Bij C. van Wijk waan je je in een oceaan van groene Santini’s

Per week rollen er een half miljoen (!) groene chrysanten van de band af en dit waanzinnige aantal maakt C. van Wijk de grootste groene Santini aanvoerder van Nederland. De organisatie richt zich 100% op het kweken van de befaamde Country pompon, welke geroemd wordt om een lang en gelukkig vaasleven. En dat willen we allemaal toch?

Actie!

Bij C. van Wijk zijn ze niet alleen gek op hun eigen groene Santini’s, ze er ook dol op snoep. Jij ook? Ja? Dan hebben we een superzoete weggeefactie die we maar wat graag met je willen delen. Wanneer je tussen 20 en 26 september 2021 Santini Country’s in onze Bloomershop aanschaft, dan maak je kans op 1 van de 25 goed gevulde snoeppotten van C. van Wijk. Dat wordt lekker snaaien!

Santini Country

De Santini is een chrysant soort, die we ontzettend speels, kleurrijk en ontzettend vrolijk kunnen noemen. Het grote verschil met de ‘gewone’ chrysant zit ‘m in dat de bloemetjes van de Santini vertakt op de steel zitten en veel compacter zijn. De naam Country zit ‘m in de intens groene kleur. Dit samen maakt dat de Santini Country bekend staat om z’n stevige en kleurrijke knop, rijke volume, sterke steel en ontzettend lange houdbaarheid.

C. van Wijk: terug in de tijd

De wereld van de bloemen is kweker Kees van Wijk met de paplepel ingegoten. Zijn vader Cees heeft altijd in de bloemen gewerkt en in 2006 kwam zijn grote droom uit: de start van zijn eigen bedrijf. Op 2 hectare grond zijn het Chrysanten en Lisianthus die vader Cees met veel liefde teelt, waarna in 2008 de overstap werd gemaakt naar een grotere kas van 4,5 hectare. Gelukkig kon hij zijn liefde voor bloemen delen met zijn zoon Kees, die het gehele teeltstokje al snel van hem overneemt. Er wordt vaarwel gezegd tegen de ‘normale‘ Chrysanten en Lisianthus, want in 2010 gaat het bedrijf volledig over op het telen van Santini Country. De liefde voor het diepgroene bolletje zit diep. Zo diep zelfs dat de liefde sindsdien nooit meer is over gegaan. De verkoop van de pompons gaat zo hard dat de kwekerij in 2017 verhuist naar hun huidige vestiging van 6 hectare groot in het Gelderlandse Poederoijen.

C. van Wijk is niet alleen in hectare grond gegroeid, ook de bedrijfsgrootte is al enkele keren verdubbeld. Zo staat de teller inmiddels op 18 medewerkers. Kees heeft daarnaast goed geïnvesteerd in het duurzaam maken van zijn bedrijf. Zo is de Santinikwekerij MPS Gap gecertificeerd en liggen er heel wat zonnepanelen op het dak om zonne-energie op te wekken.

Een oceaan van groene Santini’s

Eenmaal binnen bij C. van Wijk is de enorme kas een oneindige oceaan met groene Santini’s te noemen. Dit is trouwens hun enige specialisatie, waarmee het bedrijf jaarrond een uiterst betrouwbare bloem levert die voldoet aan alle hoge kwaliteitsstandaarden. En wat houdt dit dan in? “Een teeltronde duurt bij ons 9 weken. Na elke teeltcyclus wordt de grond 2 uur lang gestoomd om de grond volledig te ontsmetten”, vertelt Kees aan ons. “Het planten van de stekken gebeurt allemaal machinaal en op de juiste diepte worden de plantjes direct beregend met water, welke voorzien is van de juiste voedingssupplementen voor optimale wortelgroei. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van assimilatielicht en schermdoeken om zo voldoende bloemknoppen te creëren”, aldus Kees, die door zijn collega’s ook wel Countryman wordt genoemd. De Santini’s worden vervolgens handmatig geplukt en machinaal ingehoest.

Wist je dat…

er van de chrysant wel 200 botanische soorten zijn? Deze zijn onder te verdelen in geplozen chrysanten, troschrysanten, Santini’s en Madiba’s.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS