Bloemist in de Spotlight
Botanica
“Mijn gedachte was: als het niet lukt, verkoop ik alles weer en ga ik terug in loondienst. Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Dat vond ik heel motiverend, want op de dag dat ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel, zag ik op de kalender staan: “Het is pas mislukt als je het niet geprobeerd hebt.” Dat voelde precies goed.”
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Carla Vinken. Ik heb al 19 jaar ervaring als bloemiste en heb nu ruim 5 jaar een eigen bloemenwinkel in het gezellige dorpje Nederweert.
Hoe ziet jouw week er doorgaans uit?
Mijn dag begint met het schoonmaken van de bloemen, het opstarten van de winkel en daarna zet ik van alles buiten neer. Ik vul de boeketten aan, zet een fijn muziekje aan, en dan begint de dag echt.
Doordeweeks komen vooral vaste klanten, terwijl op zaterdag vaak mensen binnenlopen die ik niet eerder heb gezien. Zaterdag is echt een verkoopdag, de klanten die dan komen zoeken iets uit en gaan weer. Terwijl ik doordeweeks meer tijd heb om klanten te helpen en bloemwerk en boeketten te maken.
Zijn er ook klanten met specifieke vragen? Zoals: “Dit is mijn huis en ik wil graag een boeket dat hierbij past?”
Ja, we hebben regelmatig klanten die iets naar eigen wens zoeken of ergens op bezoek gaan en dan iets afgestemd willen hebben voor de persoon waar het voor is. Soms weten ze het niet precies en dan ondersteunen we hen door ze te sturen in de richting van: “Een mooie fleurige bos bloemen is altijd goed, het is geen schilderij voor aan de muur waar mensen aan gebonden zijn.” Soms zijn klanten te kritisch, wellicht komt dit ook een beetje door de maatschappij waarin we leven. Er is zoveel te krijgen dat we steeds kritischer worden en steeds iets ‘nieuws’ willen, terwijl een mooie bos bloemen altijd een goed idee is.
Wat voor aanvragen krijg je nog meer?
We krijgen heel veel verschillende soorten aanvragen, van kleine tot hele grote boeketten.
Omdat ons assortiment vooral bestaat uit luxe, bijzondere bloemen, valt het niet altijd mee om voor een klein bedrag echt een ‘bos bloemen’ te maken. Als de klant dan toch een kleinigheidje zoekt proberen we altijd een paar mooie bloemen met paar siergrasjes erbij te verkopen. Zo heb je toch een tonend geheel. We proberen wel voor iedere prijsklasse iets neer te zetten, dus ook voor mensen met een kleinere portemonnee.
Ik wil graag bloemen presenteren die je niet overal kunt kopen, zodat het ook echt als een uniek cadeautje wordt gezien om te krijgen. Bovendien is het ook mijn visitekaartje. Gelukkig zien steeds meer klanten dat we vooral bijzondere bloemen hebben, en dat deze van goede kwaliteit zijn. Hierdoor heeft de klant er minder moeite mee om er wat extra’s aan uit te geven.
Wanneer kwam voor jou het moment dat je dacht: Ik ga met bloemen werken!
Het idee om in de bloemen te gaan, had ik altijd al. We hadden vroeger een grote tuin en mijn vader was er ook altijd in bezig. Toen riep ik al: “Ik wil later bloemiste worden.” Toen we naar de opleidingen gingen kijken dacht ik nog even om misschien hovenier te worden, maar op school zeiden ze dat dat misschien te zwaar zou zijn. Ze adviseerden me dat ik beter het bloemistenvak in kon gaan en zo heb ik uiteindelijk voor het vak gekozen. En dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds met heel veel plezier. Na de bloemistenopleiding heb ik nog een opleiding Mediavormgeven & Fotografie gevolgd. De kennis die ik daar op heb gedaan, vooral fotografie, pas ik nu nog steeds toe. Ik vind het heel leuk om mooie foto’s van bloemwerk of van de winkel te maken. Deze plaats ik dan op Facebook en Instagram, dus hier komt mijn fotografieopleiding mooi bij van pas.
Neem ons mee in jouw verhaal, hoe zijn die jaren gegaan?
Ik heb voor het bloemistenvak een vierjarige opleiding gevolgd in Den Bosch, waar ik stages heb gelopen en de nodige ervaring heb opgedaan. De dertien jaar erna heb ik in een tuincentrum gewerkt en in die tijd heb ik de droom gehad om ooit een eigen winkel te beginnen. In het tuincentrum kon ik veel ervaring opdoen, zoals het maken van bloemwerk, decoreren van artikelen en het inkopen van spullen. Het dorp waar ik toen woonde was al voorzien van bloemenwinkels en ik zag daar geen toekomst. Pas toen ik hier in Nederweert kwam wonen, zag ik een pand leeg staan en dacht ik: “Nu ga ik ervoor.”
Ik heb altijd in loondienst gewerkt, dus een eigen winkel voelde als een sprong in het diepe. Maar ik dacht: “Wat heb ik te verliezen?” Mijn vriend en familie stonden achter me, ik kon dit pand voor een jaar huren en moest wat investeren, maar gelukkig is mijn vriend heel handig en heeft hij al het meubilair gemaakt. Ideaal!
