Bedrijf: Dekker Chrysanten
Gevestigd in: Hensbroek
Opgericht in: 1959
Bedrijfsgrootte: ± 1200
Staat bekend om: Chrysanten in alle soorten en maten

De chrysant is bijzonder veelzijdig en is een van de meest geproduceerde en verbruikte snijbloemen ter wereld. Dekker Chrysanten behoort tot de grootste veredelaars en vermeerderaars van de chrysant. Met niet één, maar twee eigen ontwikkelde merken (Madiba en AAA Kiku Flowers) onderscheiden ze zich in de markt en verrassen ze ons telkens weer met nieuwe soorten. Er is veel te vertellen over de organisatie en hun assortiment. Daarom leggen we dit keer Dekker Chrysanten onder de vergrootglas.

Waar het allemaal begon

Terugkijkend naar waar het allemaal begon slaan de gebroeders Dekker (Niek, Dick, Jan en Cees) in 1959 de handen ineen en is Dekker Chrysanten geboren. De hoeveelheid innovaties die daarop volgen hebben de chrysantenveredeling en -vermeerdering wereldwijd veranderd. Van nieuwe rassen en succesvolle innovaties die een doorbraak in de markt betekenden tot het vergroten van hun bedrijf met o.a. laboratoriums en meerdere vermeerderings- en veredelingsbedrijven. Dit heeft geleid tot 1200 (!) medewerkers die werken op vestigingen in Nederland, Tanzania, Colombia en Zuid-Afrika.

Inspireren is dé missie van Dekker Chrysanten. En dat doen ze! In een halve eeuw tijd heeft het bedrijf hun inspiratie omgezet in nieuwe soorten, nieuwe bloemvormen en nieuwe kleuren. Daarmee zijn ze een van de grootste spelers op het wereldtoneel die de toekomst van de chrysantensector bepalen. Wat de leverancier de komende jaren in petto heeft? We laten ons verrassen!

Eigen brands: Madiba en AAA Kiku Flowers

Dekker Chrysanten teelt niet alleen de welbekende en alledaagse rassen, maar ze hebben ook eigen brands ontwikkeld waaronder de kleurrijke Madiba. Van dit baanbrekende ras zijn inmiddels 19 variëteiten, waaronder de Lindi White, Tanga Pink en Yellow Bokaa. Deze exclusiviteit wordt extra benadrukt doordat slechts een beperkt aantal en streng geselecteerde telers het ras in hun kassen mogen opnemen.

Met AAA Kiku Flowers introduceert Dekker Chrysanten Santini’s met triple A status op de markt die elk excelleren in kleur, bloemvorm, houdbaarheid en ketengeschiktheid. De collectie wordt uitgebreid met nieuwe variëteiten die voldoen aan de hoogst denkbare kwalificatie standaarden. De bloemen worden enkel geteeld door bedrijven die het belang van een unieke propositie onderkennen en ernaar handelen.

Kassen vol met kleur

We lopen een dag mee met Dekker Chrysanten en bezoeken 2 van de 4 kassen in Nederland, waar de chrysant tot leven komt. Westeringh Flowers in Varik heeft een jarenlange historie in het telen van verschillende soorten Santini’s. Geen wonder dat Dekker Chrysanten eigenaren John en Linda hebben benaderd om hun unieke ras Madiba te produceren. En met succes, want in 6 jaar tijd hebben ze de Madiba zodanig doorontwikkeld dat er elk jaar meerdere mutanten worden gevonden. Zo zijn er in 2021 zeven nieuwe soorten ontstaan. Na hier enkele experimenten op los te laten worden er hiervan drie varianten in 2022 in de markt geïntroduceerd: 2x Spin en 1x Pompon. Uiteraard zijn deze varianten ook ijzersterk: je kunt er minimaal 2 á 3 weken van genieten.

Even verderop in Bruchem vinden we troschrysantenkwekerij Van Wordragen Flowers. Op een oppervlakte van 4,3 hectare kweken en verwerken ze acht soorten chrysanten van topkwaliteit, waaronder de befaamde Euro Sunny en de Kennedy Rosy. Een teeltronde duurt vanaf het zaaien tot het oogsten 8 weken. En elke dag rollen er weer kneiterverse bloemen met netjes geordende bloemblaadjes de band af. Klaar voor de verkoop!

Soorten en type chrysanten

De chrysant behoort tot het plantengeslacht Chrysanthemum. De hoofdverdeling in soorten is die van grootbloemige en kleinbloemige chrysanten. Daarbinnen zijn weer de volgende segmenten van elkaar te onderscheiden:

  • Troschrysanten: meerdere bloemen vertakt op een lange steel.
  • Pluischrysanten: een grote bloem op een steel.
  • Santini: meerdere kleine en compacte bloemetjes vertakt op een steel. Deze stelen zijn korter dan die van troschrysanten.
  • Madiba: als laatste hebben we natuurlijk de door Dekker Chrysanten ontwikkelde Madiba soort. Ze zijn vergelijkbaar met de welbekende Santini’s, maar hebben toch echt meerdere onderscheidende factoren. Madiba heeft 30 tot 40 kleine bloemetjes per steel (meer volume), uitblinkende kleuren, een vriendelijke uitstraling en een lange houdbaarheid (2-3 weken).

We willen jullie het niet moeilijker maken dan het is, maar gaan dit wel doen. Binnen bovenstaande segmenten is er namelijk ook nog eens onderscheid te maken uit de type bloemvormen:

  • Anemoon
  • Enkel
  • Spin
  • Pompon
  • Decoratief

Wat veel soorten hè? Chrysanten zijn met hun uitstekende houdbaarheid het hele jaar rond verkrijgbaar in bijna elke ondenkbare kleur. Waar de bloeier van oorsprong goudgeel is, is er hedendaags een megabreed kleurenpalet verkrijgbaar. Van opvallende monokleuren en tweekleurige blikvangers tot fel geverfde soorten.

Geschiedenis en symbolische betekenis van de chrysant

Echte bloemenkenners kunnen de chrysant identificeren onder de bijnaam Ganzenbloem. Oorspronkelijk komt de soort uit China en Japan, waarbij de chrysant in dit laatste land ook het nationale symbool is en er zelfs een Japanse Keizerlijke zegel van is gemaakt. De zegel beeldt een chrysant uit met 16 bloemblaadjes en staat o.a. op de cover van het Japanse paspoort. Ook wordt ieder jaar het ‘Festival van Geluk’ gevierd, waarbij de bloem wordt geëerd. Men gelooft dat één bloemblad in een wijnglas je een gezond en gelukkig leven zal brengen. Proost!

Rond het jaar 1700 maakte Europa kennis met de bloem, die nu al jarenlang een geliefde en betrouwbaar soort is in elke bloemenwinkel. Landen hebben hun eigen symbolische betekenis gegeven aan de chrysant, maar over het algemeen staan ze voor geluk, trouw, gezondheid, eerlijkheid en vriendschap. Mooi toch?

Wist je dat…

Nederlanders de chrysant gebruiken bij het vieren van een 13-jarig huwelijk? Geef de klant echter geen bos met 13 stelen mee, want dit staat voor ongeluk. Verwerk de bloem in een rijkgevuld boeket voor een romantische touch!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

[wdi_feed id=”2″]

Volg @bloomer.flowers
Volg @bloomer.flowers

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS