lichtroze-pioenen

Pioenen

Paeonia

  • Afkomst
    Nederland

  • Beschikbare periode
    Mei en juni

  • Familie van
    Paeoniaceae

Ze zijn maar tijdelijk beschikbaar en dat is de reden dat we extra genieten van de pracht en praal van de romantische Pioenroos. Wanneer de Pioen in bloei staat, staalt ze als nooit tevoren! Een uitbundige explosie aan schoonheid. Lees er alles over!

Scroll naar beneden
voor meer informatie

Geschiedenis Paeonia

Je verwacht het misschien niet, maar de Pioen is géén familie van de roos. Ze is verwant aan de Paeoniaceae-familie. De sierlijke bloem met de botanische naam Paeonia komt oorspronkelijk uit China, waar de wortels van de planten werden gebruikt ter genezing. Ze zouden namelijk een koortsverlagende en bloedstelpende werking hebben. Rond 1780 kon ook Europa genieten van de Pioenroos, alleen dan als lust voor het oog.

pioenen-10

Beschikbaarheid Pioenrozen

Afhankelijk van het weer begint het Pioenseizoen ergens tussen halverwege april en begin mei. Het seizoen eindigt ongeveer begin juli. Nederlandse kwekers oogsten karrenvrachten Pioenen van het veld, waardoor ze in deze lenteperiode volop verkrijgbaar zijn. Genieten!

Soorten Pioenen

Er zijn meer dan 1000 soorten Pioenrozen. Stuk voor stuk juweeltjes! Ze komen in een breed kleurenpalet en in verschillende bloemvormen: van enkelbloemig tot gevuld bolvormig. En de geurende Pioenen ruiken ook allemaal weer net even anders. De bekendste en populairste Paeonia is de roze Sarah Bernhardt. Wat volgens ons de mooiste Pioenen zijn? Nou, deze:

Doorkleurende Pioenen met een toverbaleffect

Er zijn Pioenrozen die doorkleuren op de vaas. De magische bloemen beginnen in de knop met één kleur. Zodra de knop openbloeit verandert de kleur na een tijdje door naar een andere verrassende tint. Surprise! Hoe deze kleurtransformatie eruit ziet? Bij Bloomer hebben we dat voor je uitgetest!

De Paeonia Command Performance is van zichzelf helderrood. Binnen enkele dagen zie je de opengebloeide bloem lichter van kleur worden en is de wonderschone Pioen na één week tijd ineens zalmroze gekleurd. Wauw, wat een fascinerend toverbaleffect!

De Pioenroos staat symbool voor…

…échte liefde, geluk, gezondheid en voorspoed. Niet voor niets is deze oogverblindende bloemenpracht een graag geziene gast op voorjaarsbruiloften. Het is een topper in elk bruidsboeket!

Wist je dat…

…de diameter van de Pioenroos bloem tot wel 25 centimeter groot kan worden? Dat is pas indrukwekkend!

TIP: Help de Pioen met openbloeien!

Het kan zijn dat de Pioenroos moeite heeft met bloeien. Dit kan komen doordat de knoppen een kleverig suikerlaagje bevatten, waardoor de blaadjes een beetje vastgeplakt zitten. Gelukkig is daar een heel handig trucje voor. Help de Pioen een handje door de dichte knop even onder een zachte straal lauwwarm water te houden. Doe dit met de knop naar beneden, zodat het water niet tussen de blaadjes stroomt. Wedden dat de bloem binnen drie dagen in volle bloei staat?

Pioen als zijde bloem

Zie jij hier rechts het verschil tussen de echte pioen en de zijde bloem? Als jij jarenlang wil genieten van de Paeonia, overweeg dan om de zijde versie van Linea Natura Silk aan te schaffen. Wij bieden de zijde Paeonia in diverse kleuren en verschillende lengtes van 60 en 63 cm aan in een bundel van 6 stelen.

Linea Natura Silk Paeonia Pink Old

Linea Natura Silk Paeonia Peach

Linea Natura Silk Paeonia Cream