Cymbidium:
een vrolijke én dankbare sfeermaker

Wauw, kijk eens hoe mooi een Cymbidium is! Deze beauty is niet alleen geliefd als indrukwekkende kamerplant, maar neemt een steeds belangrijkere plaats in de snijbloementeelt. Met de juiste verzorging en een beetje liefde kan je gemiddeld 4 weken genieten van deze elegante sfeermaker. Een ware showstopper!

Actie!

De Cymbidium is bijzonder om te zien én om te geven. Daarom zetten we deze bloeiende bloem in het zonnetje om jouw klanten kennis te laten maken en verliefd te laten worden. Van 29 januari tot en met 11 februari 2022 scoor je een Cymbidium Special Mix van kwekerij Leekade tegen een mooie actieprijs in onze Bloomershop.

Cymbidium algemeen

De Cymbidium is gemakkelijk te herkennen. Het is 1 lange tak vol met bloemen verdeeld over de totale lengte van de steel. Kleinbloemige Cymbidiums hebben een steellengte van 30 tot 70 cm en de takken van de grootbloemige soorten kunnen 40 tot 100 cm lang worden. Afhankelijk van de steellengte kunnen er soms wel 25 bloemen aan groeien. Zo hee!

Elke bloem heeft een holle, boogvormige lip die op een bootje lijkt. ‘Kymbos’ is de Griekse benaming voor boot en daar is de naam Cymbidum een afgeleide van. In het wild bestaan er ongeveer 55 soorten en inmiddels zijn er al meer dan 1000 kruisingen van gemaakt die het hele jaar rond te verkrijgen zijn. Het kleurenspectrum is uiteenlopend van wit, roze, geel, groen, paars, rood en bruin, waarbij het lipkapje vaak anders van kleur is.

Wist je dat…

bepaalde Cymbidium soorten een licht zoete geur af geven? De Chinese filosoof Confucius omschreef de geur als de ‘koning der geuren’.

Geschiedenis

De Cymbidium groeit zowel in de aarde als in bomen. Zie je het al voor je? De voorouders van deze plant zijn afkomstig uit de wouden van het Aziatische Himalaya-gebergte. In het jaar 1900 namen de Engelsen de planten mee en werden ze geteeld in Europese kasteeltuinen door welgestelde hobbyisten die graag iets bijzonders in hun kas wilden kweken. Later werden er kruisingen gemaakt in West-Amerika, Australië en door de gedreven telers uit ons eigen kikkerlandje. Sinds 1985 is de Cymbidium productie hier goed op gang gekomen en kan inmiddels iedereen genieten van deze prachtige bloemen.

Familie

Het zal je niet verrassen dat de Cymbidium behoort tot de vrolijke bloemenfamilie van de Orchidee. Onder deze familie vallen ook deze soorten: Phalaenopsis, Vanda, Dendrobium, Oncidium, Cattleya en Paphiopedilum,. Heb je deze allemaal al weleens in de winkel gehad?

Symboliek

Wil je een vriend of vriendin een attentie met een mooie betekenis geven? Dan is de Cymbidium het perfecte cadeau. De tropische bloem staat symbool voor zuivere, gewaardeerde, dankbare en gerespecteerde vriendschap. Naast het ontvangen van de bloem, wordt het geven van de bloem ook als eer gezien.

Doordat de kleurrijke schoonheid tegenwoordig ook vaak in bruidsboeketten worden verwerkt, is deze moderne betekenis misschien nog wel mooier: ‘Sprookjes worden werkelijkheid’.

Een feestje in een vaasje

Men neme één Cymbidium tak en deze blikvanger speelt meteen de hoofdrol. Of je haar nu los in een vaas plaatst of tussen andere bloemen; het geeft een luxueuze en stijlvolle uitstraling aan elk interieur. Ook gaaf: meerdere takken in verschillende kleurtonen in een grote vaas. Dat is een partijtje impressive! Is er een bloem van de tak gevallen? Schik ze in een klein vaasje of gebruik ze op een mooi schaaltje.

Verzorging Cymbidium

  • Knip de hoes open
  • Haal de tak uit het flesje water
  • Snijd 1 centimeter van de onderkant schuin af
  • Zet de tak in schoon, lauw water
  • Snijd elke 5 dagen 1 centimeter schuin af en ververs het water
  • Genieten maar!

Kwekerij Leekade

Uiteraard wilden wij met eigen ogen zien hoe de Cymbidium groeit. Hiervoor hoefden we gelukkig niet helemaal niet India af te reizen. Kwekerij Leekade uit Bleiswijk is dé specialist die al meer dan 40 jaar de mini Cymbidium teelt. Op 1,6 hectare grond worden er maar liefst 65 soorten Cymbidiums gekweekt en dat doen Simon en Jacco (vader en zoon) met ontzettend veel passie.

“Onze kas is ingedeeld in verschillende ‘bedden’, waardoor wij bijna jaarrond elke kleur kunnen leveren om te voldoen aan de vraag van de klant”, vertelt Jacco. De zoon van Simon vindt het ontzettend interessant om zich te focussen op teeltonderzoek en komende trends. “Wanneer ik nieuwe soort heb ontdekt die het op alle vlakken kwalitatief goed doet, gaan er scheuten richting Italië. Hier wordt de scheut gepoot en na 3 jaar krijgen we hier de planten van terug. Eenmaal terug in de kas geeft de plant na ongeveer een half jaar de eerste bloemen. Hoe ouder de plant, hoe meer takken er per plant groeien.”

Waar een teeltronde van ‘gewone’ snijbloemenkwekers soms máár 8 weken duurt is de teelt van de Cymbidium een stuk tijdrovender en gaat er jaren overheen voor er geleverd kan worden. Afhankelijk van het seizoen ervaart de plant ook verschillende temperaturen in de kas, van 4 tot 28 graden Celcius. En dat kan deze sterke Orchidee soort makkelijk hebben. “Elk jaar bekijken we of de planten gezond zijn en kwalitatieve stelen opleveren. Soms zijn de planten onwijs gegroeid en moeten ze verpot worden of wijder uit elkaar gezet worden.” Op deze manier neemt slechts één plant best veel ruimte in beslag. En dit alles bij elkaar maakt de Cymbidium een zeer kostbare bloem.

Op het gebied van duurzaamheid is Kwekerij Leekade ontzettend goed bezig. “Naast dat we zonnepanelen op ons dak hebben liggen, gebruiken we restwarmte uit de Rotterdamse haven om de kas op te stoken in de winter. Slechts 3 keer per jaar zetten we bestrijdingsmiddelen, maar dit is echt heel minimaal. Verder zijn we volledig MPS GAP gecertificeerd”, zegt Jacco trots.

En dan misschien wel het belangrijkste wat je als bloemist wilt weten… Hoelang kunnen klanten genieten van een Cymbidium? Jacco: “Gemiddeld blijft een Cymbidium steel 2 tot 4 weken mooi. En soms hebben we geluk en blijft ‘ie tot 6 weken mooi.” Hoppa, daar doen we het voor!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

Nog geen eigen account?

Heb je nog geen Bloomer account? Ben je een bloemist of stylist, vraag hem dan snel aan. Let op: wij verstrekken geen automatische accounts. Je krijgt eerst een telefoontje van ons, we maken kort telefonisch kennis en leggen ons concept even uit en versturen daarna de inloggegevens.

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS