Freesia

Geur en kleur in huis? Dan zit je met de Freesia wel goed! Deze sprankelende lentebloemen zijn levendig, oersterk en fleuren elke kamer op. Je scoort dit perfect gestylede bloemetje in de meest uitbundige kleuren en daarom speelt deze beauty vaak een hoofdrol in romantisch bruidswerk. Ben jij fan van de Freesia?

Geschiedenis en oorsprong

De Freesia komt van oorsprong uit de Kaapkolonie in Zuid-Afrika en wordt door haar herkomst ook wel Kaaps Lelietje-van-Dalen genoemd. Het is een geslacht uit de lissenfamilie (Iridaceae). Vind jij de naam Freesia ook zo mooi? Dit paradepaardje heeft niet altijd zo geheten. Zo’n 200 jaar geleden werd de bloem door Nicolaas Burmanin Ixia Caryophyllacea genoemd. Niet de meest handige naam om uit te spreken, toch? Botanicus Ecklon vernoemde het gewas begin 19e eeuw naar de Duitse medicus Freese. Uiteindelijk werd de strijd gewonnen door de Duitse botanicus Klatt die in 1866 de naam Fresia voor het eerst gebruikte.

In de eerste helft van de 20e eeuw waren het de Westlanders die de klassieke schoonheid produceerden en op professionele schaal veredelden. Het was ons kikkerlandje die steeds mooiere kleuren en betere kwaliteit teelde.

Zo herken je de Freesia

De Freesia is te herkennen aan haar lange, rechte en slanke steel en haar bijzondere bloeiwijze. De trechtervormige bloemetjes groeien vanuit een kwam achter elkaar aan de steel. Hierdoor heeft de plant een langwerpige en compacte uitstraling. Wanneer de knoppen stuk voor stuk tot bloei komen wordt het één kleurenpracht, waarbij de elegante bloem iedere dag voller van kleur wordt. Oeh la la, we snappen wel waarom je verliefd wordt op dit te leuke bloemetje!

Oja, en ze ruiken zooo lekker!

Behalve dat de gekleurde bloemetjes een lust voor het oog zijn, zijn ze ook niet geheel onprettig voor de neus. Van nature is het een heerlijk geurende sierbloem met elk een eigen geurkarakter! Waar de één peperachtig ruikt, ruikt de ander zoetsappig. Niet voor niets wordt de bloem gebruikt in verzorgingsproducten en parfums. Een subtiel vleugje Freesia is een feestje voor elke neus!

Symboliek

De fraaie Freesia staat symbool voor onschuld en vertrouwen. Het wordt ook in verband gebracht met het zevende huwelijksjaar. In dit jaar kan namelijk de twijfel intreden. Een Freesia benadrukt dan de onschuld van de liefde en wordt de eerbaarheid van de liefde bevestigd. De bloem wordt dan ook vaak als cadeautje aan de partner gegeven met de betekenis ‘onvoorwaardelijke liefde’.

Soorten Freesia’s

Er wordt onderscheid gemaakt tussen enkelbloemig, semi-dubbelbloemig en dubbelbloemig. De meest bekende soort is de Freesia Refracta. Vrijwel alle cultivars komen voort uit deze plant. De Alba en Laxa zijn ook bekende varianten.

Wist je dat…

…je Freesia’s niet in de buurt van een fruitschaal moet neerzetten? Fruit scheidt ethyleengas af en dat doet de bloemen sneller verouderen.

Kwekerij Barendse Freesia’s BV

Op Hollandse bodem worden door ongeveer 80 kwekers meer dan 300 miljoen Freesia stelen per jaar gekweekt. Een van die kwekers is Barendse Freesia’s BV met de broers Matthieu en Alexander aan de leiding. Het bedrijf is goed voor 15,5 miljoen stelen per jaar, welke deels in het Westlandse ’s-Gravenzande en in Spanje worden geteeld.

“We telen hier 20 soorten in verscheidene kleuren, zoals de gele Soleil, de oranje Mandarine en de warmroze Bisou”, vertelt Matthieu. Waar de teeltduur van een chrysant slechts 9 tot 11 weken duurt, is dit bij een Freesia een stuk langer. “Hier duurt de teelt 6 maanden, waarbij de knollen twee keer per jaar bloemen geven. Echter hebben we een aantal jaar geleden een hightech teeltcel ingericht om zonder daglicht Freesia’s te telen.” En met bijzonder veel succes!

De volledig afgesloten klimaatcel van 400 m2 bestaat uit drie verdiepingen en is voorzien van knalroze GreenPower Led Toplighting. Het is de dubbele Freganzia die erin wordt gekweekt. “Door deze innovatieve techniek worden de Freesia’s niet alleen langer en sterker, maar zijn we van het gas af en zijn gewasbeschermingsmiddelen ook overbodig geworden. En het grootste voordeel is dat de productietijd van de Freesia’s in de cel máár 10 weken duurt”, aldus de enthousiaste kweker. Op deze efficiënte manier kan het bedrijf gemakkelijker bestellingen van klanten bedienen.

Barendse Freesia’s BV valt samen met 10 andere Freesia kwekers onder de telerscoöperatie Unicum Freesia.