Protea

Protea

  • Afkomst
    Zuid-Afrika

  • Beschikbare periode
    Het hele jaar door

  • Familie van
    Proteaceae

Zeg jij Protea of Suikerbossie? Welke naam je haar ook geeft, de prachtige Protea komt in veel verschillende gedaantes. Het mag dan misschien geen ‘gewone’ bloem zijn, maar hoe langer je ernaar kijkt, hoe mooier en bijzonderder ze wordt. Wat is jouw lievelings Protea?

Scroll naar beneden
voor meer informatie

Geschiedenis Protea

We gaan 300 miljoen jaar terug in de tijd toen Protea’s nog groeiden in het oercontinent Gondwanaland, oftewel tussen de dinosaurussen. Het was de Zweedse botanicus Karl Linnaeus die de uitbundige bloem in het jaar 1752 de naam ‘Protea’ gaf, vernoemd naar de Griekse god Proteus.Deze zeegod kon van gedaante veranderen. Wat ons betreft dus een zeer toepasselijke verwijzing, want deze bloem komt met haar flamboyante uiterlijk in veel verschillende vormen en maten voor.

Protea soorten

De Protea maakt deel uit van de Proteaceae-familie, welke wereldwijd bestaat uit 1600 soorten. De bloemenfamilie wordt beschouwd als één van de oudste families van bloeiende planten ter wereld. Het Protea geslacht omvat zo’n 360 soorten waarvan meer dan 90% groeit in het Fynbos, gelegen in de Floraregio van de Kaap in Zuid-Afrika.

De bekendste Protea-soort is de King Protea. Dit is ook de nationale bloem van Zuid-Afrika en is daarom te vinden op paspoorten, geboortecertificaten en munten.

Geen Allerheiligen zonder de Protea

Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. Dit is hét feest waarop alle heiligen geëerd en herdacht worden en daar is de Protea groot onderdeel van. Dit komt door haar hoge sierwaarde en lange houdbaarheid. Het is ook gewoon een unieke eyecatcher! Speciaal voor Allerheiligen worden de Protea Barbigera (Magnifica) en de Protea Pink Ice veelvuldig ingezet.

Wist je dat…

…een Protea op water wel 6 weken mooi blijft?

Vormen en kleuren

Zoals eerder benoemd heeft de exotische Protea verschillende gedaantes. De wollige bloemknop staat op een zeer stevige steel en wordt omsloten door schutbladeren, die vaak een beetje harig zijn. Qua bloei begint de fluweelachtige bloem met een gesloten knop, maar zodra ze open gaat is het een enorme showstopper. Het kleurenpalet varieert van wit, geel, groen, roze, paars, oranje en rood.

Dankzij haar dramatische vormen, adembenemende kleuren en diverse texturen is deze robuuste schoonheid favoriet onder bloemisten en bloemstylisten. Mix haar in een boeket voor een bohemian, rustieke of juist romantische look. Ook solo in een vaas maakt deze beauty altijd indruk! Is de Protea uitgebloeid? Geef haar dan een tweede leven in een prachtig droogboeket.

Linea Natura biedt de mooiste Protea’s

In onze Bloomer webshop bieden wij diverse soorten Protea’. Deze zijn vanuit Zuid-Afrika geïmporteerd en vallen onder het kwaliteitslabel Linea Natura. Met dit merk kies je altijd voor eersteklas bloemen die exclusief en onderscheidend zijn in grootte, lengte, zwaarte, kwaliteit en uniekheid.