Ze staan bekend om hun opvallende assortiment, rijke bloei, zeer lange houdbaarheid en uiteenlopende kleuren. Daarnaast is de bloem sprookjesachtig mooi en is het karakter sierlijk doch speels te noemen. We hebben het over de ontzettend fraaie Lisianthus, waarmee de mogelijkheden eindeloos zijn! We bezoeken kwekerij Montana Lisianthus, die onderscheidend is in het kweken van bijna 30 soorten. Anders dan de standaard en werkelijk prachtig!

Actie!

Ben jij net zo’n liefhebber van Lisianthus als wij? Dat komt mooi uit, want jij maakt kans op een Meet & Greet bij kwekerij Montana Lisianthus op maandag 21 februari. Wat moet je hiervoor doen? Meld je aan door vóór 30 januari jouw bedrijfsnaam, naam en e-mailadres naar ons te mailen: [email protected]. Eitje, toch? Later zullen we meer bekendmaken over de invulling van de dag.

Geschiedenis Montana Lisianthus

Het kwekersbloed stroomt door beide harten en nieren van Frank en Corine van Holst. Het is ze immers met de paplepel ingegoten en het is er nooit meer uitgegaan. Waar Frank in zijn jonge jaren met succes de Tuinbouwschool afrondde, bleek Teeltadviseur toch niet helemaal het beroep te zijn waar hij gelukkig van werd. Zijn grote droom was namelijk om een eigen kwekerij te runnen. Maar niet alleen. In Corine vond hij de ideale samenwerkingspartner en niet alleen op werkgebied… Ook Corine heeft de groene vingers van huis uit meegekregen. De twee trouwden en samen richtten ze in 1991 kwekerij Montana op in het Westlandse Poeldijk. Dolgelukkig waren ze met hun kwekerskas van 1 hectare groot, waar ze de focus leggen op de teelt van de bijzondere Lisianthus. Dat het zo’n groot succes zou worden hadden ze beiden niet verwacht. De langgekoesterde droom is uitgekomen!

Nu 30 jaar later heeft kwekerij Montana Lisianthus enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Zo heeft het kwekerspaar ruim 4 hectare grond tot hun beschikking en telen ze maar liefst 27 (!) soorten Lisianthus. Wauw! De liefde voor het kweken is inmiddels ook overgeslagen op zoonliefs Jerom en Frank jr, dus we kunnen wel stellen dat Montana Lisianthus een succesvol familiebedrijf is met juweeltjes van producten.

Ons bezoek aan de kwekerij

Bij binnenkomst worden we meer dan hartelijk ontvangen door de familie van Holst. Het is duidelijk dat ieder z’n eigen taak heeft en met veel passie en toewijding uitvoert. Het is Corine die ons rondleidt door haar prachtige bedrijf en zo te zien is ze er maar wat trots op! De deuren van de kwekerij openen en we lopen het licht tegemoet. Onder een roze hemel groeien in een constante temperatuur van 26 graden Celsius duizenden plantjes uit tot schitterende Lisianthus stelen die als snijbloemen verkocht worden. Zo’n 30 medewerkers werken hard mee aan de bloei en groei van het familiebedrijf. Zo worden jonge plantjes met een robot gepoot en worden volgroeide stelen na 2 maanden met de hand geoogst en verpakt. “Bestellingen die wij binnen krijgen worden in alle vroegte geplukt en gereed gemaakt voor transport. De bloemen zijn zo echt dagvers”, vertelt Corine ons.

Duurzame ontwikkelingen

Als er iets valt te verbeteren binnen het bedrijf dan staan Frank en Corine paraat. De nieuwste aanschaf? Dat is de installatie van knalroze LED-lampen. “Dit kunstlicht zorgt ervoor dat gewassen veel beter groeien. Zo zijn de stelen dikker, zwaarder en de bloemen groter en gevulder. We hebben de lampen nu slechts 3 weken en merken nu al dat de kwaliteit van de bloemen een stuk beter is. Daarnaast zijn de lampen duurzamer én zuiniger dan het assimilatielicht wat we voorheen hadden”, zegt Corine. Wanneer het donker is wordt het licht uit de kassen gereflecteerd in de wolken, iets wat vooral in de wintertijd goed zichtbaar is. Tuinders die gebruik maken van deze duurzame techniek zorgen voor een roze gloed in de lucht. Heel bijzonder om te zien, maar voor de inwoners van het Westland een maar al te bekend fenomeen. ‘Dan denk ik aan Westland, want daar brandt nog licht…’

