Ranonkels
Ranunculus asiaticus
De dichte bloemknop kan ietwat misleidend zijn, maar wanneer ranonkels open bloeien ontspruit zich een extravagante zee van bloemblaadjes. Ultra-vrouwelijk, uitbundig en verkrijgbaar in een waanzinnig rijk kleurenpalet. Kom alles te weten over de romantische ranonkel!
Geschiedenis ranonkel
De ranonkel is van oorsprong afkomstig uit Midden-Azië. In 1596 ontstonden de eerste verhalen over de unieke bloem. Via diverse wegen belandde de bloem in Europa, waar zij haar officiële naam kreeg: Ranunculus. Dit is het Latijnse woord voor kikkertje. Niet zo gek als je je bedenkt dat de ranonkel in het wild voorkomt in drassige gebieden.
Kenmerken ranonkel
Ranonkels zijn zeer geliefd door hun voortreffelijke schoonheid. Ze staan bekend om de diverse fijne lagen aan delicate, papierachtige bloemblaadjes. Deze overlappende blaadjes creëren een weelderige uitstraling, iets dat veel weg heeft van de pioen.
Soorten ranonkels
Over de wereld bestaan er zo’n 400 soorten ranonkels. In de Bloomer webshop bieden we een rijkelijk assortiment met o.a. de betoverende Butterfly en de charmante Cloni.
Ranunculus Butterfly
De ranunculus Butterfly is ontstaan in Japan door veredelaar Aya Engei. Deze soort is enkelbladig, waarbij slechts één steel maar liefst 7 tot 15 bloemen draagt. Hierdoor is deze beauty goed te combineren in veldboeketten. De bloemblaadjes zijn voorzien van een klein laagje wax, waardoor ze een mooie glans hebben. Butterflies hebben een vaasleven van sowieso twee weken en zijn beschikbaar in de lengte van 50 tot en met 70 centimeter.
Ranunculus Cloni
Vind je de ‘standaard’ ranonkel al geweldig om te zien? Dan is de Ranonkel Cloni de overtreffende trap. De fraaie bloemknoppen zijn namelijk een stuk groter. Wanneer de relatief kleine knop open bloeit word je aangenaam verrast met een gigantische bloem, bestaande uit tientallen laagjes van zachte bloemblaadjes. Adembenemend!
Bloeiperiode ranonkels
Snij ranonkels zijn echte voorjaarsbloeiers en doorgaans verkrijgbaar van februari tot juni. Bij bollen is dat een ander verhaal. Deze plant je in het begin van het jaar en bloeien in juni tot augustus prachtig open.
Het verschil tussen ranonkels en pioenrozen
Is het een pioenroos? Nee, het is een ranonkel! Ze lijken verrassend veel op elkaar, maar de bloemenkenners onder ons zien wel degelijk het verschil tussen de ranonkel en de pioenroos. Het onderscheid zit ‘m bij een ranonkel in een zee van dubbele bloemblaadjes in diverse lagen die stuk voor stuk openen, zodat er steeds meer van het hart tevoorschijn komt. De blaadjes hebben een plattere vorm en de bloem an sich voelt teder en zacht aan.
Wist je dat…
…de ranonkel de hoofdrol speelt in een Iraanse saga? Het verhaal gaat over een prins die zijn hart verloor aan een nimf. Hij was zo verlegen dat hij zijn liefde niet durfde te verklaren aan het mytische wezen en stierf hierdoor aan een gebroken hart. De prins veranderde hierna in een ranonkel die zijn geheim verborgen hield in de bloemblaadjes.