Gladiolen

Gladius

  • Afkomst
    Zuid-Afrika, Zuid-Europa, Azië en West-Afrika

  • Beschikbare periode
    februari tot september

  • Familie van
    Iridaceae

De dood of de gladiolen? Wat ons betreft is de gladiool een echte held onder de bloemen. Dankzij haar lange steel en dubbele rij aan prachtige bloemen is de gladiool onmiskenbaar en uniek in haar soort.

Scroll naar beneden
voor meer informatie

Geschiedenis gladiool

In de Romeinse tijd ontdekte men de gladiool in opvallende groottes. Sommige stelen waren wel 150 centimeter hoog. Nadat de bloemen werden gekruist kwamen er steeds meer soorten bij. In de middeleeuwen stonden de bloemen in kloostertuinen, vanwege hun geneeskrachtige werking. Tussen 1600 en 1700 begon de teelt in Nederland. Destijds waren de eyecatchers vanwege hun hoge sierwaarde enkel beschikbaar voor rijke mensen. Gelukkig kunnen we er nu allemaal van genieten tussen februari tot september.

Wist je dat…

gladiolen vroeger werden gegeten als medicijn tegen hoofdpijn. De hedendaagse gladiolen zijn niet meer eetbaar.

Kenmerken gladiolen

We kunnen wel zeggen dat de zwaardvormige gladiool een grootse, meeslepende en opvallende bloem is. Ze zijn indrukwekkend lang en kunnen wel tot 150 cm lang worden. De statige stengels, die keurig netjes recht naar boven groeien, hebben mooie groene aren met elegante bloemen.

Kleuren gladiolen

De gladiool is een echte zomerbloeier en is in verschillende kleuren beschikbaar, zoals wit, geel, roze, paars en oranje. Daarnaast zijn er ook varianten met meerdere tinten per bloem. Gladiolen staan daarom fantastisch per mono bos in een hoge vaas of zijn uitermate goed te combineren in een wild gekleurd boeket. Hoe dan ook, de gladiool maakt altijd een groots gebaar!

Symboliek

We noemden de gladiool eerder al de held onder de bloemen en dat is niet voor niets. De bloem heeft een heroïsche betekenis en is afgeleid van het Latijnse woord ‘Gladius’, wat staat voor zwaard. Een gladiool staat ook voor overwinning, kracht en trotsheid, wat dan ook perfect past bij de uitstraling van de bloem. Als we teruggaan naar de Romeinse tijd vochten de gladiatoren in de arena letterlijk om de dood óf de gladiolen. De dappere held die de strijd overleefde werd bij zijn overwinning bedolven onder de kleurrijke gladiolen.

Nijmeegse Vierdaagse

Ook nu wordt de gladiool veelvuldig ingezet bij een grote overwinning, zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Op de dag van de finish, wanneer de wandelaars hun laatste meters afleggen, worden ze overladen met gladiolen, wat natuurlijk past bij de symboliek van de bloem. In 1983 kreeg het evenement zelfs een eigen gekweekte variant: The Walk of the World- gladiool. Deze oranjerode bloem is korter en lichter. Ideaal dus, want dit maakt het voor de Vierdaagse sportievelingen makkelijker om ze te dragen tot het einde van de finish.

Verzorging

Door de unieke lengte is het extra belangrijk om de gladiool te voorzien van een hoge en stevige vaas, zodat de bloem niet kan omvallen of omknakken. Snijd de gladiolen aan de onderkant 3 tot 5 cm schuin af en verwijder het blad aan de onderkant, zodat deze niet onder water komt te staan. Ververs het water elke twee dagen en dan zouden de stelen zo’n 10 dagen mooi in bloei moeten staan.

Wist je dat…

veel mensen denken dat het goed is om de top van de gladiool eruit te trekken? Zo zou de bloem gelijkmatiger open komen en langer doorgroeien. Waar deze informatie vandaan komt is een raadsel, want de kweker denkt anders over deze uitspraak. Hij zegt: “Laat de gladiool zoals deze puur is.” Want wat is nu een zwaard zonder een punt? Precies…

Gladiolen assortiment

In de Bloomer webshop bieden wij, in de beschikbare periode, gladiolen in de meest schitterende kleuren, zoals Indian Summer, Colvillii Nathalie,  Milka en Stormy Orange. Onze inkopers selecteren de beste gladiolenkwekers, waarbij de mooiste bloemen onder ons kwaliteitslabel Linea Natura vallen.