Brassica: de decoratieve Sierkool met rustiek rozet

De rustieke Brassica is een Sierkool met zeer decoratieve bladeren die in verschillende gedaantes geteeld wordt. We kennen allemaal de eetbare koolrassen, maar er bestaan ook een aantal versies die enkel geschikt zijn voor decoratief gebruik. Hmmm een groente als sierstuk in het interieur, why not?

Actie!

Verwerk de komende twee weken eens een Brassica in je bloemcreatie! Van 8 november t/m 19 november 2021 bieden wij speciale soortjes aan tegen een mooie actieprijs in onze Bloomershop. Denk aan de Empire Agathana met lieflijk pink blush als centraal punt of de oogstrelende rood-paarse Red Crane. Enkel en alleen van het hoogstaande keurmerk Linea Natura. The choice is yours!

Shop in onze webshop

Familie

Brassica is een oude Latijnse plantennaam en maakt deel uit van de Kruisbloemfamilie of Brassicaceae. De sierkool omvat 39 plantensoorten en maar liefst 3.700 plantengeslachten. Zo zijn spruitjes, boerenkool en broccoli als het ware neefjes en nichtjes van de sierlijke plant. De gehele koolfamilie heeft één ding met elkaar gemeen. Dit is de aanwezigheid van natuurlijke gifstoffen (glucosinolaten) waaraan ze hun karakteristieke bittere aroma ontlenen.

Geschiedenis

Naar verluid is wilde kool ongeveer 5000 jaar geleden ontdekt in Noordoost-Europa. Door het verder te kweken is het uiteindelijk op ons bordje terecht gekomen. De rijke Romeinen aten kool als hoogstaande luxueuze maaltijd. In de Middeleeuwen was de groentesoort allang niet zo speciaal meer en at iedereen het als een doorsnee maaltje. Het moge dan niet zo bijzonder zijn, maar wel erg gezond! Dat we de Brassica als sierstuk in een boeket zouden toevoegen is van niet heel lang geleden. Deze soort is overigens niet eetbaar. Gelukkig maar, want het zou zonde zijn als we zo iets moois op moeten eten.

Brassica kenmerken

Kenmerkend aan Brassica is het bladkleurige en rustieke rozet. Een lust voor het oog! De rauwe bloem van dikke, gekrulde bladeren balanceert op een lange, stevige steel en zorgt voor een verrassend stoer effect in ieder bloemstuk.

De kleurrijke blikvanger is zeer geschikt als snijbloem vanwege haar uitstekende houdbaarheid en exclusieve uiterlijk. Andere kenmerken van deze fantastische plant zijn:

Lengte: van 15 tot 120 cm
Bladgrootte: van 15 tot 50 cm lang, tot 20 cm breed
Vormen: glad, gegolfd, golvend, ontleed
Kleuren: paars, geel, wit, bordeauxrood, violet, roze, parelmoer
Bloeimaand: september, oktober, november
Symboliek: Liefdadigheid. Extra leuk om mee te geven aan klanten 😉

Brassica soorten

Van de 39 soort Brassica’s zijn dit de meest bekende variaties:

 • Crane
 • Condor
 • Empire
 • White Lady
 • First Lady
 • Elegance
 • Airy
 • Moonlight
 • Condor
 • Hakaju
 • Hatsyume
 • Blackleaf

In onze Bloomershop kun je o.a. terecht voor de Brassica Crane Queen en First Lady van het kwaliteitsmerk Linea Natura. Zo mooi!

Brassicakwekerij Peter van Tuyl

En waar komen die prachtige Brassica’s dan vandaan? Het hogere segment wordt geteeld door kweker Peter van Tuyl uit Gameren. Op slechts 1 hectare grond kweekt hij maar liefst 25 variëteiten. Zijn assortiment bestaat onder andere uit Empire en White Lady, waarvan deze laatste zijn best verkochte Brassica soort is. Jaarlijks gaan er zo’n 500.000 stelen van de hand. “Uiteraard met een hoge mate van uniformiteit en een ideale steellengte”, aldus Peter.

Brassica tip

Denk je aan kool, dan denk je vast aan bepaalde geur die op z’n zachtst gezegd niet zo lekker is. Door een aangepaste teeltmethode en een andere naoogstbehandeling behoort de stinkende geur tot het verleden. Echter kan de geur nog wel terugkomen als je de stelen geen goede verzorging geeft. Zorg er daarom voor er geen bladeren onderaan de steel in het water staan en dat je het water in de vaas elke drie dagen ververst. De stelen blijven meestal 14 dagen shinen!

Wist je dat…

de kleuren van een Brassica intenser worden bij koudere temperaturen? Ze behoudt haar mooie uiterlijk tot -10 graden Celsius.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

Something is wrong.
Instagram token error.
Volg @bloomer.flowers
Volg @bloomer.flowers

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS