Asters van Kwekerij Zijdezicht

Een bloem waar je de naam wel van kent, maar geen beeld bij kan krijgen. Dit is typerend voor de Aster. Een product wat vaak gebruikt wordt in plukboeketten en uniek is vanwege haar stervormige bloemen. Een echte eyecatcher dus!

De Aster is een opvallende vaste plant door haar opvallende blad, haar vorm en kleur. Deze najaarsbloeier is een echte aanwinst voor iedere tuin en goed te combineren met andere planten. Als snijbloem kunnen we echter veel eerder van de schoonheid van de Aster genieten. De sprankelende sterren van kwekerij Zijdezicht zijn namelijk volop in productie in de periode van april tot oktober. De Nederlandse naam “Septemberkruid” is hierdoor niet helemaal meer van toepassing op deze zomerbloem.

Kwekerij Zijdezicht

Het idee om Asters te telen kwam voor John Krijger (eigenaar Zijdezicht) een beetje uit de lucht vallen. Toen hij in 1993 begon had hij eigenlijk nog nooit van dit gewas gehoord. Zijn toenmalige buurman vertelde hem dat hij dit geweldige product moest gaan telen. Zodoende is John begonnen met het telen van Asters en Chrysanten.

In 2002 is Kwekerij Zijdezicht ontstaan door een samenwerking tussen Ron van Oosten en John Krijger. Met ruim 10 jaar ervaring in de teelt van Asters en Chrysanten zijn ze nu specialisten op het gebied van beide teelten. Ze zijn nu zo ver dat er jaarlijks zo’n 7 miljoen Asters en 16 miljoen Santini’s geproduceerd worden op een oppervlakte van ongeveer 7 hectare, verdeeld over 3 locaties.

Wie aan Asters denkt, denkt meteen aan Kwekerij Zijdezicht. Zijdezicht is de enige Nederlandse kweker met deze stervormige bloemen. Met kleuren als blauw, paars, roze, wit en lichtblauw zijn ze een aanvulling in ieder boeket. Dit geweldige aanbod is al jaren zichtbaar in de Bloomer shop!

Teelt

Door de jarenlange ervaring in de Asterteelt is Zijdezicht nu zo ver dat ze 3 keer door het gewas heen kunnen voor er nieuw plant materiaal aangeschaft hoeft te worden. Na het planten van de stekken duurt het ongeveer 10 weken tot de 1e  snee. Het oogsten van de 2e en 3e snee duurt een paar dagen korter. Voorheen was het minder gebruikelijk om drie keer door het gewas te gaan. Door de technologische ontwikkelingen en nieuwe inzichten op het gebied van de teelt kunnen er nu meer bloemen van een plant gehaald worden. Daarnaast is de kwaliteit van de bloem ook nog eens beter!

Met 3 tot 4 keer per week oogsten kan Kwekerij Zijdezicht voor een constante aanvoer op alle drie de veilingen zorgen. Met deze frequentie van oogsten blijft ook de kwaliteit van het gewas gewaarborgd. Vaak oogsten betekent een goed zicht op beestjes en eventuele ziektes in het gewas.

Duurzaamheid

“De huidige weg van gewasbestrijding is eindigend, dus we moeten met zijn allen op zoek naar een oplossing”, aldus John Krijger. Continu kijken naar mogelijkheden om de teelt te verbeteren, dat is iets waar Kwekerij Zijdezicht iedere dag mee bezig is. Op het gebied van gewasbescherming gebruikt Zijdezicht al biologische bestrijding. Tegen Trips en Spint worden biologische middelen ingezet, maar dat brengt ook nadelen met zich mee.

Door de biologische bestrijding tegen trips en spint heeft Zijdezicht meer last gekregen van Wantsen. Deze zijn helaas niet biologisch te bestrijden, waardoor ze toch genoodzaakt zijn om sommige middelen te gebruiken. Hetzelfde geldt voor Luis. De biologische bestrijding is net te laat, waardoor de luis al eitjes heeft gelegd. Chemische middelen blijven dus noodzakelijk in de bestrijding, maar worden wel zover mogelijk beperkt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!