Mijn gedachte was: als het niet lukt, verkoop ik alles weer en ga ik terug in loondienst. Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Dat vond ik heel motiverend, want op de dag dat ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel, zag ik op de kalender staan: “Het is pas mislukt als je het niet geprobeerd hebt.” Dat voelde precies goed. En zo zijn we dan toch al ruim 5 jaar verder!
Wat maakt de bloemensector voor jou zo uitdagend?
Wat ik zo leuk en uitdagend vindt aan de bloemensector, is de constante verandering. De afwisseling in het bloemenaanbod, de seizoenen, maar ook de vraag wat klanten willen en de opdrachten die steeds weer anders zijn. Elke dag is anders en dat maakt het werk zo leuk.
Soms zie ik video’s waarin de nieuwe seizoensbloemen worden aangekondigd en dan denk ik: “Oeeh, de tulpen komen er weer aan.” Of ik zie leuke nieuwe artikelen voorbij komen, zo word ik steeds getriggerd en probeer ik in de winkel ook mee te gaan met de trends.
Heb je dan ook een favoriet seizoen?
De herfst is dan echt wel mijn seizoen. Elk seizoen heeft zijn charme, maar vooral herfstbloemen vind ik heerlijk, zoals Rozenbottels, Hortensia’s, bessen, grassen etc. Maar in de zomer zijn er weer hele mooie kleurrijke veldbloemen. En in het voorjaar word ik weer blij van alle voorjaarsbloeiers! Het gaat om die constante afwisseling, dat maakt het werk zo leuk.
Welke bloem vind jij het allermooist?
Als ik moet kiezen tussen bloemen, dan zijn echte veldbloemen mijn favoriet. Weelderige bloemen, daar houd ik van. Ik heb niet specifiek één bloem, maar de Clematis vind ik prachtig. In combinatie met Asparagus, Ammi, Pimpernel, ranken, grassen etc. dat weelderige spreekt me echt aan. Zo probeer ik ook in ieder boeket mijn eigen ‘weelderige’ stijl te verwerken.
Op welk werk ben jij het meest trots en waarom?
Oeh, dat is moeilijk te zeggen, want er zijn meerdere dingen waar ik met veel voldoening op terugkijk. Een van de projecten die me echt is bijgebleven, is een grafstuk dat ik ooit maakte toen ik nog op school zat. Het was in de vorm van een kruis en ik weet nog heel goed hoe mooi ik het vond. Ik heb er zelfs appels uit mijn eigen tuin in verwerkt. Het was echt een bijzonder stuk en die herinnering draag ik altijd met me mee. En het rouwbloemstuk voor mijn stiefvader, hier ben ik ook enorm trots op. Dit was ook wel een van de moeilijkste bloemstukken die ik gemaakt heb, want wat kies je dan uit? Maar toch was de keuze zo gemaakt. Het was een mooie man die van de natuur hield, dus het werden de allermooiste natuurlijke bloemen. Kiezen vanuit je hart, dat maakt het werk als bloemiste zo mooi.
Wat betekent het voor jou om rouwwerk te maken?
Bloemen kunnen echt iets betekenen tijdens een afscheid. Dat vind ik ook zo mooi aan rouwbloemwerk, het is vaak het laatste wat je voor iemand kunt doen. Een bruidsboeket is naar mijn idee vaak mooi in combinatie met het gehele plaatje, maar een rouwstuk is veel persoonlijker. Het is een wens van de familie en weerspiegelt vaak wat diegene mooi vond. Of dat nu een speels, natuurgetrouw stuk is of totaal iets anders. Het is altijd heel persoonlijk en betekenisvol.
Wat is jouw ultieme opdracht?
Daar heb ik vaak over nagedacht. Wat ik geweldig zou vinden, is om ooit gevraagd te worden om helemaal los te gaan in een prachtige pluktuin. Gewoon ergens waar ik met al die bloemen iets groots en prachtigs mag maken. Iets in de stijl van de barok, met van die grote, uitbundige stukken zou geweldig zijn. En dan voor een evenement of een andere bijzondere gelegenheid, zoals een opening van een restaurant of voor het koninklijk huis. Ik zie het al helemaal voor me: een tuin vol veldbloemen, een beetje in de stijl van Versailles, een echt Frans tafereeltje. Dat zou echt fantastisch zijn!
Wat is jouw droom voor je winkel?
Het zou mijn droom zijn om het interieur rigoureus aan te pakken. Een complete make-over. Ik zou het plafond schilderen, andere meubels kiezen en een nieuwe balie plaatsen. Tegelijkertijd vind ik dat een bloemenwinkel ook wel een beetje kneuterig moet blijven. Dat maakt het juist zo gezellig. Soms zie ik andere bloemenzaken en dan denk ik: “Ja, dat is echt mijn droom.” Vooral winkels met heel veel planten, dat is echt mijn ding. Een soort utopia. Maar je moet altijd wat te dromen hebben.
Wat is voor jou de meerwaarde van Bloomer?
Vooral het gemak van het online bestellen, het mooie assortiment en de superfijne service. Het persoonlijke contact zorgt ervoor dat Bloomer echt een toegevoegde waarde is voor mij. Ik doe het meeste zelf, waardoor dit mij veel tijd en werk scheelt. Hierdoor houd ik energie over voor andere zaken en kan ik de winkel met een kleine bezetting draaiende houden.