek geef ik geen workshops meer. Momenteel is mijn leven druk en af en toe krijg ik hulp van een vriendin of mijn inmiddels gepensioneerde man.

Mooren Roses-8
Mooren Roses-29
Mooren Roses-4
Mooren Roses-33

Hoe ziet je dag er doorgaans uit?

Mijn dagen variëren sterk, afhankelijk van de tijd van het jaar en de opdrachten die ik heb. Afgelopen maandag had ik bijvoorbeeld een opdracht met rouwwerk, dus dat was geen vrije dag wat ik normaal wel heb. Op maandag en dinsdag plan ik meestal privézaken, zoals de kapper en tandarts. Maar als ik bloemenwerk heb, zoals bestelde boeketten, zorg ik er altijd voor dat deze op tijd klaar zijn.

Tijdens piekperiodes zoals Moederdag, Pasen en Kerstmis, werk ik de zeven dagen per week door. De kerstperiode begint voor mij al eind september en duurt tot 1 januari, dus die zijn erg druk. Maar ik vind Kerstmis de gezelligste tijd van het jaar en zou in september de kerstboom al willen opzetten, haha.

Over het algemeen probeer ik elke week wel een vrije dag te nemen, meestal op maandag, maar vaak ben ik toch bezig in de winkel. Het heeft zijn voor- en nadelen om voor jezelf te werken; het is zeker geen 9-tot-5-baan, maar dat weet je als je aan dit vak begint. En ik ben nooit anders gewend geweest.

Wat maakt de bloemensector voor jou zo leuk?

Simpelweg mensen blij maken. Bloemen toveren altijd een glimlach op het gezicht van mensen, zelfs als ze in eerste instantie niet blij zijn. Vooral bij rouwbloemwerk is het belangrijk om iets moois en persoonlijks te maken. Klanten komen vaak met specifieke wensen en ik neem graag de tijd om naar hun verhalen te luisteren en te begrijpen wat ze willen.

Mooren Roses-40

En wat maakt het vak uitdagend?

Mensen zijn kritischer geworden, klagen vaker over prijzen en de hoeveelheid bloemen. Dit dwingt mij om creatiever te zijn, bijvoorbeeld door kleinere boeketten met bijzondere takken aan te bieden. Die creativiteit is wat ik zo mooi vind aan dit vak.

Mensen uiten sneller kritiek tegen een zelfstandig ondernemer dan tegen een supermarkt. Ze denken meer invloed te hebben op een kleine zaak en soms hoor ik opmerkingen als “Je doet dit toch voor de hobby?” Dit is echter mijn werk en inkomen. Ik leg klanten vaak uit waarom ik mijn prijzen niet kan verlagen.

Wanneer klanten met hoge verwachtingen binnenkomen, probeer ik hen op een nette manier duidelijk te maken dat mijn prijzen eerlijk zijn. Meestal begrijpen ze dat en gaan tevreden naar huis. Vaak komen klanten dan toch weer terug. Het vraagt om finesse en geduld om deze situaties netjes aan te pakken.

Mooren Roses-19
Mooren Roses-30
Mooren Roses-31
Mooren Roses-38

Welke bloem vind jij het allermooist?
(Ja, weten dat dit tussen je kinderen kiezen is, haha)

Eustoma’s vind ik helemaal geweldig. Die hebben jullie bij Bloomer gelukkig in heel veel soorten! Maar over het algemeen vind ik alle bloemen mooi, zeker ook de veldbloemen. Die vind ik allemaal geweldig, zoals klaprozen en korenbloemen.

Welke zaken zou je in de sector graag zien veranderen?

Ik vind dat de nieuwe ontwikkelingen in de bloemensector soms te ver gaan. Hoewel meesterbinders prachtige creaties maken, zijn veel showmodellen niet verkoopbaar. Trends, zoals felgekleurde bloemen uit Milaan, spreken slechts een klein publiek aan en wisselen snel. Ik pleit voor een terugkeer naar natuurlijke schoonheid en basisarrangementen. Hoewel jonge collega’s enthousiast zijn over de vernieuwingen, zoek ik een middenweg tussen traditie en innovatie. Geverfde bloemen, zoals regenboogrozen, vind ik onnatuurlijk en lelijk. Het is jammer dat deze extreme vormen van bloemwerk populair zijn, want ze missen de natuurlijke charme die ik waardeer.

Mooren Roses-17
Mooren Roses-18
Foto 2 verticaal

Op welk werk ben jij het meest trots?

Ik ben het meest trots op rouwbloemwerk, omdat het veel zorg en aandacht vereist en belangrijk is voor de familie tijdens de uitvaart. Rouwbloemwerk is waardevol omdat het mensen helpt en iets persoonlijks toevoegt, zoals bloemen die een geliefde mooi vond of persoonlijke items in het bloemstuk. Mensen blij maken, zelfs in moeilijke tijden, dat is wat het vak voor mij zo bijzonder maakt.

Wat is voor jou dé ultieme opdracht?

Mijn ultieme opdracht zou zijn om de bloemen te verzorgen voor het huwelijk van mijn dochter. Ze droomt ervan om te trouwen op een klein kasteeltje in de buurt. Een onwijs mooie locatie met een tuintje, een knotwilg en een beekje. Dit zou voor mij dé perfecte opdracht zijn, omdat het persoonlijk en speciaal is. Hoewel ik vroeger enthousiast was over grote opdrachten, zoals het rozenfestival, ligt mijn ambitie nu meer bij persoonlijke, betekenisvolle projecten.

Mooren Roses
Mooren Roses-23

Wat is voor jou de meerwaarde van Bloomer?

De meerwaarde van Bloomer is de rust die het geeft. Je koopt op je gemak een mooi assortiment bloemen, terwijl je je winkel draaiende houdt. Er is geen tijdverlies, zo kan ik mijn winkel weer extra aandacht geven. De kwaliteit van Bloomer is super, mooi en apart. En het wordt bezorgd, wat wil je nog meer?