Met het zomerse weer van de laatste dagen is het tijd om één van de eerste zomerbloeiers uit te lichten. Misschien zegt de naam je niet veel, maar herken je de Limonium wel als dé droogbloem uit de jaren 80. Tegenwoordig is de zomerbloem weer helemaal terug en past hij perfect bij de vintage way of life. “Met bloemblaadjes die voelen als Crêpepapier en mooie vertakkende soorten met bijna mistig aandoende takken, is ook deze bloem niet weg te denken uit bruidsboeketten”.

De limonium

De Limonium is terug te vinden in de kleuren wit, blauw, geel, lila, paars en roze. Wanneer het over Limonium gaat, is de StaticeSpecialist de hoofdleverancier van Bloomer. Oorspronkelijk kom je de Limonium in het wild tegen in het Middellandse Zeegebied, maar sinds 1994 zijn ze ook te vinden in Poeldijk. Roland van Paasen teelt ze super dicht bij het veilingterrein en dus midden in het tuinbouwgebied. Op een oppervlakte van 1.8 hectare worden jaarlijks zo’n 4 miljoen stelen Limonium geteeld. Die 4 miljoen stelen zijn verdeeld over wel 9 verschillende variëteiten.

Helaas is er maar weinig bekend over de symboliek van de Limonium. In verschillende verhalen komt naar voren dat de bladeren een geneeskrachtige werking hebben en stromend bloed doet stelpen. De bloembladeren zijn er meer voor de lieve uitstraling. Wat ons betreft een knaller in boeketten!!

Ondanks dat deze bloem een lieve uitstraling heeft, is zij enorm sterk. Om die reden moet zij dan ook behoedzaam geoogst worden. Het oogsten wordt nog met de hand gedaan, om zo de beste kwaliteit te waarborgen. In het hoogseizoen wordt dit gedaan door ongeveer 15 werknemers. In de winter zijn dit er maar 3, aangezien er dan jong plantmateriaal in de kas staat en er nog niet geoogst wordt. Gemiddeld duurt een teeltcyclus, van scheut tot oogstbare tak, 6 weken. Het oogstseizoen begint in maart en duurt tot eind oktober.

Het bedrijf

De naam StaticeSpecialist, hebben (de broers) Roland & Stefan van Paasen natuurlijk niet voor niets. Kwaliteit en service zijn enorm belangrijk binnen dit bedrijf. Door middel van een moderne sorteermachine, die gebruikt maakt van röntgen, wordt de Limonium verwerkt. De machine beoordeelt de kwaliteit op de grootte en rijpheid van de kam, de tak lengte, de dikte en de mate van kromheid. Door te sorteren op drie lengtes (60,70 en 80 cm) en op gewicht kan de StaticeSpecialist precies aan de eisen van haar klanten voldoen. Door een eigen box op de bloemenveiling kunnen ze de klant helemaal ontzorgen. Hierdoor kan de klant namelijk tot op het laatste moment bestellen bij de kweker.

Verschil

Het kiezen voor een eigen box op de bloemenveiling komt niet helemaal uit de lucht vallen. De afgelopen 10 jaar zag Roland de afzetwijze enorm veranderen. Klanten zijn veel meer direct gaan bestellen bij de kweker, zodat ze niet afhankelijk zijn van de klok en de aanvoer van bloemen. Daarnaast zorgt directe handel ook voor meer kwaliteit in de keten. Door direct bij de kweker te bestellen, kan de bos vrijwel direct uit de grond naar de klant toe.

Duurzaamheid

Met een MPSA+ en Global Gap certificering sluit de StaticeSpecialist ook perfect aan bij de duurzaamheidsvisie van Bloomer. In de teelt worden alleen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt om te corrigeren. Daarnaast teelt de StaticeSpecialist de Limonium op Kokossubstraat. Kokosgrond is 100% natuurlijk, omdat het gemaakt wordt van plantaardige vezels. Het substraat is gemaakt van de schors van de kokospalm, die groeit in tropische landen. Hierdoor wordt dit ook wel beschouwd als een hernieuwbare hulpbron. De plantaardige vezels die worden verwerkt tot kokosnootaarde zijn een afvalproduct bij de productie van kokosproducten. Kokospalmen hoeven hierdoor niet extra te worden gekweekt.

Wist je dat?

Als de zon op komt, de witte bloemetjes in de kam tevoorschijn komen. Als het donker wordt gaan de bloemetjes weer dicht.

Inspiratie nodig?

De Statice Specialist wilde aan de bloemist laten weten wat je allemaal kunt doen met de Limonium. Daarom is Laura Groen benaderd om een aantal boeketten te maken waarin de Statice een belangrijke rol speelt. Uiteraard zijn de beelden hiervan terug te vinden op de site van de kweker.

www.staticespecialist.nl

https://www.facebook.com/staticespecialist/

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!

APP ONS

MAIL ONS

BEL ONS

CHAT MET ONS