Pure ambacht, dat kan wel gezegd worden over kwekerij Kramer Seringen. Een écht familiebedrijf, dat voorheen bekend stond als Handelskweker FA. W.D. Maarse. De geschiedenis gaat zelfs terug tot het jaar 1600 en het bedrijf is tot op heden steeds doorgegeven van vader op zoon. In 1983 is het bedrijf doorgegeven aan Kees en Helmi Kramer, maar ook zij moeten er aan geloven. Inmiddels hebben hun zoons Menno en Erik zich namelijk ook aangesloten bij het familiebedrijf.

We vinden de Seringenteelt terug rondom de Westeinder plassen, waar deze kwekerij zo’n 600 m² kas en 4 ha veengrond bezit.

De Sering

Sinds 1983 is de familie Kramer zich nog meer gaan focussen op de Seringenteelt en hebben nu 8 geweldige soorten in het assortiment. Kees nam ons mee door het productieproces van deze parel.
Het productieproces van deze bloem is enorm lang. Het duurt wel 2 jaar voordat er een geschikte bloem is. In totaal heeft de kwekerij 40.000 struiken, waardoor ze ieder jaar de bloemen van zo’n 20.000 struiken kunnen verwerken. De productie begint vanaf oktober en loopt tot de moederdag.

Maar wat wordt er dan in de tussentijd met dit gewas gedaan?
In de tijd dat de Sering geen bloem geeft, gaat deze weer terug de grond in. Zo kan de plant volledig herstellen en raakt hij niet uitgeput. De struiken staan dus eerst op veengrond. Met behulp van een kraantje worden de struiken uitgegraven en worden ze met de praam naar de kas vervoerd. Hier wordt de plant een beetje gepest, zodat hij bloemen gaat aanmaken. De temperatuur in de kas kan wel tussen de 30 en 40 graden Celsius liggen!!

Binnen de kas zijn 6 afdelingen die onderling van temperatuur verschillen, zodat er wekelijks 1 à 2 afdelingen geoogst kunnen worden. De eerste afdeling is het warmst. Hier staan de planten die net van buiten komen. “Wanneer ze van buiten komen is de knop helemaal dicht. In deze kas stoken we de knoppen los zodat ze kunnen groeien. In oktober t/m december starten we met 40 graden. In januari ligt dat rond de 30 graden. Als je meer naar de natuurlijke bloei periode gaat hebben de Seringen steeds minder warmte nodig, omdat de knop ontwikkeling buiten door gaat” vertelt Kees.

Komt het Seringenhout ook bij jullie vandaan?
“Jazeker”, zegt Kees. Ieder jaar valt zo’n 10% van de struiken uit door verschillende redenen. Het ene soort valt sneller uit dan het andere. Er zijn struiken die er zelfs al 70 jaar staan!! “De planten die uitvallen gebruiken we voor het hout, die je exclusief bij Bloomer terug ziet in de webshop. Met de unieke vorm en uitstraling zijn ze perfect te gebruiken in allerlei creatieve creaties”.

Toekomst

Hoe mooi dit product ook is, de toekomst ziet er minder rooskleurig uit voor de Sering. De afgelopen 20 jaar is de productie en het aantal kwekers gehalveerd door het te zware werk. De teelt vereist veel specialisme en er is binnen de branche weinig tot geen opvolging. Kees verwacht daarom dat de komende jaren nóg meer kwekers uitstappen.

Duurzaamheid

Kramer Seringen gebruikt vrijwel geen bestrijdingsmiddelen. Binnen het bedrijf is afgesproken om geen certificaten te behalen. Door de ambachtelijke teelt en het minimale gebruik van middelen, is het kostenplaatje van een certificering te groot geworden.

Weetjes

Wist je dat je de Seringen van Kramer kunt zien als je een rondvaart doet op de Westeinderplassen? In het hoogseizoen staan de struiken in volle bloei. Met hun gedraaide stammen en sierlijke kronkels zorgt de teelt voor een bijzonder tafereel langs het water.

Verzorgingstips
1. Snijd altijd 5 cm van de Sering af.
2. Gebruik altijd Heester Chrysal
3. Zet de vaas niet in het volle zonlicht, niet bij de verwarming en niet op de tocht.
4. Als je het écht goed wilt doen; zet de Sering dan ’s avonds op de trap of in de kelder, zodat ze op een koelere plek staan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS