Zomergeluk: de royale
en veelzijdige Dahlia

Shine bright like a diamond! Als er één bloem is die schittert als een echte diamant dan is het de Dahlia wel. Met haar grootse en fonkelende kroon van felgekleurde bloemblaadjes staat de Dahlia altijd in het stralende middelpunt. Deze Mexicaanse schone is een waar pronkstuk in ieder bloemstuk. Ben jij ook een Dahlia-liefhebber?

Actie!

Afhankelijk van wat er op de veilig wordt aangeboden, bieden wij in onze Bloomershop elke dag andere soorten Dahlia’s aan. Denk aan de Wizzard of Oz of Princess Kate. Die namen alleen al! Scoor ze tussen 30 juli en 12 augustus 2022 tegen een mooie actieprijs.

Shop ze hier!

Kweker: VZ Dahlia

Midden in het Noord-Holland ontmoeten we Arjan van Zuylen, die in heel Nederland geroemd wordt om zijn uitstekende kwaliteit aan rauwe Dahlia’s. Al meer dan 30 jaar runt hij zijn bedrijf VZ Dahlia en dit doet hij in zijn Valkenburgse kas van slechts een halve hectare. Inderdaad niet de allergrootste kwekerij en toch levert Arjan een behoorlijke variatie van maar liefst 12 verschillende soorten Dahlia’s. Zo is Princess Kate een royale lichtroze verschijning, Snowcap een waanzinnige witte bloem en New Orange een felgekleurde oranje Dahlia.

Leuk feitje is dat Arjan zijn geliefde familie zo nu en dan in de spotlight zet door een nieuw geteelde bloemsoort naar hen te vernoemen. Zo heeft hij zijn vrouw naar een witte Dahlia vernoemd en verwijst de Dahlia Chanel naar zijn lievelingsnichtje. Dat is nog eens lief!

Oorspronkelijk werden Dahlia’s vroeger geteeld in zand, echter mixt Arjan dit tegenwoordig met kleigrond voor de meest ultieme teeltomstandigheden. Voor hem is de grootste verandering in zijn leven als kweker dat hij zijn veelzijdige bloeiers niet meer buiten, maar binnen in de kas teelt. “De kwaliteit van de gehele bloem is op deze manier stukken beter, de stelen zijn sterker en het blad is veel mooier”, vertelt Arjan ons. Verder belicht hij zijn Dahlia’s ‘s nachts niet. Ondanks dit heeft hij toch zo’n 5 maanden productie en hier heeft Arjan zijn kwekershanden vol aan. Jaarlijks kunnen wij ongeveer van mei tot oktober van genieten van zijn prachtige Dahlia’s.

Geschiedenis en symboliek van de Dahlia

De botanische naam Dahlia is een eerbetoon aan de Zweedse botanicus Anders Dahl, een student van Carl Linnaeus. De bloem is een knolgewas en komt oorspronkelijk uit Mexico, waar zij een nationale bloem is. In dit land komen ongeveer 37 wilde soorten voor, maar tegenwoordig bestaat er over heel de wereld meer dan 20.000 gecultiveerde soorten in allerlei kleuren, vormen, lengtes en maten. Elk jaar komen er steeds meer nieuwe rassen bij, dus de teller loopt nog steeds door…

De Dahlia staat symbool voor weelde, vrouwelijkheid, aantrekkelijkheid, dankbaarheid, trots, kracht en onbestendigheid. Wanneer je de bloem aan iemand geeft, geef je automatisch de volgende mooie boodschap aan hem/haar mee: voor altijd de jouwe. Een ware ode aan de romantiek, zeker wanneer je gebruik maakt van de juiste kleurcombinaties. Goed om na te vragen aan de klant voor die extra persoonlijke touch!

Wist je dat…

de diameter van een grootbloemige Dahlia kan reiken tot wel 25 centimeter? De Dahlia Dinnerplate Vancouver en de Dahlia Café au Lait staan welbekend om haar extra grote bloemen. Doordat deze zeer delicaat en breekbaar zijn, zijn ze in de handel lastig te verkrijgen. Gelukkig hebben wij diverse andere grootbloemige Dahlia’s in ons uitgebreide Bloomer assortiment.

Soorten Dahlia’s

De zomerse schoonheden zijn onder te brengen in een aantal categorieën. Zo zijn er drie verschillende bloemvormen: enkelbloemig, halfgevuld en gevuld. Onder deze bloemvormen kennen we vervolgens weer diverse soorten: pompondahlia’s, sterdahlia’s, cactusdahlia’s, waterleliedahlia’s, anemoondahlia’s, decoratieve dahlia’s en girafdahlia’s. Een hoop verschillen, maar één ding hebben de indrukwekkende bloemen gemeen: ze zijn stuk voor stuk een lust voor het oog 😍

Vormen en kleuren Dahlia’s

Dahlia’s zijn, behalve opvallend aanwezig, ook ontzettend veelzijdig. De bloemblaadjes van de blije bollen kunnen qua kleur geheel effen zijn, maar ook opvallend fel met gekleurde randen, streepjes en zelfs spikkels. Waar er bij het ene soortje één rij met blaadjes groeit, zijn er ook andere bloemen die uit tientallen blaadjes bestaat. De blaadjes kunnen per bloemsoort ook zeer variëren. Zo kunnen de bloemblaadjes rond, sprieterig, stervormig of opgerold zijn.

Ook op het gebied van kleur kan je met de Dahlia alle kanten op. De fleurige beauties zijn vrijwel in elke kleur verkrijgbaar, waarbij de roze tinten de populariteitswedstrijd winnen. Een uitbundige kleurexplosie is met de Dahlia sowieso gegarandeerd!

Tip

Is er per ongeluk een Dahlia steel geknapt? Knip de bloem af en laat de Dahlia bol drijven in een schaal met water. Zo kan je er toch nog een tijdje van genieten!

Wist je dat…

…Dahlia’s over het algemeen een kort vaasleven hebben? Traditionele soorten blijven gemiddeld maar 5 dagen mooi. Vroeger was dit slechts 3 dagen, dus de kwaliteit is al een stuk verbeterd. Veredelaars zijn echter al wel de uitdaging aangegaan om in de toekomst een nog langere houdbaarheid te creëren. Als dat zo ver is… We keep you in touch!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!