De LED lampen zijn één ding, maar dat is niet het enige wat Montana Lisianthus aan duurzaamheid doet. “We willen heel graag over op 100% biologische bestrijding en hebben hiervoor een aantal proeven gedaan. Helaas bleek het geen succes, maar we passen wel zoveel mogelijk biologische gewasbescherming toe. 100% biologische bestrijding is een mooie uitdaging voor de toekomst”, vertelt Corine. In de afgelopen 30 jaar is vernieuwen een continu proces geweest. Zo is de kwekerij o.a. overgegaan op een nieuwe dranering, de moderne teeltmethode Het Nieuwe Telen en hebben ze onlangs de gehele voorgevel een make-over gegeven. En wat staat er als volgt op de planning? “Zonnepanelen”, aldus een vastbesloten Corine. De kwekerij is MPS GAP en Global GAP gecertificeerd en is aangesloten bij Decorum.

Uniek in haar soort

Bij Montana Lisianthus wordt er altijd vooruit gedacht. Veelbelovende soorten worden er in een vroeg stadium uitgepikt en doorontwikkeld in samenwerking met de veredelaar. Frank en Corine gaan geen uitdaging uit de weg, ook niet als een speciaal soortje met de nodige hoten en stoten moet worden gekweekt. Met hun jarenlange kennis, ervaring en doorzettingsvermogen wordt er altijd een unieke en kwalitatieve variëteit aan hun assortiment toegevoegd waar de passie van af spat. Want… “Wij zijn er op gericht dat onze bloemen een lang vaasleven hebben. De bloemen worden stuk voor stuk verwend met het beste voedsel, persoonlijke aandacht en een heerlijk zonnetje.”

Onderscheiden doet Montana Lisianthus met haar assortiment zeker! Zo hebben zij jaren geleden o.a. de Rosita en de Alissa op de markt geïntroduceerd, maar bieden ze ook een geverfde collectie aan in de mooiste kleuren. Van Heavenly Milka en Celeb Black Madonna tot Alissa Dutch Orange en Rosanne Black Forest. De Bohemian serie past ontzettend goed in deze tijd. Deze is enorm trendy en gewild voor o.a. boho weddings. Ook de Botanic Pink is er eentje om zeer trots op te zijn, want deze bloem heeft met haar vrouwelijke zachtroze tint de Dutch Tulip Award gewonnen. “Daarbij mag ik verklappen dat er binnenkort een witte variant van op de markt komt. Ook zijn we aan het experimenteren met een mooie lila tint”, aldus Corine. Wij kunnen niet wachten totdat we deze nieuwe varianten aan jullie kunnen laten zien!

Lisianthus in het algemeen

De Lisianthus is een natuurlijke schoonheid met roots uit het Wilde Westen. In Noord-Amerika groeit deze beauty in rivierbeddingen van de woestijn en in prairiegebieden. Yeehaaa! Het product wordt ook wel Eustoma genoemd. Waarom? Wanneer je de naam lostrekt krijg je ‘eu’ wat staat voor goed en ‘stoma’ wat staat voor mond. De naam verwijst naar wijd openstaande bloemen.

Lisianthus geeft een fantastische bloembeleving op de vaas. Het is werkelijk fascinerend om te zien hoe de knoppen opzwellen als slagroomtoefjes, vervolgens sierlijk opendraaien en zorgen voor een heerlijke visuele bloemexplosie!

Het zachte en sierlijke karakter van Eustoma wordt in verband gebracht met charisma en dankbaarheid. Een boeket zegt dan ook dat je iemand zeer waardeert. Goed om mee te geven aan klanten!

Wist je dat…

je het leven van de Lisianthus verdubbelt wanneer je snijbloemenvoedsel aan het water toevoegt. Een dankbare tip volgens Corine.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS