Bedrijf: Kwekerij de Opstal
Gevestigd in: Naaldwijk
Opgericht in: 2006
Bedrijfsgrootte: 25 medewerkers
Staat bekend om: Trosrozen

De roos kunnen we wel de meest geliefde en geroemde bloem noemen. Het is een klassieke bloeier met prachtige kleuren en soms ook heerlijke geuren. Eentje die nooit uit de mode raakt, want met deze topper zit je altijd goed. Rozen zijn er in verschillende soorten en rassen. De uitblinker op het gebied van Nederlandse trosrozen vinden we bij Kwekerij de Opstal.

Actie!

Van 16 t/m 27 augustus kun je de Pepita trosrozen (40 cm) in onze Bloomer webshop voor een mooi prijsje scoren. De Pepita soort is een fraaie trosroos met goed gevulde bloemen in een mooie lichtroze tint.

Kwekerij de Opstal

Bij Kwekerij de Opstal hebben ze naar eigen zeggen ‘alle verstand van rozen’ en dat is ook niet gek als je bedenkt dat het bedrijf al sinds 2006 actief is in het kweken van een breed assortiment aan Nederlandse trosrozen. De kwekerij, van maar liefst 3 hectare groot, levert zo’n 30 variëteiten, waarvan er zeker 5 uniek zijn. Onder meer de White Lady, Romantic Bubbles en Sweet Stars worden exclusief bij Kwekerij de Opstal geteeld. Een van de doelen van de veredelaar is om elk jaar tenminste één nieuw soort op de markt te introduceren. Zo worden de nieuwe rassen eerst een half jaar op een paar vierkante meter in de kas getest, o.a. op ziektes. Als deze door de eerste keuringen komen, worden in het volgende 1,5 jaar de eerste rozen van deze nieuwe soort geplant. Deze zijn bestemd voor de verkoop en zo komen ze ook bij ons terecht.

Op het gebied van duurzaamheid is Kwekerij de Opstal continu bezig om een milieubewust product te produceren. Hoe ze dit doen? Door onder meer het gebruik van verschillende schermdoeken, het gebruik van diffuus glas en het drainwater te reinigen met een UV-filter voor 100% hergebruik. Ook worden er binnenkort zonnepanelen op de kas geplaatst. Ze zijn lekker bezig dus! De organisatie heeft dan ook enkele certificaten op zak: FSI Compliant, MPS A, MPS GAP+.

Trosrozen

Trosrozen hebben een opgaande groei, waarbij de steel meerdere bloemen draagt. Dit is meteen het grootste verschil met de groep grootbloemige rozen, waarbij er vaak maar 1 roos aan een steel groeit. Verder zijn de bloemen van trosrozen ook een stuk kleiner. Desalniettemin hebben deze fraaie bloemetjes een langdurige en rijke bloei.

Terug in de tijd

Oké, 3x raden hoe oud de roos is? Volgens fossiel bewijs is de roos namelijk al meer dan 35 á 40 miljoen jaar oud. Die had je niet zien aankomen, hè? Iets korter geleden, zo’n 5000 jaar, begon de cultivatie van de roos in China en Afrika. De schoonheid werd er toen gebruikt voor diverse rituelen en als versiering van tempels en paleizen. Pas vanaf de zestiende eeuw maakten we in Nederland kennis met de botanische verschijning. Hedendaags zijn er al meer dan 30.000 verschillende variëteiten en heeft de roos de meest gecompliceerde stamboom van alle bloemen ter wereld.

Symboliek van de roos

De Griekse dichteres Sappho noemde de roos al de koningin der bloemen. In een Indiase mythe kibbelden de goden Brahma en Vishnu over welke bloem de allermooiste is: de roos of de lotus? Toen Vishnu een prachtige roos liet zien was hij overtuigd. De roos is de mooiste bloem der bloemen! Vervolgens schiep hij uit honderden rozenblaadjes de godin Lakshmi als bruid voor Vishnu.

Betekenis van de kleuren rozen

Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, ik wil tegen je zeggen: ik hou van jou. Een versje dat iedereen wel kent. Bij het geven van rozen kun je verschillende dingen zeggen, want iedere kleur heeft een eigen specifieke betekenis:

  • Rood: liefde, trouw, vriendschap en respect.
  • Wit: echte liefde, puurheid, waardigheid en zuiverheid.
  • Roze: geluk, bewondering, vreugde en dankbaarheid.
  • Oranje: passie, verlangen, waardering en sympathie.
  • Geel: intieme vriendschap en verbondenheid.
  • Bordeaux: verdriet en rouw.

Het perfecte aantal rozen?

Nu we de betekenis van de kleuren weten, gaan we nog een stapje verder. Het aantal rozen dat je aan iemand geeft heeft namelijk ook een betekenis:

1 roos = Liefde op het eerste gezicht / ik hou van jou
2 rozen = Wederzijdse liefde
5 rozen = Ik heb alles voor je over
7 rozen = Ik ben gek op je
9 rozen = Eeuwige liefde
10 rozen = Je bent perfect
15 rozen = Het spijt me
24 rozen = Ik denk 24 uur per dag aan jou
50 rozen = grenzeloze en onvoorwaardelijke liefde
100 rozen = Harmonieuze en eeuwige liefde
365 rozen = Ik denk elke dag aan je

Wist je dat…

rozen in de top 3 staan van de meest verkochte Valentijnsdagcadeaus? Echter niet in Duitsland, want hier wordt de romantische dag niet gevierd. Waar op 14 februari wereldwijd de liefde wordt gevierd, wordt de dag bij onze Oosterburen gezien als Nationale Ongeluksdag. Tja, het leven gaat niet altijd over rozen…

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS