Freesia – Linea Natura

Kaaps lelietje der Dalen, oftewel de Freesia. Met de heerlijke geur van de lente roept de Freesia nostalgische herinneringen op. De Freesia doet het met haar heerlijke geur en frisse uitstraling perfect in bruidsboeketten, rouwwerken en als gemengd boeket! Oftewel, de perfecte bloem voor een bloemist en dus tijd om hem eens uit te lichten.

Actie

De komende twee weken (1 maart t/m 12 maart) staan de Freesia’s van Linea Natura in de spotlight. Dit gaan we doen door de Freesia’s per 20 tak te verpakken in plaats van de gebruikelijke 50 tak. Op deze manier kun je op een laagdrempelige manier (weer) kennis maken met de geweldige ervaring die alleen Freesia’s kunnen bieden. Zoals je gewend bent van Linea Natura, bieden we alleen de mooiste kwaliteit aan. Dit betekent dat we alleen maar hoofdtakken in ons assortiment hebben. Samen met een iets hoger rijpheidsstadium zorgt dit voor een optimaal bloeieffect.

Geschiedenis

De Freesia kreeg zijn naam rond 1830 van de botanicus Ecklon, een verzamelaar van planten in Zuid-Afrika, die het gewas noemde naar de Duitse medicus Freese. De eerste kweekactiviteiten werden aan het eind van de 19de eeuw in diverse Europese landen opgestart en zetten zich gedurende de eerste helft van de 20ste eeuw voort.
In de tweede helft van de vorige eeuw groeide de populariteit van de Freesia en werden er op grotere en professionelere schaal veredelingsactiviteiten ontwikkeld. In de jaren zeventig en tachtig werd het oude assortiment in relatief korte tijd vervangen door nieuwe, betere rassen.

Wist je dat?

Het ouderwetse imago van de Freesia komt misschien wel door het ‘eeuwenoude’ assortiment. Het assortiment is de laatste decennia vrijwel niet veranderd. “Waarom iets veranderen als het goed is?”, aldus Enver Celik van Freesia kwekerij Orient. Teelt-technisch is het moeilijk om betere rassen te telen dan de nu bestaande soorten. Regelmatig worden er nieuwe soorten getest, maar door de speciale teeltwijze en/ of ziektegevoeligheid vallen veel soorten af.

Teelt

Freesia’s zijn relatief moeilijk te telen. Ieder soort verlangt een andere temperatuur, waardoor Freesia-telers vaak met verschillende afdelingen werken. Hierin is de teler ook nog afhankelijk van de bodem en omgevingstemperatuur. Variëteiten die een soortgelijke teeltwijze hebben, staan over het algemeen bij elkaar. Daarnaast is de Freesia-teelt zeer ziektegevoelig, maar met Linea Natura selecteren we alleen de beste Freesia’s. Ondanks de ziektegevoeligheid zitten onze Freesia telers bijna tegen het Biologische keurmerk aan.

Al met al zijn Freesia’s dus relatief moeilijk te telen, maar door de heerlijke geur en mooie kleuren zijn ze de moeite meer dan waard!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de BloomerPost en blijf op de hoogte van onze acties, de mooiste exclusieve bloemen, handige tips en andere Bloomer nieuwtjes!