De Ansu Vanda orchidee is een juweel voor het oog

Met haar schilderachtige uitstraling, de meest uitbundige kleurenpatronen en een allure waar je u tegen zegt is de exotische Vanda van Ansu een schitterend juweel voor het oog. Ansu zelf noemt de plant de meest verleidelijke orchidee ter wereld en dit kunnen wij alleen maar beamen. Intens verliefd zijn wij op deze exclusieve beauty en dat komt mede door de eigenzinnige groeiwijze. Hoezo? Lees dan snel verder.

Actie!

Met de magische Vanda maak je hoe dan ook indruk. Vandaar dat wij in samenwerking met Ansu een tweewekelijkse actie hebben opgezet. Van 9 t/m 15 oktober bieden we in de Bloomershop een special mix aan van de Jeff Leatham en de  Tropical Punch. Zo mooi! En kan je er hierna geen genoeg van krijgen? Dan hebben we van 16 t/m 22 oktober de rijkelijke mix van de Lava en de Leopard Coral die je kan scoren voor een mooie prijs.

Geschiedenis Ansu

Er was eens een Thais jongetje Tamlong. Zoals ieder kind vond hij het erg leuk om zijn vader te helpen in de tuin bij het kweken van orchideeën. Jaren later wordt hij verliefd op een orchidee-soort die hij op de lokale markt tegen het lijf loopt. Hij besluit van zijn spaargeld deze speciale ‘Vanda’ te kopen. Zo enthousiast en gedreven als hij is besluit Tamlong zijn eigen bedrijf te starten in Thailand om zich te richten op de veredeling, selectie en export van orchideeën, waaronder de Vanda. Suphachadiwong Orchids is born.

In 1994 is teler Steef van Adrichem op vakantie in Thailand, waar hij Tamlong ontmoet. De twee delen één passie: bijzondere bloemen en planten. Ze gaan de samenwerking aan en hiermee is Steef de one and only Vanda leverancier in Europa. In 2019 zet Steef een grote stap en verandert hij zijn bedrijfsnaam naar ANSU. AN refereert naar ANCO, de eerste twee letters van zijn voormalige bedrijfsnaam. SU verwijst naar de eerste letters van de Tamlong’s orchideeënkwekerij Suphachadiwong Orchids. ‘Standing out Together’ is hun motto en dat doen de twee organisaties met de kweek van de Vanda zeker!

Rondleiding bij Ansu in Wateringen

De entree bij Ansu voelt alsof je in een tropisch paradijs bent beland incl. bomen, een vijver met karpers en deuren die de nodige uren aan houtsnijwerk achter de rug hebben. Door de Oosterse aankleding waan je je voor eventjes in Thailand. En dat is precies de bedoeling, gezien de oorsprong van de Vanda. We maken kennis met Teun, die ons een rondleiding gaat geven door het bedrijf en antwoord geeft op al onze vragen.

Wanneer de deuren van de eerste kas openschuiven valt onze mond meteen open en sprankelen onze ogen als nooit tevoren: WAUW! We hebben al vele bloemen en planten in kassen mogen aanschouwen, maar dit is toch een partijtje indrukwekkend! Duizenden Vanda’s hangen hier te hangen. Ja, werkelijk waar, want Vanda’s groeien en bloeien van nature aan bomen, waarbij de wortels los in de lucht hangen of om de boom heen zijn geslingerd. Een echte queen of the jungle!

“Wanneer de Vanda’s bij ons binnenkomen vanuit Thailand zijn ze een jaar of 5 oud. Hier hangen ze minstens een jaar om een perfecte bloem in de plant te krijgen. In de jaren erna groeien er steeds weer nieuwe stelen met bloemen aan. Sommige planten hier zijn wel 15 jaar oud”, vertelt Teun.

Met maar liefst 6 hectare aan grond kijken we onze ogen uit en zien we de meest wonderbaarlijke planten hangen met elk haar eigen luxueuze uitstraling. Het kleurenpalet loopt uiteen van wit, geel, roze, paars en zelfs bruin. “De kleuren zijn uitbundig, maar ook zeer zeldzaam zoals de populaire Blue Magic. Als specialist focussen we uitsluitend op soorten die écht uniek zijn”, aldus Teun.

Maatschappelijk verantwoordelijk telen

Het kweken van Vanda’s en duurzaamheid gaan hand in hand, want bij Ansu wordt er een strikt milieuprotocol gehanteerd. Door eigen zonnepanelen is er een minimaal gebruik van energie en middels een warmtekrachtkoppeling worden orchideeën duurzaam belicht. Water wordt maximaal benut door recirculatie en chemie wordt nauwelijks ingezet door de geïntegreerde teeltwijze. Zo mag Ansu zich trotse certificeringseigenaar noemen van de Global Gap, MPS-A, MPS-SQ en Plant Proof onderscheidingen.

Vanda: de parel van Moeder Natuur

Ansu telt meer dan 100 variëteiten met uiteenlopende kleuren en patronen. Het bedrijf heeft zijn assortiment ingedeeld in 8 soorten, waarvan elke soort weer bestaat uit verschillende typen. Zo heeft elke plant zijn eigen unieke kleuren, patronen en lange houdbaarheid.

Dit zijn de verschillende soorten:

• Kanchana: grote bloemen, voorzien van een mozaïek patroon.
• Sunanda: grote bloemen, voorzien van spikkels
• Nitaya: grote bloemen, die eenkleurig zijn
• Natcha: kleine bloemen <6 cm
• Sumathi: grote bloemen, waarvan het bovenste gedeelte afwijkt van het onderste gedeelte
• Tayanee: medium en grote bloemen, die eenkleurig zijn
• Divana: grote bloemen, waarvan de bovenste en onderste bloemblaadjes tweekleurig zijn
• Specials: hieronder vallen de special editions

Hoe dan ook, een pareltje als de Vanda doet het als betoverende schoonheid altijd goed in boeketten, corsages en bloemschikkingen.

Verzorging Vanda

Wanneer je een Vanda koopt, koop je eigenlijk een plant die al jaren oud is. Hoe houd je deze op haar mooist? Nou, zo:

Vanda bloemtak
Voeg altijd plantenvoeding toe aan het water, hierdoor houden de bloemen hun bijzondere uiterlijk wekenlang vast. Wanneer de bloemen ietwat slap worden, plaats je de tak inclusief de bloem een nacht lang in water. Door deze verfrissing worden de bloemen weer stevig. De ideale temperatuur voor een Vanda bloemtak is 16-25 graden Celsius.

Vanda plant
Plaats de plant op een plek met veel natuurlijk licht, hierdoor zal de plant actief groeien. Let wel op dat je direct zonlicht vermijdt. De ideale temperatuur voor een Vanda plant is 18-27 graden Celsius. Geef de plant 1 tot 2 keer per week water op deze manier: vul een vaas met water tot de wortels onder water staan. De wortels zuigen het water op als een spons. Na 30 minuten haal je de plant uit het water en kan je deze weer ophangen. Voeg eens per maand speciale vloeibare mest voor orchideeën toe aan het water, zo blijft de Vanda op haar allermooist.

Wist je dat…

Ansu in 2018 de allergrootste order Vanda’s in behandeling heeft genomen? De rijkste man van India wilde dochterlief Isha Ambani verrassen met maar liefst 120.000 Vanda’s! Wij denken dat dat zeker is gelukt!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS