6x de mooiste kleine kamerplanten

Na onze blog over grote groene kamerplanten kunnen we natuurlijk niet achterblijven met de mooiste kleine kamerplanten. Keuze zat en ze passen werkelijk overal in huis! We maken onderscheid uit groene en bloeiende kamerplanten.

GROENE KAMERPLANTEN

Begonia: decoratief design

Sfeervol, bijzonder en decoratief, zo kunnen we de wondermooie Begonia wel noemen. Deze kamerplant steelt de show met haar sierlijke, betoverende bladtekeningen. Er bestaan wel 2000 soorten Begonia’s, opgedeeld in vier subgroepen: knolbegonia’s, struikbegonia’s, winterharde begonia’s en bladbegonia’s.

Als kamerplant is de Begonia Masoniana enorm populair door zijn originele getekende bladeren en de bijzondere zachte structuur van het blad. Daarnaast is de Begonia Maculata zeer geliefd vanwege zijn speciale bladeren met een rode onderkant en op de bovenkant kenmerkende witte stippen. Met de Begonia haal je een echte designplant in huis!

Calathea: jungle fever

Fan van de Begonia? Dan vind je de Calathea vast ook erg aantrekkelijk! Haal de jungle in huis met deze karakteristieke plant met uiteenlopende bladpatronen, zoals strepen en vlekken. Door haar tropische roots heeft de Calathea een lichte standplaats nodig en houdt ze geregeld van een heerlijke neveldouche. Dat geeft de plant een heuse energieboost.

Met de Calathea kan je alle kanten op! De Zebrina heeft een frisgroen streepmotief, Bluegrass heeft gekartelde randjes en de Rufibarba heeft juist weer een paars onderkant.

Pilea Peperomioides: een en al vrolijkheid

Met de Pilea Peperomioides haal je een vrolijke, groene allemansvriend in huis. De kamerplant wordt dankzij haar ronde blaadjes ook wel pannenkoekplant genoemd en in China staat ze bekend als Chinese Money Plant. Geld zal er helaas nooit aan groeien, maar dankzij de extreem makkelijke verzorging krijg je zeker waard voor je geld. De iconische seventies plant maakt namelijk als een tierelier nieuwe stekjes aan. Deze groeien direct uit de aarde, dus wanneer je de stekjes in andere potten plant, wordt de Pilea-familie steeds een stukje groter.

BLOEIENDE KAMERPLANTEN

Phalaenopsis / Orchidee: altijd indrukwekkend

De Phalaenopsis is met haar imposante vertoning een bloeiend genot voor het oog. De orchideeënfamilie is één van de grootste plantenfamilies op aarde met wel 25.000 soorten. Ze komt in vele schitterende effen kleuren, zoals wit, roze, paars en geel. Maar de Phalaenopsis staat ook bekend om haar bijzondere patronen, zoals strepen, spikkels, vlekken of een spectaculair kleurverloop. Wauwie!

Bestel de Phalaenopsis in een tray met effen kleuren of shop een gemixte tray.

Kalanchoë: een bonte boel aan kleur

De rijk bloeiende Kalanchoë is een sterke vetplant met vlezige groene bladeren en karakteristieke bloemetjes in talloze felle kleuren. Ga voor vlammend rood, funky paars of energiek oranje! Too much? Ze zijn er ook in diverse romantische pasteltinten, zoals zalmroze of zacht geel.

Wist je dat de Kalanchoë meerdere keren kan bloeien? Verwijder de uitgebloeide bloemetjes en plaats de plant zo’n 5 weken in een donkere ruimte. Zet de plant hierna weer op een normale lichte standplaats en binnen 3 weken zullen er bloemetjes tevoorschijn komen. Simsalabim, daar is de bloemenzee weer!

Medinilla: pracht en praal

De exotische Medinilla is dankzij haar schitterende roze bloemen een ware eyecatcher. Ze is herkenbaar aan de overhangende stengels met grote roze bellen en wanneer deze open gaan verschijnen daar ineens weelderige trossen met bloemetjes. De elegante plant met speels karakter is afkomstig uit de Filipijnen. Daar heeft ze de bijnaam Kapa-Kapa en is het dé bloem die vruchtbaarheid symboliseert. Een pure schoonheid als je het ons vraagt!

Onder de juiste omstandigheden bloeit de Medinilla 2 tot 5 maanden. Van de ruim 200 soorten zijn de meest bekende de Maginifica en de Dolce Vita.