Zomergeluk: de royale
en veelzijdige Dahlia

Shine bright like a diamond! Als er één bloem is die schittert als een echte diamant dan is het de Dahlia wel. Met haar grootse en fonkelende kroon van felgekleurde bloemblaadjes staat de Dahlia altijd in het stralende middelpunt. Deze Mexicaanse schone is een waar pronkstuk in ieder bloemstuk, dus de hoogste tijd om de Dahlia verder toe te lichten…

Actie!

VZ Dahlia is dé Dahlia specialist van de Bollenstreek. Omdat wij fervent liefhebber zijn van zijn GE-WEL-DI-GE assortiment schitteren tal van zijn Dahlia’s uiteraard ook in onze Bloomer webshop onder ons duurzame Linea Natura kwaliteitsmerk. Hier hebben wij nu een leuke actie aan gekoppeld. Bestel tussen 31 juli en 15 augustus Dahlia’s in de webshop, deel een foto van de Dahlia’s op Instagram en tag ons (@bloomer.flowers) in je bericht. Je maakt dan automatisch kans op €50,- shoptegoed. Op 16 augustus maken wij de 2 gelukkige winnaars bekend.

Shop ze hier!

Kweker: VZ Dahlia

Midden in het Noord-Holland ontmoeten we Arjan van Zuylen, die in heel Nederland geroemd wordt om zijn uitstekende kwaliteit aan rauwe Dahlia’s. Al meer dan 30 jaar runt hij zijn bedrijf VZ Dahlia en dit doet hij in zijn Valkenburgse kas van slechts een halve hectare. Inderdaad niet de allergrootste kwekerij en toch levert Arjan een behoorlijke variatie van maar liefst 12 verschillende soorten Dahlia’s. Zo is Princess Kate een royale lichtroze verschijning, Snowcap een waanzinnige witte bloem en New Orange een felgekleurde oranje Dahlia.

Leuk feitje is dat Arjan zijn geliefde familie zo nu en dan in de spotlight zet door een nieuw geteelde bloemsoort naar hen te vernoemen. Zo heeft hij zijn vrouw naar een witte Dahlia vernoemd en verwijst de Dahlia Chanel naar zijn lievelingsnichtje. Dat is nog eens lief!

Oorspronkelijk werden Dahlia’s vroeger geteeld in zand, echter mixt Arjan dit tegenwoordig met kleigrond voor de meest ultieme teeltomstandigheden. Voor hem is de grootste verandering in zijn leven als kweker dat hij zijn veelzijdige bloeiers niet meer buiten, maar binnen in de kas teelt. “De kwaliteit van de gehele bloem is op deze manier stukken beter, de stelen zijn sterker en het blad is veel mooier”, vertelt Arjan ons. Verder belicht hij zijn Dahlia’s ‘s nachts niet. Ondanks dit heeft hij toch zo’n 5 maanden productie en hier heeft Arjan zijn kwekershanden vol aan. Jaarlijks kunnen wij ongeveer van mei tot oktober van genieten van zijn prachtige Dahlia’s.

Geschiedenis en symboliek van de Dahlia

De botanische naam Dahlia is een eerbetoon aan de Zweedse botanicus Anders Dahl, een student van Carl Linnaeus. De bloem is een knolgewas en komt oorspronkelijk uit Mexico, waar zij een nationale bloem is. In dit land komen ongeveer 37 wilde soorten voor, maar tegenwoordig bestaat er over heel de wereld meer dan 20.000 gecultiveerde soorten in allerlei kleuren, vormen, lengtes en maten. Elk jaar komen er steeds meer nieuwe rassen bij, dus de teller loopt nog steeds door.

De Dahlia staat symboliek voor weelde, vrouwelijkheid, aantrekkelijkheid, dankbaarheid, trots, kracht en onbestendigheid. Wanneer je de bloem aan iemand geeft, geef je automatisch de volgende mooie boodschap aan hem/haar mee: voor altijd de jouwe. Een ware ode aan de romantiek, zeker wanneer je gebruik maakt van de juiste kleurcombinaties. Goed om persoonlijk aan de klant te vragen dus!

Soorten Dahlia’s

De zomerse schoonheden zijn onder te brengen in een aantal categorieën. Zo zijn er drie verschillende bloemvormen: enkelbloemig, halfgevuld en gevuld. Onder deze bloemvormen kennen we vervolgens weer diverse soorten: pompondahlia’s, sterdahlia’s, cactusdahlia’s, waterleliedahlia’s, anemoondahlia’s, decoratieve dahlia’s en girafdahlia’s. Een hoop verschillen, maar één ding hebben de indrukwekkende bloemen gemeen: ze zijn stuk voor stuk een lust voor het oog.

Vormen en kleuren Dahlia’s

Dahlia’s zijn, behalve opvallend aanwezig, ook ontzettend veelzijdig. De bloemblaadjes van de blije bollen kunnen qua kleur geheel effen zijn, maar ook opvallend fel met gekleurde randen, streepjes en zelfs spikkels. Waarbij er bij het ene soort één rij met blaadjes groeit, zijn er ook andere die uit tientallen blaadjes bestaat. De blaadjes kunnen per bloemsoort ook zeer variëren. Zo kunnen de bloemblaadjes rond, sprieterig, stervormig of opgerold zijn.

Ook op het gebied van kleur kun je met de Dahlia alle kanten op. De fleurige beauties zijn vrijwel in alle kleuren verkrijgbaar, waarbij de roze tinten toch de populariteitswedstrijd winnen. Een uitbundige kleurexplosie is met de Dahlia sowieso gegarandeerd!

Tip

Is er per ongeluk een steel geknapt? Knip de bloem af en laat de Dahlia bol drijven in een mooie schaal met water.

Wist je dat…

de diameter van een grootbloemige Dahlia kan reiken tot wel 25 centimeter? De Dahlia Dinnerplate Vancouver en de Dahlia Café au Lait staan welbekend om haar extra grote bloemen. Doordat deze zeer delicaat en breekbaar zijn, zijn ze in de handel lastig te verkrijgen. Gelukkig hebben wij diverse andere grootbloemige Dahlia’s in ons uitgebreide Bloomer assortiment.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!