Op bezoek bij de kweker:
J.M. van Berkel – Gladiolen

Op zoek naar een echte eyecatcher voor in een boeket? De gladiool is dé ultieme blikvanger. Met haar lange, statige steel en dubbele rij prachtige bloemen is ze onmiskenbaar en uniek. Bij kwekerij J.M. van Berkel in Hillegom vind je deze bijzondere bloem in volle glorie.

Kweker J.M. van Berkel

Bij aankomst op de kwekerij worden we hartelijk verwelkomd door eigenaar Sjaak van Berkel. Met maar liefst 45 miljoen gekweekte bloemen per jaar bewijst Sjaak zijn ongekende drive om overal 100% voor te gaan. Samen met zijn broer runt hij al jarenlang het familiebedrijf, dat zijn oorsprong vindt in 1957. En dat doen ze niet op één locatie… Sjaak beheert 120 hectare in Nederland, terwijl zijn broer nog eens 30 hectare onder zijn hoede heeft in Spanje. Daarom zijn er jaarrond gladiolen beschikbaar: in de lente en zomer uit Nederland en in de herfst en winter als importbloemen uit Spanje.

Het telen van gladiolen is niet de enige focus van J.M. van Berkel. “We houden de markt al jaren in de gaten en spelen in op de wensen en behoeften van de consument”, vertelt Sjaak. Het bedrijf kweekt ook een assortiment aan snij- en bolbloemen, waaronder Alliums, Tulpen, Chasmanthium, Bupleurum en Ornithogalum. Een indrukwekkende variëteit waar het hele team zich dagelijks vol passie voor inzet en die liefde voor bloemen is overal voelbaar.

Duurzaamheid

Bij J.M. van Berkel staan duurzaamheid, veiligheid, traceerbaarheid en hygiëne hoog in het vaandel. “We leggen de lat hoog en pakken elke uitdaging aan om ons te blijven verbeteren”, aldus Sjaak. Dit realiseren ze door middel van jaarlijkse interne en externe audits, zodat ze altijd voldoen aan de nieuwste normen. Die toewijding werpt zijn vruchten af: J.M. van Berkel is dan ook trots op diverse onderscheidingen, waaronder het Global GAP Chain of Custody-certificaat en de MPS-A+ certificering.

Geschiedenis en symboliek van de gladiool

We noemden de gladiool eerder al de held onder de bloemen, en dat is niet zonder reden. De bloem heeft een heroïsche betekenis en is afgeleid van het Latijnse woord gladius, wat ‘zwaard’ betekent. De gladiool staat symbool voor overwinning, kracht en trots, wat perfect past bij haar statige uitstraling.

In de Romeinse tijd vochten gladiatoren in de arena letterlijk om leven of dood of of om de gladiolen. De overwinnaar van het gevecht werd bij zijn triomf bedolven onder deze kleurrijke bloemen, een eerbetoon aan zijn moed en doorzettingsvermogen.

Ook vandaag de dag blijft de gladiool onlosmakelijk verbonden met overwinningen, zoals bij de Nijmeegse Vierdaagse. Op de dag van de finish, wanneer de wandelaars hun laatste meters afleggen, worden ze traditioneel overladen met gladiolen—een prachtig eerbetoon dat perfect aansluit bij de symboliek van de bloem. In 1983 kreeg het evenement zelfs een eigen gekweekte variant: de Walk of the World-gladiool. Deze oranjerode bloem is korter en lichter, waardoor hij ideaal is voor de sportieve deelnemers om tot aan de finish mee te dragen.

Wist je dat…

gladiolen vroeger werden gegeten als medicijn tegen hoofdpijn. De hedendaagse gladiolen zijn niet meer eetbaar.

Kenmerken van de gladiool

We kunnen wel zeggen dat de zwaardvormige gladiool een grootse, meeslepende en opvallende bloem is. Ze zijn indrukwekkend lang en kunnen wel tot 150 cm lang worden. De statige stengels, die keurig netjes recht naar boven groeien, hebben mooie groene aren met elegante bloemen. De gladiool is een echte zomerbloeier en is in verschillende kleuren beschikbaar, zoals wit, geel, roze, paars en oranje. Daarnaast zijn er ook varianten met meerdere tinten per bloem. Gladiolen staan daarom fantastisch per mono bos in een hoge vaas of zijn uitermate goed te combineren in een wild gekleurd boeket. Een groots gebaar maakt de gladiool zeker!

De perfecte verzorging

Door de unieke lengte is het extra belangrijk om de gladiool te voorzien van een hoge en stevige vaas, zodat de bloem niet kan omvallen of omknakken. Snijd de gladiolen aan de onderkant 3 tot 5 cm schuin af en verwijder het blad aan de onderkant, zodat deze niet onder water komt te staan. Ververs het water elke twee dagen en dan zouden de stelen zo’n 10 dagen mooi in bloei moeten staan.

Wist je dat…

veel mensen denken dat het goed is om de top van de gladiool eruit te trekken? Zo zou de bloem gelijkmatiger open komen en nog langer doorgroeien. Waar deze informatie vandaan komt is een raadsel, want het is totaal onwaar. Laat de gladiool zoals deze puur is. Want wat is nu een zwaard zonder een punt? Precies…