De Amaryllis van N.L. van Geest is de koningin onder de bloemen

Bedrijf: N.L. van Geest
Gevestigd in: ‘s-Gravenzande
Opgericht in: 1910
Bedrijfsgrootte: 20 seizoensmedewerkers
Staat bekend om: de Amaryllis als bloembol en snijbloem

Bij het kopen of krijgen van een Amaryllis weet je nooit precies wat voor feestelijk kleurenspektakel je kan verwachten. Langzaam wordt de knop steeds groter en wordt de spanning nóg verder opgebouwd. Dan breekt ein-de-lijk dat moment suprême aan dat de knop zich opent en we ons dagenlang kunnen verwonderen aan de koningin onder de bloemen! Surprise!

Actie!

Met Black Friday en de komende feestdagen in zicht is en blijft een Amaryllis de populaire eyecatcher waar iedereen naar snakt. Bestel je vanaf 22 november 2021 bloemen, planten of accessoires in onze Bloomershop? Dan ontvang je hier een speciaal Amaryllis magazine bij! Gaaf om het totaalassortiment aan je klanten te showen!

Geschiedenis N.L. van Geest

We gaan terug naar het jaar 1953 waar de familie van Geest start met de teelt van Amaryllisbollen. ’s Gravenzande leent zich hierbij als uitstekende locatie, gezien de Westlandse kust voor de ideale grond- en klimaatomstandigheden zorgt om de zogenoemde Hippeastrum op haar mooist te doen groeien en bloeien. En dat met succes, want het bedrijf weet zich generatie op generatie verder te ontwikkelen. Niet alleen het assortiment groeit, maar ook specialiseert het bedrijf zich verder in de veredeling van de majestueuze bloemen.  Met de uitbreiding van een tweede vestiging, enkele honderden meters verderop, is N.L. van Geest niet de allergrootste kwekerij. Naar eigen zeggen willen ze ook kleinschalig blijven, maar wel de allerbeste! Niet voor niets is de kwekerij nu al meer dan 65 jaar wereldwijd leidend met haar exclusieve en kwalitatief hoogwaardige assortiment. ‘Breeding beauty, producing quality’ is wat ons betreft dan ook een motto die perfect bij het vooruitstrevende bedrijf past.

Assortiment Amaryllissen

N.L. van Geest biedt een brede collectie Amaryllisbollen en Amaryllis snijbloemen aan. We maken onderscheid uit de volgende typen:

  • Grootbloemig: een opvallend grote bloem (tot wel 26 cm)
  • Dubbelbloemig: gevulde bloemen
  • Midi: een kleinere bloem (14 cm)
  • Cybister: smalle, dunne bladeren met een exotische uitstraling
  • Multiflora: een collectie van meerdere Amaryllissen

Alhoewel grootbloemige Amaryllissen op nummer 1 staan bij de consument is de meest verkochte Amaryllis van Van Geest de statige White Amadeus. De dubbele rij aan witte bloemen met een appeltjesgroen hart zorgt voor een magische en elegante uitstraling. Dankzij haar rustige look and feel past deze stijlvolle bloem perfect uit in elk interieur.

Teeltwijze

Het ambachtelijke bedrijf met haar rijke historie kent ook een ambachtelijke teeltwijze. Waar de grote moderne bedrijven met robots en andere computergestuurde technieken werken, doet N.L. van Geest grotendeels alles met de hand. Van het planten tot het oogsten en het sorteren. “De bollen die nu in de kas staan, zijn in december 2018 geplant. In het najaar van 2019 was de eerste oogst met snij amaryllissen”, vertelt Gerard van Geest ons. Hierna vindt een bijzonder proces met verwarmen en koelen plaats. “Na de oogst stoken we de kas op naar 20 graden Celsius om het vervolgens in juni te koelen naar 13 graden Celsius. Dit doen we 10 weken lang. In september volgt er een maaiproces en zetten we de verwarming wederom aan. Na enkele weken groeit er een nieuwe knop en is de plant weer oogstbaar.”

Kunnen de bollen dan oneindig stelen geven? In principe wel, maar… “Om hoogstaande kwaliteit te leveren, zoeken we de bollen na drie oogstbeurten één voor één uit. Hierna geven we ze een speciale behandeling en planten we ze na een grondige check opnieuw in de perlite. Dat zijn korrels van vulkanische oorsprong. Wanneer bollen niet door de keuring komen door bijvoorbeeld ziektes, gooien we ze weg”, aldus Gerard.

Duurzaamheid

Waar N.L. van Geest voorheen chemische bestrijdingsmiddelen inzette, is de kwekerij in 2020 overgegaan naar voornamelijk biologische bestrijding. “We merken zoveel verbetering en hebben een stuk minder uitval. Ons doel is om over enkele jaren volledig over te gaan op biologische bestrijding”, vertelt Gerard. De Amarylliskwekerij heeft voor nu de gangbare certificeringen MPS-A en Global Gap op zak, maar met het doel in zicht moet daar in de toekomst verandering in komen.

Prijswinnende Amaryllissen

Met zoveel kennis en ervaring in het kweken van magisch mooie bloemen heeft N.L. van Geest al diverse prestigieuze awards gewonnen. Zo heeft de grootbloemige Yellow Star op de Keukenhof keuring de eerste prijs gekregen voor haar prachtige gele kleur. De Amadeus Candy viel bij de jury ook zeer in de smaak vanwege haar grote witte bloemen met lieflijke roze randen. De Terra Mystica, een roodoranje bloem met opvallende witte randjes, kwam uit de bus als beste kleinbloemige snij amaryllis.

“Doordat we zelf het veredelingsproces doen zijn we altijd op zoek naar nieuwe soorten. Net met die aparte vorm of unieke kleur”, vertelt Gerard. Wedden dat N.L. van Geest binnenkort weer met een nieuwe award naar huis… ehh de kas gaat?

Ook consumentgericht

Om iedereen te bereiken met hun prachtige Amaryllissen heeft N.L. van Geest eerder dit jaar een drive-in camper aangeschaft. Consumenten kunnen langs de weg hun eigen bollen of bosje bloemen uitzoeken en afrekenen. Iets wat overigens heel typerend is voor het Westland. En oja, N.L. van Geest biedt elke klant bloeigarantie. Niet geheel onbelangrijk ????

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS