Lathyrus

Lathyrus

 • Afkomst
  Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika

 • Beschikbare periode
  april tot september

 • Familie van
  Fabaceae

De fraaie Lathyrus is één van de meest lekker ruikende bloemen uit ons veelzijdige assortiment. Tijdens ‘wedding season’ is de bloem hét feestelijke pronkstuk op bruiloften. Wij zijn er gek op, jij ook?

Scroll naar beneden
voor meer informatie

Oorsprong Lathyrus

Het is monnik Franciscus Cupani die de Lathyrus in het jaar 1699 ontdekte op het Italiaanse eiland Sicilië. De populariteit van de bloem kwam pas jaren later. Het is de Brit Henry Eckford die hoteldebotel werd van de bloem en ermee begon te kweken. In 1895 had hij al meer dan 100 geregistreerde soorten op zijn naam staan. Dankzij hem werd er in 1900 een Engelse Lathyrus society opgericht om met een groep liefhebbers te werken aan nog meer bijzondere Lathyrus variëteiten. Deze vereniging bestaat overigens nog steeds en het veredelen van de bloem is ook nog in volle gang. De teller staat inmiddels op zo’n 200 soorten.

Kenmerken Lathyrus

De tedere, fragiele bloemen van de Lathyrus hebben een feestelijke look, de kleuren zijn betoverend en de subtiele zoete geur is ontzettend bijzonder. Geen wonder dat de bloem geliefd is bij parfumhuizen. Lathyrus wordt ook wel pronkerwt of reukerwt genoemd. Zoals de naam doet vermoeden, groeien er erwten aan de plant. Helaas kunnen we deze erwtjes niet eten, omdat ze gifstoffen bevatten die Lathyrisme kunnen veroorzaken.

Soorten Lathyrus

4 soorten Lathyrus op een rij:

 • Lathyrus Odoratus
 • Lathyrus Latifolius
 • Lathyrus Vernus
 • Lathyrus Tuberosus

Wist je dat…

de Lathyrus van origine paarsblauw tot karmozijnpaars is?

Kleuren Lathyrus

De Lathyrus is verkrijgbaar in diverse kleuren, van fel tot zacht. De meest voorkomende zijn wit, roze en paars. De gemarmerde soorten zijn uniek en hierdoor erg populair. Lathyrus is goed te verven en hierdoor in meerdere kleur behandelde versies beschikbaar, zoals brons, blauw, caramel en zelfs grijs.

Symboliek Lathyrus

Lathyrus staat symbool voor zachtaardigheid, vriendschap en genegenheid. Een mooi cadeau voor dierbaren!

Lathyrus kwekers

In de Bloomer webshop bieden we Lathyrussen aan van verschillende kwekers, zoals W. Prins en Lathyrus.nl. Bij deze laatste kwekerij worden er tussen april en juni zo’n 500.000 stuks per week geoogst. Met behulp van natuurlijke kleurstoffen kunnen we van de tofste kleuren genieten.

Lathyrus als zijde bloem

Langer genieten van de Lathyrus? In onze Bloomer webshop bieden wij schitterende zijde Lathyrus van het kwaliteitslabel Linea Natura Silk. Verkrijgbaar in diverse kleuren en beschikbaar per bundel van 6 stelen.