Denk je aan een Anthurium, dan zie je waarschijnlijk de klassieke rode variant voor je. Toch? Maar er is zoveel meer! Maak kennis met een spectaculair kleurenpalet dat je verwachtingen overtreft. Ontdek de wonderlijke wereld van de Anthuriums van telersvereniging Anthogether.

Oorsprong Anthurium

De exotische uitstraling verraadt het al een beetje: de Anthurium heeft haar oorsprong in de tropische regenwouden van Guatemala, Colombia en het Amazonegebied. De eerste bekende soort, Anthurium Scherzerianum, werd ontdekt door de Oostenrijkse arts en botanicus Dr. Karl van Scherzer. In 1876 vond de Franse botanicus Edouard François André een tweede soort, die hij toepasselijk naar zichzelf vernoemde: Anthurium Andreanum.

De Anthurium behoort tot de grote aronskelkfamilie (Araceae) en telt inmiddels zo’n 600 soorten. Kenmerkend zijn de vlezige bloei-aar (spadix) en het hartvormige schutblad (spatha). Een uniek design dat de natuur op haar best laat zien!

Wist je dat…

de snijanthurium het langste vaasleven heeft van alle snijbloemen? Met de juiste verzorging blijven ze vaak 3 tot 4 weken mooi. Een exotische schoonheid met een lange adem. Duurzaam én zeker waard voor je geld.

Telersvereniging Anthogether

Kwekerijen Oosterzon, Spekflowers, Van Adrichem Anthurium, Bouman Anthuriums en Evanty hebben hun krachten gebundeld onder de naam Anthogether. Samen brengen ze snijanthuriums op de markt van constante hoge kwaliteit. Op meer dan 17 hectare kweekt de telersvereniging een compleet assortiment van maar liefst 80 soorten snijanthuriums. Een ongekend breed kleurenspectrum.

Wij zeggen: laat je verrassen!

Kwekerij Oosterzon

Wij bezochten één van de vijf Anthuriumkwekers van de telersvereniging: Oosterzon. Sinds 2001 is dit familiebedrijf actief in de markt van snijanthuriums, geleid door de broers Gert, Theo en Marco Oosterom. We spreken met Marco, die al jarenlang met enorme passie in de kassen werkt. Enthousiast laat hij ons zijn kas zien, gevuld met levendige, sprankelende bloemen. “Hier kweken wij 16 soorten, waaronder de Tequila, Xavia en Grand Slam”, vertelt Marco. “Onze Anthuriums hebben hele heldere kleuren en een mooie lakachtige glans.” Deze glans is soms zo intens dat de bloemen bijna van plastic lijken. Een bijzondere eigenschap voor een natuurproduct.

Onze planten blijven hier meestal 5 á 6 jaar staan. We bekijken hierna of ze nog gezond genoeg zijn. Wanneer dit zo is knippen we de meest gezonde scheuten handmatig af en gaan we ze opnieuw planten”, legt Marco uit. In 2021 bracht de kwekerij twee nieuwe soorten op de markt: de wit-groene Extase en de paars-groene Jumbo.

Het hele proces, van teelt tot verkoop, is tot in de puntjes geregeld. De producten die gereed zijn worden in een doos verpakt, voorzien van een sticker. Hierop is af te lezen wat er zich precies in de doos bevindt: soort, aantal, lengte, maar ook door wie de doos is ingepakt. Hierdoor is iedere doos uniek en altijd te herleiden.”

Kwekerij Oosterzon zet grote stappen richting duurzaamheid. “Qua bestrijding is op dit moment 95% biologisch. We doen veel onderzoeken, want voor de toekomst is onze uitdaging om naar 100% biologische bestrijding te gaan”, aldus Marco. En dat is niet de enige duurzame vooruitgang. De kwekerij beschikt over een MPS-A en MPS-GAP certificering. Een bedrijf dat blijft innoveren met oog voor kwaliteit, duurzaamheid en de toekomst!

Anthuriums zorgen voor een gezonde leefomgeving

Anthuriums zijn niet alleen een lust voor het oog, maar hebben ook bijzondere eigenschappen. Ze dragen bij aan een gezondere en positievere leefomgeving. De planten zuiveren de lucht van schadelijke stoffen en scheiden stoffen af die schimmels en virussen tegengaan. Bovendien bevorderen ze concentratie en leervermogen door koolstofdioxide om te zetten in zuurstof. Alsof dat nog niet genoeg is, verhogen ze ook de luchtvochtigheid, wat helpt tegen een droge huid en schrale lippen.

Let op: deze voordelen gelden uitsluitend voor de kamerplanten, niet voor snijanthuriums.

Wist je dat…

de Anthurium dankzij haar unieke en open vorm symbool staat voor gastvrijheid?