Bonsai: een bijzondere en fascinerende schoonheid
Sommige mensen hebben iets met bomen. Wellicht iets te groot gegrepen voor in de tegenwoordige Nederlandse tuintjes, maar gelukkig zijn er genoeg miniatuurversies in de omloop die gewoon in huis kunnen schitteren. Neem nu de Bonsai, een fraai mini-boompje met een zeer bijzondere schoonheid, die een fascinerende indruk achterlaat waar je ‘u’ tegen zegt.
Bonsai in het algemeen
Bonsai betekent letterlijk: boom in pot. Het is een eeuwenoude traditionele kunstvorm uit Azië, welke gericht is op het gemanipuleerd kweken van de natuur, alleen dan in het klein. Door een gerichte techniek van snoeien, vormen en verzorgen kan iedereen z’n eigen miniatuurboom in huis halen. Het verfijnde boompje zit gevestigd in een authentiek potje van keramiek, dat zorgt voor een harmonieus en statig geheel.
Geschiedenis Bonsai
Zo’n 2000 jaar geleden waren het de Chinezen die begonnen met het vormen van miniatuur landschappen. Deze kunst werd 1300 jaar later overgenomen door de Japanners en aangepast aan eigen gebruiken en tradities. Zo ontstond de Japanse stijl die een individuele boom in een pot vertoont en werd de letterlijke vertaling Bonsai geboren.
Soorten Bonsai
Er bestaan heel veel soorten Bonsaibomen. Elk type is op zijn eigen manier verfijnd, mooi en uniek te noemen, gezien ze allemaal op hun eigen manier groeien. De Bonsai Ficus Ginseng is de bekendste soort die er is.
Wist je dat…
de oudste Bonsai boom ouder is dan 1000 jaar? Het is het ultieme resultaat van extreem veel geduld en hard werken.
Symboliek Bonsai
Een Bonsai staat symbool voor harmonie, eenvoud en balans. Mede is de Bonsai een teken van rijkdom, omdat de boompjes vroeger alleen in huizen van rijken stonden.
Bonsai: het ideale cadeautje
Het geven of ontvangen van dit veel te leuke boompje vertegenwoordigt liefde, vriendschap en respect. Het zorgt voor een levendige verbinding tussen personen en het brengt tevens een stukje natuur in iemands huis. Wie wil dat nou niet?
Verzorging Bonsai
Het verzorgen van een Bonsai vergt net even wat meer liefde en aandacht dan een standaard kamerplant. Het is belangrijk om te letten op de volgende zaken:
- Standplaats: op welke plek je je Bonsai zet, is per soort afhankelijk. Volg de specifieke tips op voor de gekozen Bonsai. Kijk hiervoor op internet, want er zijn genoeg websites die je tips per soort geven.
- Bewatering: dit gebeurt niet volgens een bepaald schema, maar op observatie.
- Bemesting: omdat Bonsaibomen in vrij kleine potjes geplant zijn, is het bemesten ervan van cruciaal belang voor de gezondheid van de Bonsai.
- Verpotten: het verpotten van de Bonsai voorkomt dat de wortel ‘vast’ en voorziet het boompje van nieuwe voedingsstoffen om te groeien.