Op bezoek bij de kweker: Campanula van J.P. Kouwenhoven

Bedrijf: J.P. Kouwenhoven
Gevestigd in:
Kwintsheul
Opgericht in:
2000
Eigenaar:
Johan Kouwenhoven
Assortiment:
Campanula, Lisianthus en Freesia

De Campanula is een rijkbloeiende zomerbloem met een frisse en speelse uitstraling. Het brengt sowieso een portie vrolijkheid en sfeer in elk boeket. De gangbare bijnaam Klokjesbloem heeft ze te danken aan haar sierlijke, klokvormige bloemen. Kwekerij J.P. Kouwenhoven weet als geen ander hoe je mooie en sterke Campanula’s kan kweken en dat is een bezoekje waard!

Kwekerij J.P. Kouwenhoven

In het Westlandse Kwintsheul vinden we kwekerij J.P. Kouwenhoven, waar Johan de hartelijke eigenaar is. Sinds het jaar 2000 runt hij zijn bedrijf en nog steeds doet hij dit met ontzettend veel passie. In de kas van 2 hectare groot werkt Johan voornamelijk zelf, maar ook bij zijn zoon wordt het vak van het kweken met de paplepel ingegoten. Zo nu en dan lopen er seizoensmedewerkers en scholieren op de werkvloer rond die maar wat graag hun steentje bijdragen aan de teelt van de prachtige Campanula.

Het Campanula assortiment van J.P. Kouwenhoven bestaat uit:

  • Medium Champion Blue
  • Medium Champion Lavender
  • Medium Champion Pink
  • Medium Champion White

In de zomer groeien er naast Campanula’s ook Lisianthus in de kas van Johan. In de winter richt de kweker zich compleet op de groei van Freesia’s.

Teelt Campanula

In het voorjaar start Johan met de teelt van de Campanula. Handmatig worden de stekjes in de grond gepoot. Na ongeveer 8 á 9 weken, wanneer de bovenste bloemen zich laten zien, kan er geoogst worden. “In de zomermaanden gaat de teelt door de hoge temperaturen nog harder. Dan kan er na 7 weken al geoogst worden”, vertelt Johan. “Van de vier kleuren die we telen, gaat de blauwe Campanula het hardst qua groei. Die kunnen we als eerste plukken, waarna de overige kleuren na enkele dagen volgen.”

Na de oogst worden de bloemstelen met de hand gesorteerd en geplaatst op de transportband. Een machine snijdt de stelen op de correcte lengte en bindt de bos samen. Handmatig worden de bossen in een verpakking gehezen, in emmers geplaatst en naar de koelruimte verplaatst. Klaar om de wijde wereld in te gaan!

Campanula tip van de kweker

“Staan je bloemen slap? Snijd dan niet een mini stukje af van de onderkant, maar haal er in ieder geval 2 centimeter af. Zet ze vervolgens neer in vers water en dan kan je wederom genieten”, aldus Johan.

Wist je dat…

Het sprookje Raponsje van de gebroeders Grimm naar het Rapunzelklokje (Campanula Rapunculus) is genoemd?

Campanula soorten

De Campanula is niet bepaald eenzaam, want ze komt uit de grote klokjesfamilie Campanulaceae, welke uit 300 soorten bestaat. In het wild kom je ze vaak tegen op het noordelijk halfrond, waarbij de grootste diversiteit in het Middellandse Zeegebied voorkomt. Het bereik strekt zich uit tot in de hoge bergen in de tropische regio’s van Azië en Afrika.

De soorten omvatten eenjarige, tweejaarlijkse en meerjarige planten. Qua grootte varieert het ontzettend. Dwergsoorten zijn niet hoger dan 5 centimeter, maar de grassoorten kunnen tot wel 2 meter hoog worden.

De bekendste Campanula soorten zijn:

  • Medium
  • Rotundifolia
  • Glomerata
  • Rapunculus

Symboliek

Wil je iemand bedanken? Middels de Campanula kan je waardering en dankbaarheid naar hem of haar uitspreken.

Wist je dat…

diverse soorten van de Campanula eetbaar zijn? De bloem heeft een lichtzoete, zachte Radijs smaak. Dankzij haar opvallende kleur staat het prachtig als topping op een salade of kruidenboter.