Allium

De allium steekt met haar lange, dikke steel trots met kop en schouders boven een boeket uit. Met een assortiment dat uiteenloopt van een kleine paarse kogel tot een enorme bol met sprieten. Je kunt het in de Allium familie zo gek niet bedenken of het is er eigenlijk wel. De Allium wordt niet voor niets de sierui genoemd en is daarmee een blikvanger in ieder boeket.

Als je de bloem beschadigt of de steel afsnijdt, weet je direct waarom deze bloem tot de familie van de ui behoort. Ruik maar eens aan je vingers! Deze familie ken je niet alleen door de Alliums. Producten zoals bieslook, sjalot en prei vallen namelijk ook onder dezelfde familie, de Alliaceae. In Nederland kennen we deze familie ook wel als Look.

Oorspronkelijk komt de Allium uit gebieden rond het noordelijk halfrond, Chili, Brazilië en tropisch Afrika. Tegenwoordig kun je ze ook gewoon vinden op de Nederlandse bloembollenvelden en dus ook bij Bloomer in de webshop. Een uitgebreid assortiment met bijna alle soorten, zorgvuldig samengebracht onder het merk Linea Natura, waardoor je zeker bent van de beste kwaliteit.

De meeste Alliums zijn paars of licht paars en bloeien in een bolvorm. De bol is opgebouwd uit superkleine bloemetjes met kleine, groene hartjes. Naast de paarse kleur, kun je de Allium ook terugvinden in het geel, blauw en wit. De witte variant, ook wel de Allium Neapolitanum, kennen we in Nederland vooral als het Bruidsuitje. Hij schittert met name in bruidsboeketten en dus de ideale bloem voor het komende seizoen!

Het woord Allium werd als eerste gebruikt door de Romeinen, namelijk voor knoflook. Later besloten ze het zichzelf makkelijk te maken en het woord voor alle planten uit de familie te gebruiken. Door de sterke geur van de stelen, wordt de Allium ook wel geassocieerd met veel bijgeloof. Vroeger werden uien gebruikt om boze geesten en kwaad te bestrijden. Volgens de Oude Egyptenaren staan de rokken van de ui echter weer symbool voor eeuwigheid en werden ze afgebeeld op de graven uit die tijd.

In dit laatste kunnen wij ons wat meer vinden. Je kunt namelijk best lang genieten van de Allium. De meeste staan wel tien dagen of langer in een vaas. De Allium Schubertii kun je zelfs nóg langer bewaren! Je ziet zelfs de Allium terug als droogbloem, waardoor je het gehele jaar van deze bloem kunt genieten.

Tip

Om zo lang op de vaas te staan heeft hij echter wel een beetje hulp nodig. Je kunt het beste elke drie dagen het water in de vaas verversen en een klein stukje van de steel afsnijden. Zo kan de bloem optimaal blijven drinken en kun jij optimaal van de bloem genieten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!