Het is alweer eind april en dat betekent dat Koningsdag voor de deur staat. De verjaardag van onze Koning wordt door heel Nederland groots gevierd en om helemaal in de oranjestemming te komen, heeft Saskia een prachtig oranje boeket samengesteld. Met gebruik van onder andere Germini’ s en Lelies kun je een mooie Koningsdag- look creëren. Lees snel verder en doe inspiratie op voor het maken van uw eigen Koningsdagboeket!

Saskia heeft de volgende bloemen gebruikt

 

Salal tips

Deze groene plant wordt ook wel Appeltjesblad genoemd. Het is een populaire groensoort om te gebruiken in boeketten en bloemstukken vanwege de frisse kleur en uitstraling. Als struik wordt deze plant ongeveer 70 cm hoog. De takjes zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, waardoor ze in ieder boeket goed te gebruiken zijn.

 

Troschrysant Furore

Deze vrolijke bloemetjes zijn wit van kleur met een helder groen hart. Dat de Chrysant in ontelbare kleurtjes te verkrijgen is, hoef ik waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar wist u bijvoorbeeld ook dat Chrysanten in Azië gebruikt worden om thee van te trekken? Deze thee heeft een ontgiftende werking en versnelt het herstel bij ziekte. Enorm veelzijdig dus, die Chrysant. Saskia heeft een paar mooie takken in ons boeket verwerkt.

 

Lelie Honesty

De Lelie kom je in vele landen in het wild tegen, waaronder in Japan, India en zelfs Griekenland. Deze bloem is dus bijna overal ter wereld bekend. De Honesty is mooi oranje van kleur, perfect voor in ons Koningsdagboeket dus! De bloem van de Lelie kan soms wel 20 centimeter in doorsnee worden en komt dus goed tot zijn recht in een boeket. Met wel 100 verschillende soorten biedt deze bloemensoort voor ieder wat wils. De Lelie heeft meerdere symbolische betekenissen maar staat vooral bekend als symbool voor vrouwelijkheid en zuiverheid.

Alstroemeria Paradiso Spray White

Saskia heeft voor ons boeket deze witte Alstroemeria uitgekozen. Een bos Alstroemeria’ s is een perfect cadeau om een lange vriendschap mee te vieren. Alstroemeria’s zijn vaak fel van kleur en als ze gaan bloeien zul je zien dat elke bloem uit 6 bloemblaadjes bestaat. Deze vrolijke bloem doet het leuk naast de oranje lelies.

 

Ranonkel Aazur Salmon

Deze prachtige zalmkleurige Ranonkel geeft ons boeket een fijne zachte tint. De blaadjes van deze Ranonkel zijn een beetje gekarteld, wat een erg leuk effect geeft als ze openbloeien. Ranonkels staan er om bekend dat ze veel water nodig hebben. Houdt dus goed in de gaten dat de vaas nog goed vol zit, zodat je zo lang mogelijk van deze lentebloemen kunt genieten.

 

Ornithogalum Dubium Orange Fire

Zoals de naam al zegt zijn deze bloemen fel oranje van kleur. Deze Ornithogalum heeft een lange steel waar allemaal kleine bloemetjes aan vast zitten. In het begin is deze bloem nog een beetje nietszeggend, maar zodra ze gaat bloeien staat je een leuke verrassing te wachten. De bloemetjes aan de zijkant bloeien allemaal open en zorgen voor een feestelijke uitstraling. In de volksmond wordt de Ornithogalum ook wel Vogelmelk genoemd.

 

Germini Bison

Last but not least heeft Saskia gekozen voor deze oranje Germini’ s. Ze geven ons boeket net een beetje dat extra Koningsdaggevoel. Germini’ s zijn erg sterk en hebben een lang vaasleven, waardoor ze erg populair zijn voor gebruik in boeketten.

Saskia heeft ervoor gekozen om een korenschoof gebonden boeket samen te stellen met gebruik van alle genoemde bloemen. Ze heeft alle bloemen gesorteerd en alvast op maat geschikt, zodat ze in één keer kan doorwerken. Als het nodig is kun je de bloemen natuurlijk altijd nog een stukje korter knippen als je bezig bent, maar het is handig om alvast een schatting te maken van de benodigde lengtes. Saskia begint met het samenstellen van het boeket door in haar hand de bloemen bij elkaar te leggen en het zo steeds verder uit te breiden zodat er een mooie mix ontstaat. Als leuke afwisseling heeft ze ervoor gekozen het boeket als het af is in een schaal met een laagje water te zetten. Dit geeft weer eens een ander effect dan een vaas. Het is dus erg belangrijk dat je de bloemen goed verspreid en een goede balans in het boeket creëert zodat het geheel straks niet omvalt.

Saskia laat de bloemen in het midden van het boeket wat hoger uitsteken en hoe verder ze naar de buitenkant werkt, hoe lager de bloemen komen te zitten. Dit zorgt ervoor dat het boeket mooi vol oogt en het geheel wat speelser wordt. ‘Zorg ervoor dat je de Lelies en Alstroemeria’ s goed de ruimte geeft. Deze gaan nog flink bloeien en anders komen ze klem te zitten tussen de andere bloemen en dat zou zonde zijn’, vertelt Saskia. Als ze tevreden is over het volume van het boeket, bindt ze het stevig samen. Dan begint nu het lastige van dit boeket, het gelijk knippen van alle stelen, zodat het straks stevig in de schaal blijft staan. ‘Begin gewoon met knippen en kijk tussendoor goed of het boeket al blijft staan door het even in de schaal te zetten’, vertelt Saskia. Na een paar pogingen is ze tevreden, het boeket blijft stevig staan in de schaal. Als laatste voegt ze het water toe en neemt ze een stap naar achter om haar creatie nog even goed na te kijken. Het is weer goed gelukt, het geeft al een echt Koningsdag gevoel’, vertelt ze glimlachend. ‘De schaal geeft er net weer een andere draai aan’. Ik ben het helemaal met haar eens, het is weer prachtig geworden.